Vissza a Főoldalra
 
Egyelőre üres.
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Újdonságaink
Előkészületben
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
A pontgyűjtésről
Akciók
Beholder könyvek (Lista)
Más kiadók könyvei (Lista)
Kártyacsomagok (Lista)
Magazinok (Lista)
Játék-kiegészítők (Lista)
Puzzle játékok (Lista)
PC játékok (Lista)
Társasjátékok (Lista)
Dobókockák (Lista)
Keresés a termékek közt
Chat, üzenõfal
Íróink
Sorozataink
Ajánlók, kritikák, ismertetők
Könyvrészletek
Fantasy borítóképek
Sci-fi borítóképek
Könyv toplisták
Fórumok
Szavazások
Bevásárló kosár
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Az istenek csarnoka július 20.
Hatalom Kártyái - Élőholt invázió június 22.
A pillanat képe
Tűzharc
Küldd el képeslapként!
A Shadowrunban az igazi tűzerőt az utcai szamurájok és a cégek zsoldos csapatai képviselik. A két fél gyakran keveredik a képen látotthoz hasonló, heves tűzharcba.
Nézz szét a galériában!
Termékismertető - Kártyaalbum lap (10 darab)
Termékismertető - HKK - Zén Legendái: Az istenek csarnoka
Termékismertető - HKK - Zén Legendái: Látomások
Termékismertető - HKK - Zén Legendái: Ünnepek

A lista folytatása...
Könyv adás - vétel (614)
Kaland-Játék-Kockázat (149)
Böszörményi Gyula: A bolhedor lovagjai (19)
Harby Riann: Rúvel hegyi legenda (40)
Brian McAllister: Két világ közt (47)
Magyar fantasy könyvkiadás (35)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Az idő kereke kérdések - Mazrim Taim - Vajon ő Demandred?

[Írta: Pam Korda és Leigh Butler]
[Közreműködők: Bill Garrett, William Smit, John Schwegler, John Novak, OilCan, Fred Van Keuls, Joseph Slominsky és sokan mások]

A kérdés kézenfekvő: ki az a fickó, aki A káosz nagyurában tűnik fel és Mazrim Taimnak mondja magát?

Lényegében három teória van a mi kedvenc homályos jellemű szereplőnk kilétére vonatkozóan:

1. Ő Demandred álcázva.

2. Ő igazán Mazrim Taim és nem árnybarát.

3. Ő igazán Mazrim Taim és a Kitaszított vazallusa.

A továbbiakban Mazrim Taim az a szereplő, aki A káosz urában jelenik meg, Taim pedig a Hamis Sárkány, akiről a Nagy Hajtóvadászatban hallottunk először.

Hogyan lehet Mazrim Taim Demandred?

Az elképzelés az, hogy a Fekete ajah, egy Kitaszított vagy néhány trallok kiszabadította Taimot saldaeai fogságából. Elvitték Semirhage-hez vagy valaki máshoz, aki képes volt kiszedni minden morzsa információt az agyából. ( á la Cabriana aes sedai, akit Semirhage megkínzott ), és szárazra szívták. Aztán megölték. Demandred vagy nagyon hasonlított Taimra, vagy épp ellenkezőleg, és illúziót ( esetleg csak részlegeset ) alkalmaz, hogy úgy nézzen ki, mint az igazi Taim. Ezért nem biztos benne Bashere, hogy a valódi Taimmal áll szemben, s ezért mondja Mazrim Taim, hogy leborotválta a szakállát. Ez megmagyarázza, miért hoz fel olyan dolgokat Mazrim Taim, amelyekről csak ő és Bashere tudhat - ez mindenkit meggyőz, hogy ő Taim.

Van valamennyi valószínűsége, hogy sosem létezett 'igazi' Taim, csak Demandred. Taimot először A nagy hajtóvadászatban említették meg [5. Árnyék Shienarban], bár már A Világ Szemében "baj volt Saldaeában". Ezen a ponton jó néhány Kitaszítottról nem lehetett tudni, hol tartózkodik, így lehetséges, hogy Demandred volt ott. Mi nem tudunk eleget ahhoz az események időzítéséről, hogy erről biztosat állíthassunk.

Lehetséges, hogy Mazrim Taim az igazi Taim. Az ok, amiért, mi Demandredre gondolunk, amikor megjelenik az alakja a könyvben, nem az, hogy ő valóban Demandred, hanem az, hogy személyisége nagyon hasonlít Demandredére. Sárkány akart lenni, nem szereti a másodhegedűs szerepet, stb. Taim végső terve az lehet, hogy támogatja Randet, ahogy csak tudja, az Utolsó Csata megnyerésében. Mivel Rand várhatóan meghal az Utolsó Csatában, Taim azt tervezi, hogy kivárja ezt az időt, és kezében tartja az ezt követő események irányítását. Azután, nos, ahogy Mazrim Taim mondja, a történelmet a győztesek írják.

Az utolsó és leggyakrabban felhozott lehetőség, hogy Taim igazán Taim, de parancsokat teljesít - mégpedig Demandredét. Bármennyire is vágynánk rá, minden elképzelés, amely szerint Taim jó fickó, halálos sebet kap a Tél Szívében. Bár még mindig működhet a saját érdekében, a vazallus Taim elképzelés a legelegánsabb és legpontosabb megoldás azokra az ellentmondásokra, amelyek ezzel a szereplővel kapcsolatban felmerülnek. ( Érdemes megjegyezni, hogy ha a vazallus elmélet igaz, akkor Taimot az idő legnagyobb részében Ishamael instruálta. Semelyik Kitaszított sem volt elég korán szabad ahhoz, hogy elkezdje tanítani Taimot, elég régen, hogy megtanítsa neki mindazt, ami tud, és megvédelmezze a saidin szennyétől annyi éven át, stb. Bár Ishamael eltűnése után Demandred átvehette az irányítását, ahogy azt A tél szíve sugallja.)

Egy megjegyzés a szerkesztésről: A Káosz Ura és A kardok koronája érveit egy csoportban, érintetlenül hagytuk, de hozzáigazítottuk három elméletünkhöz (Taimandred, Nem Gonosz Taim, Vazallus Taim). A tőrök útját és A tél szívét külön, lejjebb tárgyaljuk.

A Káosz Urában Mazrim Taim tudja, hogyan tesztelje a fókuszálási képességet, és viszonylag könnyedén megtanulja a Kapuk használatát. Láthatóan nagyon jól megtanította rá az asha'maneket is.

Taimandred: Kicsit nehéz elhinni, hogy Taim minden tudását saját kútfejéből szedte. Nézzük csak meg, milyen problémákkal szembesült Rand, mielőtt Asmodean személyében megfelelő tanárt kapott!

Nem gonosz Taim: Állítólag 15 éve fókuszál. Valamit csak tanult ezen idő alatt! Ráadásul Mazrim Taim megemlíti Bashere- nek, hogy Kényszerítést alkalmazott két személyen.[ A Káosz Ura , 2. Az újonnan érkezett ] Mivel ezt az igazi Taim tette, az igazi Taim igenis tudott dolgokat. ( Ám mindez nem számít, ha Taim végig Demandred volt. ) Ami a Kapukat illeti, talán Taim is olyan gyorsan tanul, mint Rand és Nynaeve. Tulajdonképpen valakinek a tanulási gyorsasága közvetlenül összefügg azzal, milyen erős az illető az Egyetlen Hatalomban. ( Például Rand, Elayne, Egwene, Nynaeve mind gyorsan tanulnak, sőt, Siuan Sanche és Moiraine, akik erősebbek az átlagosnál, is csak viszonylag rövid időt töltöttek novíciaként, talán három évet.) Ez valószínűleg megmagyarázható azzal, hogy ha erősebb vagy, akkor könnyebben követni tudod az áramlatokat, amelyek az egyes varázslatokhoz tartoznak, és le is tudod utánozni őket.

Vazallus Taim: Ám a fentiek nem magyarázzák meg Taim tanulási folyamatát, Taimnak ugyanis nem lehetett senkije , akit megfigyelhetett és akitől tanulhatott. Ám ha Ishamaelnek vagy Demandrednek dolgozik, akkor nyilvánvalóan a Kitaszítottól tanult, ahogy Rand Asmodeantól.

Taimandred: Az a történet, hogy egy saldaeai paraszt tanyáján találta, egy kissé bűzlik. Lehetséges, hogy Demandred ( mint Mazrim Taim ) odaadta Randnek azért, hogy elnyerje a bizalmát?

Vazallus Taim: Vagy Demandred parancsára adta Randnek?

Nem gonosz Taim: Ha Mazrim Taim Demandred vagy a szolgája, miért adna oda - nyilván a Sötét Úr akaratának megfelelően - egy pecsétet Randnek? Ha az Árnyék szolgái birtokolnak egy pecsétet, miért nem törik el azt? Talán a Sötét Úr meg tudta jósolni, hogy Rand/Lew Therin Telamon megpróbálja összetörni, míg Demandred nem. Mazrim Taim kétségtelenül megrémült, amikor úgy tűnt, Rand összezúzza a pecsétet. Ha - mint említettük - Demandred azért adta a cuendillart Randnek, hogy megnyerje a bizalmát, ez teljesen sikertelennek bizonyult. Mazrim Taim pecsétsztoriját némileg megtámogatta Bashere Perrinnek elmondott története a saldaeai parasztról, aki ősi királyok leszármazottjának vallotta magát. Ha ugyanarról a személyről beszéltek, akkor elfogadható, hogy a pecsét volt az örökség utolsó darabja. És ki másnak adhatta volna, mint az Újjászületett Sárkánynak ( Mazrim Taim ezt állította magáról, mielőtt Rand is azzá nyilvánította magát ). Ellenérvek: Lehet, hogy Mazrim Taim valóban megrémült, amikor Rand össze akarta törni a pecsétet, mert azt hitte, hogy Rand teljesen megőrült. A Sötét Úrnak megvoltak a maga tervei Randdel - ez később nyilvánvalóan megváltozott -, és valamennyit biztosan elmondott belőle Demandrednek - bár nem feltétlenül az igazat - a 'Hagyjuk a Káosz Urát uralkodni' beszélgetésben, és Demandrednek tetszett, amit hallott. Ha Rand túl bolond, hogy eljátssza a szerepét ebben, Demandrednek vagy a vazallus Taimnak épp elég oka volt megijedni. Ami pedig azt illeti, hogy miért adta a pecsétet Randnek, miért ne? A pecsétek folyamatosan gyengülnek, és össze fognak törni, ha eljön az idejük. Miért ne adta volna Randnek, hogy megkísérelje megnyerni a bizalmát?

Mazrim Taim azt állítja, hogy 15 év fókuszálás után (Rand becslése), sem érintette meg a rontás. [A Káosz ura, 2. Az újonnan érkezett].

Taimandred: Ez kissé valószínűtlennek látszik. Nézzük csak meg Owynt, aki három évi alig-fókuszálás után megőrült. Sok asha'mannek néhány hónapnyi intenzív fókuszálás után már nem volt tiszta az elméje. A rontás elleni egyetlen védelem, amit ismerünk, az a Sötét Úhoz való kapcsolódás. Ráadásul a Piros ajah igen jártas a fókuszálni tudó férfiak felderítésében. Tizenöt év telt el, azt gondolhatnánk, az aes sedaiok hamarabb tudomást szereznek róla, mint ahogy valójában történt.

Nem gonosz Taim: Hacsak Taim nem volt közveszélyes őrült, amikor a seregét, mint Hamis Sárkány vezette, még mindig valamennyire épeszűnek kell lennie. ( Ismét megjegyezzük, ha Mazrim Taim végig Demandred volt, ez az érv nem alkalmazható. ) Ugyanez az érv alkalmazható azzal kapcsolatban is, miért nem kapta el a Piros ajah. Ráadásul Logain, aki nem Kitaszított, hat éve fókuszál - mínusz egy év, amikor meg volt szelídítve -, és nem mutatja az őrület jeleit. Valószínűnek látszik, hogy a rontásnak való ellenállás egyénenként nagyon változó lehet. Owyn három év után elbukott, Mazrim Taim említi, hogy valamely férfiak két évnél tartanak [A Kosz Ua, 2. Az újonnan érkezett], Logain pedig hat éve áll ellen [ A káosz ura, 51. A zsákmány].

Vazallus Taim: John Novak megjegyzi: "Tudni akarod, miért nem őrjítette meg Taimot a rontás? Nem azért, mert Kitaszított, hanem mert árnybarát. A Sötét Úr védelmezi a rontástól. Ezt Rand sosem látja, mert sosincs vele olyan helyen, ahol ezt látni lehet, mint például abban a világban, ahová Siklás közben kerülnek." Ellenérv: Ebben az esetben miért lett Torval ( aki minden bizonnyal árnybarát ) olyan lelkes, amikor Rand a rontástól való megtisztításról beszélt [A tőrök útja, 14. Üzenet M'Haeltől]? Ha az árnybarát asha'manek immúnisak a rontásra, akkor miért lett olyan izgatott Torval? Valójában nem éppen az ellenkezőjét kellett volna éreznie? Cáfolat: Természetesen árnybarát és árnybarát közt van különbség. Taim valószínűleg egy egész kicsit fontosabb a rosszfiúknak, mint az olyan asha'man közkatona, mint Torval. Ha Taim valóban 15 éve szolgálja a Sötét Urat, és Ishamael instruálta, akkor bizonyára nem egy közönséges árnybarátról van szó. Ésszerű feltenni, hogy a Sötét Úr kiterjeszti a rontástól való védelmet Taimra, de a többi nem-Kitaszított árnybarát már nem ennyire fontos. Szintén elképzelhetünk egy asha'mant, akit a Sötét Úr kizárólagos védelme térített az ő oldalára, és nem egészen érdekli ez a 'szolgáljuk a Sötét Urat' szempont. Nincs rontás = lehetséges megszabadulni a Sötét Úrtól és a Kitaszítottaktól. ( Ezen a ponton sokszor felmerül, hogy Rand látta Mazrim Taimot fókuszálni, de sosem látta a fekete zsinórt, amely a Sötét Úrhoz kapcsolja és megtisztítja a szennyeződéstől. Ámde, EZ NEM VALÓDI BIZONYÍTÉK! A fekete zsinór csak nagyon speciális körülmények között látható. Rand csak két helyen látta: Tel'aran'rhiodban, és a köztes űrben, amelyet a Siklásra használnak. Megjegyzendő, hogy Rand látott férfi Kitaszítottakat a zsinór nélkül: Aginort és Balthamelt a Szemnél, Be'lalt a Kő Szívében és Dashiva/Osan'gart számos alkalommal. Így a tény, hogy Rand nem látta a zsinórt, nem bizonyít semmit, sem pro, sem kontra. )

Rand 35 évesnek vagy ennél pár évvel idősebbnek becsüli Taimot [A Káosz Ura, 2. Az újonnan érkezett]. Ám Rand nem tudott az Egyetlen Hatalmat használók 'lassulásáról'. Elayne beszél róla A kardok koronájában: "Lelassulunk, Nynaeve. Valamikor úgy húsz és huszonöt éves korunk között elkezdünk lassabban öregedni. Hogy mennyivel lassabban, attól is függ, milyen erősek vagyunk, de hát mi nem függ attól?" [A kardok koronája, 24.A vérség] Robert Jordan azt mondta, egy férfi, akiben megvan a szikra, huszonöt éves kora után kezd lassulni, sőt rendszerint inkább harminchoz közel. [A tőrök útja megjelenése utáni dedikálás, 1998. Október 20. New York, Ryan R. jelentése]

Taimandred: Így az egyetlen lehetőség, ami megmagyarázná Taim látszólagos korát az, hogy szokatlanul későn kezdett fókuszálni. Ha szabályosan történt vele minden, akkor vadnak kellett lennie, így fiatalon, nagyjából Rand korában kellett kezdenie a fókuszálást. Tudásának mélységei és Hamis Sárkány létének bizonyos aspektusai azt mutatják, hogy Caemlynbe érkezése előtt nagyon sokat fókuszált. Tehát Taimnak idősebbnek kell lennie 35 évesnél. Tegyük fel, hogy egy férfi hasonló iramban öregszik, mint egy nő. Garenia 70 évvel ezelőtt menekült el a Toronyból, és feltehető, hogy előtte, vagy nem sokkal ezután kezdett lassulni - húszas éveinek elején, ahogy ez szokásos egy nőnél. Garenia Nynaeve-vel egykorúnak látszik, nagyjából 26 évesnek. Nos, ha Taim harmincéves korában kezdett lassulni, akkor jelenleg 100 év körülinek kellene lennie. Tehát láthatjuk, hogy Taim korának a problémája extrémebb, mint első pillantásra látszik.

Nem Gonosz Taim: Talán Rand túlbecsülte Taim életkorát, lehet hogy csak harminc éves, amely esetben a lassulás még nem észrevehető

Vazallus Taim: Érdekes elképzelni, hogyan illik az öregedési séma arra, aki a lassulás normális kezdete után fókuszált először. Például Flinn, aki öregemberként kezdett fókuszálni, többé nem öregszik? Ésszerűnek látszik ezt feltételezni. Ha Taim nincs az Árnyék oldalán, akkor szükségszerűen vadnak kell lennie, így nem határozhatta meg az első fókuszálás idejét. Ám ha feltesszük, hogy Ishamael vagy Demandred tanítványa, akkor lehetséges, hogy 'tanult' fókuszáló, nem pedig a szikrával együtt született. Így ha Taim 35 éves korában kezdett fókuszálni, s igaz a feltevésünk, hogy a kései fókuszálók azonnal lassulni kezdenek, akkor a probléma megoldódik.

Nem tetszett neki, hogy Rand alárendeltjeként látják [A káosz ura, 42. A Fekete Torony] , akárcsak Demandrednek [A Káosz Ura, Prológus, Első üzenet ] Ez mind Taimandrednek, mind a vazallus Taimnak kínos lehetett.

Nem gonosz Taim: Teljességgel lehetséges, hogy Taim egész egyszerűen arrogáns. Senki sem állította, hogy a túlzott büszkeség a Kitaszítottak kiváltsága.

Taimandred: Lews Therin Telamon gyakran őrjöngve szidja Demandredet, és megöléssel fenyegeti, ha Mazrim Taim a közelében van. Ez csupán őrületének része? Lews Therin Telamon tombol: "Sammael, ó igen, de először Demandred. Mindenekelőtt vele kell foglalkoznom, aztán Sammaellel" [A Káosz Ura, 51. A zsákmány ] Lews Therin és Rand tudják, hol van Sammael. De miért ragaszkodik Lews Therin Demandred meggyilkolásához, ha nem tudja, hol van? Talán mert tudják, hol van, vagyis hogy ő Mazrim Taim. [Dash W.]

Nem gonosz Taim: Ismét, lehet, hogy Taim sokféle szempontból hasonlít Demandredre, és Lews Therin úgy gondolja, ugyanúgy el fogja árulni őket, mint Demandred tette a Legendák Korában. Különben is, Lews Therin minden férfi fókuszálót meg akar ölni. [A kardok koronája, 7. Csapdák és kelepcék] Azonkívül nem is kell mindent túl komolyan venni, amit Lews Therin mond. Teljesen bolond. Örökre meg akar halni és véget vetni a szenvedésének [A Káosz Ura, 18. Magány ], aztán mégsem akar elpusztulni [A Káosz Ura, 46. A Kapun túl] Azt mondja, senkiben sem szabad bízni, aztán azt, hogy bizalom nélkül halott az ember. Lews Therin könnyen összekeverhette Demandredet és Taimot.

Vazallus Taim: Lews Therin szavai nem számítanak abból a szempontból, hogy Taim Demandrednek dolgozik vagy sem. Ez nyilvánvaló, bár ha ez az elmélet az igaz, akkor Taim egy picivel többet kaphatott Demandredről, mint csak leckéket az Egyetlen Hatalom használatából ( részleteket lásd lejjebb )

Taimandred: A Sötét Úr parancsa az volt, hogy "Hagyjuk a Káosz Urát uralkodni", amely úgy tűnik, vonatkozik a káoszkeltésre általában, és az Árnyék ellenségeinek megosztottságának elősegítésére is Demandred és Mesaana ( valamint Semirhage ) együtt dolgoznak egy terven A Káosz Urában, amely ezt a parancsot teljesíti be. A fő terv egy szála Rand viszonyának alakítása volt a salidari valamint a Fehér Toronybeli aes sedai-ok követeivel. Ez Rand számára úgy végződött, hogy Elaida aes sedai-ai elrabolták és az asha'manek segítségével szabadult ki. A Rand kiszabadításáért vívott csata eseményei nagy fokú bizalmatlansághoz és ellenségeskedéshez vezettek a salidari aes sedai-ok küldöttsége, a Fehér Torony aes sedai-ai, a Randet követő aeilek, a shaidók és a az asha'manek között. A Rand szövetségesei ( a hozzá hűséges aielek, asha'manek ) és lehetséges szövetségesei (a salidari és a tar valoni aes sedai-ok) közti jelenlegi feszült viszony csak az Árnyék számára lehet előnyös. Tudjuk, hogy Mesaanának, aki a Fehér Toronyban tartózkodik, nagy volt a szerepe ennek a szituációnak az létrehozásában. Feltételezve, hogy Demandrednek ebben is benne volt a keze ( ezt valószínűsíti a Sötét Úrnál tett látogatása a könyv végén)., akkor a legvalószínűbb csoport, ahol Demandred lehet, az asha'manek.

Vazallus Taim: Akár Taim Demandred, akár Taim csak a ő lakájaként van az asha'manek között, a fentiek alapvetően érvényesek.

Nem gonosz Taim: Sammael beszélgetése Graendallel [A Káosz Ura, 6. Árnyékból font szálak], azt látszik mutatni, hogy Demandred benne volt a taraboni seanchan invázióban, s ez lehetett az ő része a káoszkeltésben. Ellenérv: Demandred gondolatai A tél szívében gyengítik ezt az érvet: "Ennek ellenére jobb szerette volna, ha Semirhage vagy Mesaana is jelen van. A szövetségük igencsak törékeny volt - egy egyszerű kis egyezség, hogy nem fordulnak egymás ellen, amíg le nem győzték a többieket -, de már hosszú, hosszú ideje fennállt." [A tél szíve, 13. Csodálatos hírek.] Ez azt jelzi, hogy Demandred jelenleg nem dolgozik szorosan együtt sem Semirhage-dzsel, sem Mesaanával. Mivel 99 százalékig biztosak vagyunk abban, hogy Semirhage Anath, és a Kilenc Hold Leányával foglalkozik, valószínűtlen, hogy Demandred szintén a seanchanoknál van. Mindenesetre Sammael megjegyzése, miszerint Demandred jobb szeret megbízottakkal dolgoztatni, egyaránt utalhat a seanchanokra és a vazallus Taimra is,

Taimandred/Vazallus Taim: Ha nem teszi, Rand információt nyerhetett volna ki belőle. Esetleg az egész meg volt rendezve: Taimandred adta ki a parancsot a Szürke Gyilkosnak, aztán megölte őt, hogy bizonyítsa hűségét Randnek. Vagy Demandred utasította a Szürke Gyilkost, és Taim a fenti okból ölte meg. Az is lehet, hogy valaki más küldte a merénylőt, és Taimandred/Vazallus Taim azért ölte meg, mert az adott pillanatban Rand halála nem illett a terveibe.

Nem gonosz Taim: Kétséges, hogy Rand információt kaphatott volna a Szürke Gyilkostól. Ezeknek ugyanis nincs lelkük, nem többek sétáló gyilkológépeknél. Valószínűleg van valamilyen önmegsemmisítő berendezésük. Jared Samet szerint: "Ha én terveznék egy tökéletes orgyilkost, akkor úgy állítanám össze, hogy a nyomok semmiképp se vezethessenek el hozzám. Azonkívül a Szürke Gyilkos csak akkor árthatott volna Mazrim Taimnak, ha Demandred küldte. ( Úgy gondolom, ez lehetséges, de miért nem maga Demandred ölte meg Randet, ha ez volt a Sötét Úr akarata? ) Egy Szürke Gyilkos, amelybe olyan sztorit ültettek, ami Sammaelt vagy más Kitaszítottat keveri gyanúba (egy fókuszálónak ezt elég könnyű lehet létrehozni), többet segíthetett volna Mazrim Taimnak, mint egy halott. Az pedig, hogy Mazrim Taim éppen megfelelő időpontban jelent meg, arra emlékeztet, hogy mindig milyen különös, néha meglepően előnyös dolgok történnek Rand körül.

Taimandred: Ha nem élt már a Legendák Korában is, miért beszél "úgynevezett" aielekről? [A Káosz Ura, 11. Leckék és tanárok] Az egyetlen személy, aki rajta kívül használta ezt - pontosan ugyanezt - a kifejezést, az Moridin. [A kardok koronája, 2ö. Minta a mintában] Csak annak van oka a mai aieleket "úgynevezett"-nek titulálni, aki már a Legendák Korában is élt.

Nem gonosz Taim Ezt a részét a bizonyítékoknak a legnehezebb kimagyarázni, habár az embernek vannak ésszerű feltevései. Például, ha Taim beszéli az Ősi Nyelvet, akkor lehetséges, hogy egyszerűen csak azt akarta ezzel mondani, hogy kétségei vannak efelől, hogy az aielek igazán el vannak kötelezve Rand felé. Másik lehetőség, hogy ha Taim 35 éves, ami elfogadhatónak látszik, akkor már élt az Aiel-háború idején, bár túl fiatal lehetett, hogy keletre menjen harcolni. Valószínűleg hallott történeteket az aielekről: 10 láb magasak, tüzet lehelnek, stb. Most látta őket békésen járőrözni Caemlyn utcáin - ez nem az a fajta viselkedés, amit egy vízföldi várna a Puszta vadembereitől.

Ellenérvek: Az első elképzeléshez: nem igazán illik Taim jelleméhez, hogy szójátékokat gyártson az Ősi Nyelven. A másodikhoz: még ha az aielek, akikkel Taim találkozott nem is azok a szörnyetegek, akikről hallott, akkor is tagadhatatlanul aielek. Ennek a világnak egyetlen másik szereplője sem vonja kétségbe identitásukat.

Vazallus Taim: Természetesen Taim, mint a Kitaszított tanítványa könnyen átvehette ezt a tanárának szavajárását. Könnyű elképzelni, hogy Taim minél inkább megpróbálja leutánozni mesterét, akár öntudatlanul is.

Van egy másik gyanús kifakadása is Taimnak. A Dumai Kutaknál vívott csatában az asha'manek Taim parancsára védelmi kupolát szőttek Levegőből Rand köré. Számtalanan maradtak kívül, csapdába esve, azok közül, akiket Perrin Caemlynből idehozott ( aielek, Tudós Asszonyok, mayene-iek, folyóköziek és cairhieniek). Rand kérte Taimot, hogy emelje meg a korlátot, valószínűleg azért, hogy harcosai láthassák, hogy biztonságban van, és megkezdhessék a rendezett visszavonulást. Taim vitatkozott, mondván: " Egy csatában vannak veszteségek. Elvesztettem ma néhány katonát, kilenc férfit, akiket sokkal nehezebb lesz helyettesíteni, mint bárhány renegát aielt."

Taimandred: Nyilvánvaló, hogy Taim Rand aieljeiről beszélt, nem a shaidóról. Vajon miért renegátok? Az egyetlen meggyőző magyarázat, amivel én találkoztam az az, hogy a Levél Útjához, a Da'shain aielek törvényéhez lettek hűtlenek. [Fred Van Keuls] Nem is egy, hanem két példa is van arra, hogy Taim kétségbe vonja a mai aielek jogát a nevükhöz. Ebben az esetben, egy forró csata közepén nincs ésszerű oka, hogy kételkedjen az aielek Rand ügye iránti elkötelezettségében.

Nem gonosz Taim: Taim talán a mérhetetlen számú shaidóra gondolt. Ha tekintjük a két csatázó fél erejét, könnyebb a shaidóknak pár tucat vagy néhány száz lándzsást pótolni, mint Taimnak keresni és kiképezni kilenc férfit. [Matthew Heslin] Ellenérv: A fenti idézet szövegkörnyezete az, hogy Taim tiltakozik amiatt, hogy a korlát felemelésével megmentse Rand aieljeit, a mayene-ieket és a folyóközieket a shaidótól. Azt mondja, hogy Rand aieljeit (a kupolán kívül ) helyesebb feláldozni, mint az as'hamaneket (a kupolán belül). Figyelembe véve az idézetet megelőző vitát, nekem nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy Taim a shaidókat nevezte renegát aieleknek. Felteszem, megvitathatnánk, hogy Taim össze volt zavarodva, s nem tudta, mi történik éppen. Ámbár Taim sosem keltett bennem zavarodott benyomást. [Fred van Keuls]

Vazallus Taim: Ugyanaz az érv, mint korábban. Taim könnyen átvehette Kitaszított mentorának szemléletét.

Taimandred: Mazrim Taim nagyon erős a Hatalomban. Kitaszított szintű, majdnem olyan erős, mint Rand. [A Káosz Ura, 3. Egy nő pillantása]

Vazallus Taim/Nem gonosz Taim: Az igazi Taim közismerten nagyon erős [Hódít az Árnyék, 5. Kihallgatás] De csak mert erős, nem biztos, hogy gonosz. ( És ha gonosz, attól még nem feltétlenül Kitaszított. ) Nynaeve is Kitaszított szintű, de a jók oldalán áll.

Taimandred: A prológusban az szerepel, hogy Demandred sosem mosolyog [A Káosz Ura, Prológus, Az első üzenet ].Mazrim Taim sem teszi: A Káosz Ura végén, az aes sedaiok letérdeltetése előtt áll a következő mondat "Taim olyan közel állt most a mosolyhoz, amilyennek Rand még soha nem látta.". [A Káosz Ura, 55. Dumai kutak]

Vazallus Taim/Nem gonosz Taim: Még egyszer: lehetséges, hogy Taimnak hasonló a személyisége, mint Demandrednek vagy utánozza mesterét.

Taimandred: Ez arra utalhat, hogy a Taimnak álcázott Demandred lehet a 'kebelen melengetett kígyó'

Nem gonosz Taim: Utalhat a Szürke Gyilkosra, ahogy Min hiszi. Ellenérv: Mióta értelmezi Rand helyesen Min látomásait?

Vazallus Taim: Lehetséges, hogy Taimról van szó, akiben akkor sem lehet megbízni, ha nem is maga Demandred - Különösen, ha a Kitaszítottnak dolgozik.

Demandred közvetlenül a Tel'aran'rhiodból nyitott egy Kaput, amíg a caemlyni Királyi palotában volt.

Taimandred: Hacsak Demandred nem ismeri valamiféle kombinációját a Tel'aran'rhiod elhagyásának illetve azon belüli utazásnak és a Kapuknak, akkor olyasvalakinek kellett lennie, vagy színlelnie magát, aki hagyományos módon jár be Caemlynbe, és fókuszálhat anélkül, hogy halálos veszedelembe kerülne. Tudjuk, hogy Mazrim Taim meglátogatta Randet Caemlynben, mivel Rand gondolataiban felmerül, hogy Mazrim Taim megtanította, hogyan hagyja figyelmen kívül a hőséget. Néhány fejezettel később Rand azt mondja Mazrim Taimnak, hogy Verin és Alanna megjelenése miatt be kell szüntetnie a látogatásait Caemlynbe.

Nem gonosz Taim: Talán nem Caemlynbe tért vissza. Bár kezdetben semmi sem bizonyította, hogy ez lehetséges, A tél szívében egy másik fókuszáló ugyanezt csinálta. A Mészáros titokzatos megbízója - aki talán éppen Demandred - Far Madding Tel'aran'rhiodbeli tükröződéséből nyitott kaput. Szóval, meg lehet csinálni!

Taimandred: Bill Garret mondja: Van valami, amit talán különálló pontként kellene kezelnünk: Mazrim Taim kihívó, behódoló magatartása. Vitatkozik valamin Randdel, ajánl egy másik módszert, aztán hirtelen egyetért vele és azt mondja: "Ahogy Sárkány Nagyuram parancsolja.". Én azt gondolom, Demandred a maga módján akarja tenni a dolgokat, aztán hirtelen visszaemlékszik a Sötét Úr parancsára, amely szerint úgy kell cselekednie, ahogy Rand akarja - legalábbis nem szegülhet nyíltan szembe vele. És Mazrim Taim néha nem engedelmeskedik Randnek és olyan dolgokat tesz, amelyeket Rand nem vár tőle, mint például az asha'manekkel.

Vazallus Taim: Ugyanez alkalmazható abban az esetben is, ha Taim egy Kitaszított parancsait teljesíti.

Nem gonosz Taim: Mennyiben különbözik ez attól, ahogy a teari Nagyurak viselkednek? Vagy ahogy az andori nemesség? Vagy maga Davram Bashere? A pokolba is, még az aielek is hajlamosak ilyesmit tenni! Mindenki rá akarja kényszeríteni Randre, hogy az ő útját válassza, de amikor lényeges dologról van szó, Rand azt teszi, amit csak akar, és senki sem mondhat mást, mint: "Ahogy Sárkány Nagyuram parancsolja.".

Mikor Rand megmutatja Mazrim Taimnak, miként csináljon Kapukat, ezt Kapunak nevezi Egy kicsit később, még ugyanebben a fejezetben Mazrim Taim megjegyzi: "Tudod, hogyan kell Utazni, de nem vagy képes tesztelni a tehetséget."

Taimandred: Honnan tudja, hogy Kapu = Utazás? Rand sosem említett Utazást, csak Kaput.

Nem gonosz Taim: Talán a tizenöt év fókuszálás alatt Taim hallotta ezt a kifejezést, és összeadta a kettőt meg a kettőt.

Vazallus Taim: Taim Kitaszított mestereitől megtanulta mind a varázslatot, mind annak pontos elnevezését.

A kardok koronájában [20. Minta a mintában] Sammael azt mondja: "Nem én rendeztem meg az elrablását. [...] Mesaanának viszont mindenképp benne van a keze. Talán Demandrednek és Semirhage-nek is, bármilyen furcsán végződött is az eset."

Taimandred: Az idézet utolsó mondatába könnyen beleérthető, hogy Demandrednek és Semirhage-nek benne van a keze Rand elrablásának végkimenetelébe, azaz a megmentésében. Ki vett részt a megmentésben? Taim és az asha'manek, Perrin és a folyóköziek, a mayene-iek és az aielek. Tudjuk, hogy az a legvalószínűbb, hogy Demandred az asha'manek között rejtőzik, méghozzá a vezetőjük. Megjegyezzük, hogy ez az értelmezés magában foglalja, hogy Sammael tudja, Semirhage és Demandred hol lapul. Mi nem tudjuk, mit tud valójában, sőt egy helyütt [A Káosz Ura, 3. Árnyakból font szálak] kiderül, hogy Graendelnek fogalma sincs erről. Természetesen Sammael tudhat róluk, sőt akár a közbeeső időben is felfedezhették hollétüket.

Nem gonosz Taim: Teljesen másképp is lehet csavarni ezeket a szavakat. Ahogy Mark Loy magyarázza: " Fogalmazzuk át: " Én nem vettem részt az elrablásában.... Mesaanának benne volt a keze az elrablásának megszervezésében. Talán Semirhage-nek és Demandrednek is benne volt a keze az elrablásának megszervezésében, annak ellenére, ahogy az eset végződött. " Ez az értelmezés azt jelenti, hogy mindannyiuknak benne lehetett a keze a Rand elrablásában annak ellenére is, hogy végül jól eltolták a dolgot.

Vazallus Taim: Ha Sammael tudja, hogy Taim Demandrednek dolgozik, akkor a szöveg első értelmezése lehet helyes, a megjegyzés arra vonatkozott, hogy Demandred részt vett Rand elrablásának kitervelésében, annak ellenére, hogy Taim, az ő szolgája felbukkant, hogy megmentse Randet.

Taimandred: Taim M'Haelnek szólíttatja magát, ami az Ősi Nyelven vezetőt jelent, és a beosztottjainak is Ősi Nyelvből választ elnevezést. Taim borzasztóan sokat ért az Ősi Nyelvből a világ egy mai lakójához képest.

Nem gonosz Taim: Nos, talán ismeri az Ősi Nyelvet. Talán tudós vagy ahhoz hasonló volt, mielőtt Hamis Sárkány lett belőle. Természetesen ez színtiszta spekuláció.

Vazallus Taim:: Ismét felhozható, hogy mindezt felszedhette Ishamaeltől vagy Demandredtől mint tanítványuk.

Mazrim Taim eléggé a saját maga számára építette a Fekete Tornyot. Rand szinte egyáltalán nem igyekszik részt venni benne, az asha'manek toborzását, kiképzését, tesztelését Mazrim Taimra hagyta. Mazrim Taim kitűnő munkát végzett: mindössze pár hónap alatt ( A Káosz Ura és A tőrök útja közötti időben ) létrehozott egy nem hagyományos katonai erőt, ami bárkivel felveszi a versenyt ebben a világban, beleértve az aes sedai-okat és a seanchanokat is. Mindössze egy maroknyi asha'man döntő tényezőnek bizonyult számos csatában, amelyek közül néhányat fókuszáló képességgel rendelkezők ellen vívtak.

Taimandred: Fel kell tennünk azt a kérdést, hogy ha Mazrim Taim ilyen sikeres fókuszáló harci csapat létrehozásában, akkor miért nem tette ezt meg akkor, amikor ő maga formált jogot az Újjászületett Sárkány címére? Azt állítja, hogy megpróbált más férfiakat tanítani [A Káosz Ura, 2. Az újonnan érkezett ], így az ötletnek fel kellett benne merülnie. Meg kell adni, mivel belőle hiányzik Rand ta'verenségéből fakadó ereje, amellyel magához vonzza a fókuszáló képességgel rendelkezőket, az ő harci ereje kisebb lett volna a Fekete Toronyénál, amelyhez nagyjából 400 katona tartozik. Az adott, hogy az emberek két-három százaléka képes érinteni a Forrást [Útmutató, 2. Az Egyetlen Hatalom és az Igazi Forrás], és ha Taim követőinek hada nagyjából akkora volt, mint egy szokásos sereg ( pár ezer főből állt ), akkor 10-20 használható embert kellett volna találnia. Még 10 fókuszáló férfi sem lett volna utolsó dolog, ám amíg Taim Hamis Sárkány volt, nem akadt fókuszáló követője. Ez könnyen megmagyarázható azzal, hogy az eredeti Taimnak nem volt meg az a képessége, amellyel felismerhette és kiképezhette volna őket. Mazrim Taim nem Taim, hanem Demandred, aki bizonyára rendelkezik ezzel a tudással. Mazrim Taim beadott Randnek egy mesét férfi fókuszálók felfedezéséről, hogy enyhítse Rand gyanakvását.

Nem gonosz Taim: Lehetnek más okai is annak, hogy Taim nem képzett ki fókuszálókat. Talán nem volt rá ideje, esetleg attól félt, hogy ellene fordulnak. Talán látta, hogy első kísérleti alanyai két év alatt megőrülnek [Káosz Ura, 2. Az újonnan érkezdett], ezért feladta az ötletet. Ellenérvek: Az idő hiányára: feltehetően 15 éve fókuszált már, mielőtt kikiáltotta volna magát Újjászületett Sárkánynak. Nem igazán sietett. Taim nem az a fajta fickó, aki aggódna amiatt, hogy egy alárendelt fókuszáló elárulja őt - olyan vezetőnek mutatkozott, aki csodálatot és hűséget képes kelteni csapatában, szabályos kultusza alakult ki az asha'manek között. Azokat pedig, akikben érzése szerint nem bízhat, nem fél nyíltan megölni. Ami az őrültséget illeti: közismerten könyörtelen fickó. Nem okoz neki lelkiismereti problémát a józanságuk egy-két évében kihasználni követőit, aztán meggyilkolni őket. Természetesen ez az érv nem alkalmazható, ha Taim mindig Demandred volt.

Vazallus Taim: Ha Taim végig a Kitaszítottak bábja volt, akkor számos jó oka lehet annak, hogy nem hozta létre a saját Fekete Tornyát - a legkézenfekvőbb, hogy Ishamael illetve Demandred nem engedte neki.

Vissza a többi kérdéshez

Létrehozás: 2004. március 23. 13:32:00Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:20 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2019
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.