Vissza a Főoldalra
 
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Hírek, változások
Mi is az az AK?
AK Archívum
GN Archívum
Tartalomjegyzékek
Cikkek az újságból
Krónikák a boltban
Szavazások
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Varázslómesterek - Szinay Péter (Hatalom Kártyái)

Melyikünk ne szeretne híres lenni, valamiben a legjobbak közé tartozni? A HKK-ban is, mint a legtöbb sportban, ahol versenyezni lehet, kialakul a legjobbak mezőnye, az igazi profiké, akik a komoly versenyeket nyerik, és nevük ismert a Hatalom Kártyáit rendszeresen játszók körében. Közülük mutatunk be néhányat Varázslómesterek című sorozatunkban.

A sorozat felújításának első alanya az idei (2003-as) Nemzeti Bajnok, ős-HKK játékos, régi profi Szinay Péter.

- Először mondj, kérlek, egy-két személyes adatot: hány éves vagy, mit dolgozol?

- 25 éves vagyok, egy biztosítónál vagyok területi képviselő, három éve fejeztem be a Külkereskedelmi Főiskolát.

- Mióta foglalkozol a HKK-val?

- 1995-től, a játék kezdetétől fogva. Játszottam a Túlélők Földjén, onnan értesültem róla, így kezdtem el. Ketten-hárman vettünk egy pár paklit, és utána "terjesztettük az igét".

- Rögtön elkezdtél versenyekre járni?

- Nem, nagyjából a Chara-din visszatér kiegészítő megjelenésekor voltam először versenyen, addig csak baráti társaságban játszottam. Azután, amikor már elég sokat vívtunk, az egyik barátom elrángatott versenyre, mondván, próbáljuk ki. Ott ragadtam, rendszeres versenyre járó lettem. Ekkor még a vidéki rendezvényekre nem mentem el, leginkább a Beholderes összecsapásokat látogattam.

- Emlékszel-e, mi volt az első igazi versenypaklid?

- Természetesen: Leah horda, Leah oltárakkal, Temetővel.

- Ezután voltak kedvenc paklijaid?

- Igen, 1997-ben, amikor Sass Tamás megnyerte a Nemzetit, jöttek be a Taumaturgia paklik, akkoriban én is különféle pasziánsz paklikkal játszottam. Amikor pedig ezeket kitiltották, onnantól kontrollozom, ha csak tehetem. Volt egy év, amikor csak A fókusz meglelésével összerakott kontroll paklival játszottam, semmi mással.

- Ez azt is jelenti, hogy másfajta paklival nem szívesen játszol, csak ha a versenykörnyezet rákényszerít?

- Ez versenyfüggő. Sok környezetben a kontroll nem működik jól, és változtatni kell. De szeretek is mással játszani. Pasziánsz paklival jó ideig egyáltalán nem volt érdemes indulni, a kontroll sokszor erős, de készülnek is ellene. Már csak ezért is érdemes néha váltani, és például hordázni.

- Van-e olyan pakli, amivel kimondottan nem szeretsz játszani?

- A galetki pakli. Az lenne az utolsó, amivel indulnék.

- Mi az az összeállítás, ami ellen nem küzdesz szívesen?

- Talán az, amelyet sok ultraritkával tömtek, meg, ilyenkor úgy érzem, nem csak a játéktudás dönt.

- Tudod-e, hány versenyt nyertél összesen? Mennyi Beholderest?

- Hogy összesen mennyit, azt már nem tudnám megmondani, Beholderest összesen kettőt, a Nemzetin kívül. Ilyen versenyt nyerni nem egyszerű feladat.

- Ezeket a versenyeket mostanában nyerted. Nyilvánvalóan nagyot fejlődött a játékod. Ez egyenletes javulás volt, vagy egyszer csak ráéreztél a játékra?

- Még most sem mondanám, hogy igazán érzem a játékot. Ugyanúgy kezdtem, mint mindenki más, kisfiúként. Nem fejlődtem olyan gyorsan, mint mostanában a profik, mintegy négy év kellett ahhoz, hogy negyedik legyek valahol. Innentől azután már sikerült általában jó helyezéseket elérnem.

- Van-e kedvenc lapod?

- A Vérszívó. Nem spoiler (vagyis nem olyan lap, amit mindenki, minden pakliban használ), mégis nagyon jó kis lap. Az összes kiegészítő paklimba berakom, ahol megengedett. Kiváló pl. a galetkik ellen.

- Mit javasolnál egy kezdőnek, aki profi versenyző szeretne lenni?

- Járjon sokat versenyre, nézze a profik paklijait, próbálja másolni. Eredményes versenyzővé válni csak profi paklikkal lehet. A lapokat cserélgetéssel, időnként vásárlással próbálja beszerezni. Egy konkrét versenypaklit összerakni nem olyan drága. Vannak olyan lapok is, amelyek nem avulnak el, pl. A gyenge ereje, ilyeneket érdemes összeszedni. Kontroll lapokat mindenképp érdemes gyűjteni, mert a kontroll örök.

- Beszéljünk kicsit a Nemzetiről! Szeretsz-e draftolni? Úgy tűnik, a mostani versenyen elég jól sikerült.

- Igen, egyik kedvencem a válogatás. A tavalyi és tavalyelőtti Nemzetin nagy balszerencsémre a négy közé jutásért a későbbi Nemzeti Bajnoktól kaptam ki.

- Szoktál-e gyakorolni a draftra?

- Régebben nem, most már általában igen. Nyolcan összejövünk, és a meglevő lapjainkból olyan palikat állítunk össze, mintha most bontottuk volna ki. A ritka lapokat persze felírjuk, hogy melyik kié volt. Nagyon sokat számít, ha az ember pontosan ismeri a lapok szövegét és erejét.

- Mi a nehezebb a Nemzetin: bekerülni a legjobb 16 közé, vagy ott helytállni?

- A 16 közé jutás. A második nap vége felé már komoly feszültség van az emberben, amikor pl. tudja, hogy a hátralevő három fordulóból kettőt meg kell nyernie. sokat kell számolgatni.

- Melyik volt a legnehezebb meccs az idei bajnokságon?

- A második napon a Lampért Csaba elleni vesztett mérkőzésem. Az első nap nagyon jól sikerült szerepelnem, aztán a másodikon Csaba ellen 1:0-ról kikaptam. Egy pillanatra úgy éreztem, elúszhat a bejutás. A hátralevő négy meccsből kettőt kellett még megnyernem, ez szerencsére összejött.

- És a 16 között ki volt a legnehezebb ellenfél?

- Báder Mátyás. Nagyon szoros mérkőzést vívtunk.

- Szerinted a Nagyobb életszívásnak mekkora szerepe volt a győzelmedben?

- Jelentős szerepe volt persze, de hogy nem egyedül ez számított, jól mutatja, hogy rajtam kívül még három embernek jutott ilyen lap. Az én paklim kicsit erre is volt kiélezve, Kereskedelemmel játszottam, gyógyulásokkal, igyekeztem felhúzni ezt a lapot. Nyilván önmagában ezzel nem lehet nyerni. Érdekesség, hogy ez volt a legelső lap, amit draftoltam.

- Körülbelül mennyit foglalkozol HKK-val egy héten?

- Régebben több volt ez az idő, mostanában a munkám gyakran lefoglal. Azért minden nap szoktam paklikon gondolkozni, általában minden héten járok versenyre, a verseny előtti nap foglalkozom leginkább a pakli összerakásával, illetve a tesztelésre készülök. Mondhatjuk, hogy kb. naponta 1 órát foglalkozom ezzel, a verseny előtti nap délutánján-estéjén, illetve magán a versenyen.

- Sok időt kell-e tölteni a HKK-val, hogy igazán eredményes versenyző lehess?

- Ezt nem szögezném le szabályként. Van példa arra is, hogy valaki nagyon sokat foglalkozik vele és mégsem igazán jó, és olyan is van, aki épp csak lejön csak havonta egy versenyre, és a legkiválóbb játékosok között van.

- Mennyi pénzre van szükség egy profi pakli összerakásához?

- Nem sok. Egy jó, versenyképes galetki paklit már 1500-2000 forintból el lehet készíteni. Ebben nincs sok ritka lap, mégis erős lehet a pakli, mert jól illenek egymáshoz a lapok. Egy kontroll versenypakli már más eset: ez 20-25 ezer forintba is belekerülhet, de érdemes összerakosgatni, visszahozza az árát hamar.

- Amikor készülsz a versenyre, megbeszéled, teszteled-e más profikkal, leendő ellenfelekkel, vagy inkább titokban tartod?

- Egyértelműen az előbbi, gyakran kérek tanácsot a többiektől, együtt tesztelünk. A játék részét jobban szeretem, mint a pakliösszerakást, és nem szégyellek segítséget, tanácsot kérni másoktól. Én is ugyanúgy megismerem az ő paklijukat, tehát én is tudok azok ellen készülni.

- Szoktatok-e lapokat kölcsönadni egymásnak?

- Persze, ez évek óta kialakult szokás. Nem lehet meg mindenkinek minden versenylap. A kezdőknek is azt javaslom, hogy nyugodtan kérjenek illetve adjanak kölcsön egymásnak.

- Van-e esélye egy vidéki játékosnak, hogy a pesti profik közösségétől kissé elzárva is igazán nagy játékos legyen?

- Igen, erre több példa is van, pl. a mostani Nemzetiről Juhász Ferenc. Nyilván a vidékiek is egy jó baráti társaságban játszanak, és olyan durva kombókat fejlesztenek ki időnként, amiken meg mi lepődünk meg.

- Néhányan kifogásolták a Nemzetin, hogy a büntető szabállyal nyertél. Nekem ez kicsit "savanyú a szőlő" effektusnak tűnik, de te mit gondolsz, jogos-e a kritika?

- Semmiképpen sem, hiszen ezen a szinten már tökéletesen kell ismerni a lapokat, meg a büntető szabályt is, ennek betartása éppen olyan lényeges, mint a védekezési bónuszé vagy a kezdőszabályé. Azért van rajta a lapon a Büntetés, hogy aki lelövi, az sebződjön. Más a baráti játék, és más a Nemzeti Bajnokság 16-os döntője.

- Teljesen egyetértek. Büszke vagy-e a Nemzeti Bajnoki címedre vagy csak egyszerűen tudomásul vetted?

- Nyilván büszke vagyok rá, kitettem a kupát a polcomra, és örülök barátaim dicséretének. Persze van irigység is, ezt is elfogadom. De semmiképpen nem gondolom, hogy jobb játékos lennék, mint sokan mások. Most igen kiegyensúlyozott a mezőny, rengeteg kiváló játékos van, egyszerűen az idén nekem jött össze.

- Kiről olvasnál szívesen ebben a rovatban?

- Rém Andrásról, mivel az egyik legjobb HKK játékosnak tartom.

- Köszönöm az interjút.

Írta: Makó Balázs
A cikk az Alanori Krónika 95. számában jelent meg.

Ha ez tetszett, olvasd el a következő, jellegében hasonló cikket is: Varázslómesterek - Baross Ferenc (Hatalom Kártyái).

Létrehozás: 2005. március 22. 13:43:32Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:09 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2021
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.