Vissza a Főoldalra
 

Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Alfa pakli - Mágusok március 16.
Alfa pakli - Druidák március 16.
Alfa pakli - Boszorkányok március 16.
A pillanat képe
Rikácsoló kolibri
(Túlélők Földje szörnyeteg)
Küldd el képeslapként!
"A mendemondák szerint egy rikácsoló kolibri egyszer egy egész századnyi to'aghant futásra kényszerített. Ha a múltkutatók igazat beszélnek, mindezt azzal az idegesítően magas hanggal érhette el, amit ez az apró testű madár kibocsátani képes magából." - Encyclopedia Fantasia
Nézz szét a galériában!
Legendák Viadala fontos tudnivalók
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló
2. Termikrajzás – zárás
Tavaszi MondoCon 2024.Április 27-28. Budapest
Hétvégi verseny és Legendák Viadala

A lista folytatása...
Túlélők Földje - Közös Tudatok listája
Turbó turbó (581. tudati képesség)
Országjáró feladat 2023
Országjáró feladat 2022

A lista folytatása...
HKK kérdés? (47085)
BEHOLDER bácsinak kérdések !!! (8137)
Legendák Viadala (41)
Beholderes HKK verseny április 20. - Versenybeszámoló (9)
Hétvégi verseny és Legendák Viadala (31)
Lapötletek (64958)

További témák...
Tegnap leggyakoribbak:
A bajnokság döntősei
A dobogósok
A Nemzeti Bajnok
Az ezüstérmes
A Nemzeti Bajnok akció közben.
3. nap

Utoljára ezt küldték:
Szikrázó manahal
Küldj te is képeslapot!
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
 

 | 1 |
Nézet:
"Ja és a 16-os svájcinál nincs sakkóra, ott minek..."

jogos, nem szerepelt így a hírben. Gondoltam, azért lenne, amiért a pároson is akart lenni, hogy az 1-1 kör a végén ne tartson túl sokáig. De nem kell az oda.

Viszont a csúszás az első 3 körben így még nagyobb is lehet.
 
Az a gond valóban nem volt a Wekerlével, hogy időre kellett befejezni. Azonban minden más igen... Különösen mint Nemzeti helyszín borzasztó sok savazást kapott a játékosoktól, egyterűség, szellőzés hiánya, mellé szervezett programok, nehéz megközelíthetőség, stb stb. És utoljára én emlékszem, hogy a főnök max hangerőre tekerte a mulatóst, hogy egy picit tudjon sürgetni minket De igen, ott lehettünk éjszakába nyúlóan, mert legalább fogyasztottunk.

Nehéz olyan helyszínt találni, ami minden elvárt paraméternek megfelel, különösen 3 egymás utáni napra. És akármeddig is lehet ott lenni egy versenyen, az idő mindenképp egy faktor lesz. Ha nem használsz sakkórát, hanem csak érzésre döntöd el, hogy valami időhúzás vagy sem, akkor ugyanúgy belegázolhatsz egy játékos érzéseibe, mint ahogy ez pl. tavalyi nemzetin előfordult, és nagyon nehéz ilyenkor igazságot tenni. A sakkóránál legalább teljesen tiszta, hogy ki mennyi időt használt fel.

De egyetértek, pont egy nemzeti döntőn bevezetni egy tiebreaker eldöntésére ezt ijesztő, mert nem vagytok hozzászokva, ha bármi más megoldás lenne, azt alkalmaznánk. És próbálom majd tényleg csak a végső esetben alkalmazni, a háznál még lobbizok, hogy tovább maradhassunk, és ha tudunk nyerni több időt máshol, akkor inkább hosszabbítunk. De azért legyetek felkészülve erre a lehetőségre is.

Ja és a 16-os svájcinál nincs sakkóra, ott minek...
 
9-10:00 draft

Ez alapvetően tartható, 60-65 perc szokott lenni a draftolás.

10-10:30 pakliösszeállítás

Ez is nagyjából. A paklifotózás az elején még idő, de 30 perc nem is szokott lenni az összerakásra, inkább 25.

10:30-11:40 1. kör
11:45-12:55 2. kör
13:00-14:10 3. kör

Ezek a körök 75-80 perces idővel mentek, az itteni 70 helyett.
Csúszás könnyen lehet: a sakkórás befejezés 20 percet is elvihet, itt pedig 5 perc van csak hagyva 2 kör között.

14:10-14:25. ebédszünet, fotózás

Itt lehet nyerni 5 percet, ha nem "szorul be" éppen valaki a mosdóba.

14:25-15:55 elődöntő 1. kör
16:00-17:30 elődöntő 2. kör

Ezekre 100-120 perc volt, az itteni 90 helyet. És ami fontos, SOSEM volt olyan, hogy 1-1 után nem játszhatnak időlimit nélkül. Volt olyan, amikor ez a 100-120 perc kevés volt, és hagytuk szépen lejátszani a 3.-at.
Csúszás ugyanúgy könnyen lehet, mint az első 3 körben. Plusz ilyenkor volt, hogy azért 5 percnél többet hagytunk szusszani, mosdóra, ilyen max. 15 percet, ez most elveszhet szintén.

17:35-20:00 döntő (bronzmeccs 90 perces limittel)

SOSEM volt semmiféle időlimit ezeken a meccseken (a döntő ugye 3 nyertre megy, a bronzmeccs 2 nyertre). Ezek komoly meccsek voltak, a döntő gyakran 5 meccses, sok-sok gondolkodással.


"akkor lesz egy segédbíró, aki segít az idő mérésével a másik asztalnál..."
Ez ugyanaz a segédbíró, aki a vigaszdraftot is intézi? (ez leginkább az első 4 körben lehet releváns, akkor tart kb. a vigaszdraft még)
 
Nem fejteném ki a véleményem az egész dologról, sem az időzítéséről, kb. sejthető.
Leírnám, hogy volt az eddig Nemzetiken, valószínű nem mindenki tudja. A 3. napnak ezen részét jobbára én intéztem az elmúlt években.
Plusz kis időelemzés, felvetés.

"...87 perc alatt lejátszanak 2-t, és utána épp elkezdik a 3. meccset, akkor mi van..."
Úgy is lehet teljesen sakkórás 3. meccs, hogy 1:0-nál a 2. meccsen lejár az idő, és az 1-1 kör alatt 1:1-re alakul az eredmény. Ez elő szokott fordulni versenyen.

Sakkóra sosem volt még Nemzetin, tudomásom szerint Behóson is csak 1 pároson.
A Nemzeti 3. napok változatos időpontokban fejeződtek be, fél 8 és 3/4 11 között (lehet, hogy volt éjfél is régebben, ez nem rémlik).
SOSEM volt gond eddig a hellyel, hogy időr kellett volna befejezni. A játékosoktól sem jött komolyabb olyan kérés, hogy szervezzük rövidebbre. Természetesen embert próbáló feladat a 3. nap este koncentrálni, de ez elfogadott volt, hogy része a Nemzetinek.
 
Mi történik abban az esetben, ha a második játék közben jár le az idő és 1-1 lesz az eredmény?

Ugyanaz, mint az eddigi nemzetiken, 1-1 kör és ha az alatt nem nyert senki, az a győztes, aki az 1.-t nyerte.

A sakkórázás csak akkor van, ha 1:1-re állnak.

Persze értem az aggályt, elvben lehetséges az a speciális eset, hogy 87 perc alatt lejátszanak 2-t, és utána épp elkezdik a 3. meccset, akkor mi van. Ilyen esetben valószínűleg több hosszabbítást fogok adni (15-15 perc).
 
Sakkóra nélkül is a többség úgy játszik már, hogy végrehajtja a cselekvését, és utána azt mondja, folytathatom?
Itt a saját körödben "folytathatom" kérdés helyett nyomod meg a sakkórát. Ha az ellenfél nem akar cselekedni, megnyomja ő is, amíg meg ezt eldönti, az ő ideje megy.
Amikor te cselekszel, a te időd megy. Ha dobatsz, vagy újrahasznosítod az ellenfél lapját, amíg kiválasztjátok a lapot, vagy kever, egész addig, amíg a cselekvésed be nem fejeződik, és nem teszed fel a folytathatom? kérdést.

Én azért remélem, hogy a 90 perc nagyjából elegendő lesz, de ha előfordul az a valószínűtlen esemény, hogy egyszerre 2 asztalnál is döntetlenre állnak, akkor lesz egy segédbíró, aki segít az idő mérésével a másik asztalnál.

Hangsúlyozom, hogy ez vészmegoldás csak a tiebreaker eldöntésére, reméljük nem lesz rá szükség. A legegyszerűbb lenne ha semmiféle időkorlát nem lenne, és akár éjfélig vagy tovább is ott lehetnénk, de erre sajnos nincs lehetőség (és más helyszínen se nagyon lenne).

Itt a hangsúly nem is a sakkórán van, hanem azon, hogyha lejár az idő, akkor a játékosok hosszabbítást kapnak, ami alatt valakit ki kell hozni győztesnek.
 
Óóóóó ráér az még... majd vasárnap délután 4-re ez is ki lesz találva(1.0 verzióba).
 
Kaphatunk egy útmutatót ahhoz, hogy melyik cselekvés kinek az idejét viszi?

Például ha véletlenszerű lap eldobására kerül sor, akkor rajtam kívülálló tényező, hogy milyen gyorsan teszi le az ellenfelem az asztalra a lapjait, vagy ha újrahasznosítok, akkor milyen gyorsan keveri vissza a lapokat, stb.

Mennyit illik várni arra, hogy az ellenfél cselekszik-e vagy sem? Kinek az idejében gondolkodhat, hogy fog-e valamilyen cselekvést végrehajtani?

Ezt úgy tudom elképzelni, hogy minden egyes cselekvést követően lenyomom az órát, az ellenfelemnek pedig vissza kell nyomnia, akár akart cselekedni, akár nem. Viszont utólag nem gondolhatja meg magát, hogy mégis cselekedne.
 
Valami aggro/direkt sebző decket kell draftolni.
 
Én már nem is mondok semmit...
 
Abszolút egyetértek az aggályokkal. Ismer a többsèg tudja,hogy megfontoltan(èrtsd kurva lassan) jászom.Ha esetleg èppen úgy alakul ès bejutok már látom előre,hogy vagy rám lesz sütve,hogy húzom az időt vagy erősen komfortzónámon kívül kell játszak(egyik sem túl tetszetős opció).De simán lehet ezzel tudatosan is visszaèlni,amit szintèn nem hiszem,hogy lesz energia ellenőrizni.Fèlek ebből komoly problèmák lesznek a harmadik napon.
 
Mi történik abban az esetben, ha a második játék közben jár le az idő és 1-1 lesz az eredmény?

10-10 perces 3. játék?
 
Nagyon-nagyon-nagyon remélem, hogy ez most vicc.

Ugye akkor ezek szerint a top8 minden asztala kap egy külön dedikált bírót, aki a sakkórát nézi, ha esetleg szükség lesz rá és párhuzamosan fut a négy játék.

Ráadásul ilyen időkorlátot adni egy Bo3-5 játékra úgy, hogy külön a meccsek hosszára egyesével nincs időkorlát legalábbis furcsa.

Biztos, hogy ezt a nemzeti top8-nál kell először élesben kipróbálni?
 
Persze, a csúszás bele van kalkulálva... ezért is csináltam előzetes tervet, hogy mi meddig fog tartani. Ha 9-ig ott vagyunk, még nincs gond, csak éjfélig nem lehet ezt kitolni.
 
Sakkóra, LOL.
Remélem, ezt a bíró fogja biztosítani, ne nekünk* kelljen ott vekengeni, hogy kinek mennyire van még töltve a telefonja.

Amúgy
elődöntő 1. kör = negyeddöntő
elődöntő 2. kör = elődöntő

*vagyis hát nekem biztos nem, nem hiszem, hogy olyan magasságokba jutok
 
Ha a tervezett kerethez képest mégis csúszás lenne, akkor mi fog történni? Biztosítva van valahogyan, hogy a csúszás ne a döntő rovására menjen?
 
Sokat gondolkodtam ezen, mit lehetne kezdeni, ha esetleg egy asztalnál valamiért 90 perc alatt sem sikerül eredményt kicsiholni, de nem találtam más megoldást. Tény, hogy a játékidő az elmúlt években nőtt, mivel több a döntési szituáció 1-1 körben, de sajnos nem lehet éjfélig ott maradni, kell egy mód, hogy a meccsek belátható időn belül véget érjenek.
 
Hát ez azèrt igen jelentős változás. Most mèg időben vagyunk, de mondhatni közel utolsó pillanatban sikerült jelezni egy egèsz
komoly módosítást. Remèlem ez a sakkóras story nem nyomja rá a bèllyegèt az idei èvre.
 
 | 1 |
Nézet:
Hírek, újdonságok, változások | Szavazások

A társalgás szabályai | A legaktívabb fórumok és fórumozók | Moderátori tevékenységek


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2024
E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.
A fórumban történő hozzászólások valóságtartalmáért, minőségéért semmilyen felelősséget nem vállalunk.