Vissza a Főoldalra
 
Egyelőre üres.
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Újdonságaink
Előkészületben
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
A pontgyűjtésről
Akciók
Beholder könyvek (Lista)
Más kiadók könyvei (Lista)
Kártyacsomagok (Lista)
Magazinok (Lista)
Játék-kiegészítők (Lista)
Puzzle játékok (Lista)
PC játékok (Lista)
Társasjátékok (Lista)
Dobókockák (Lista)
Keresés a termékek közt
Chat, üzenõfal
Íróink
Sorozataink
Ajánlók, kritikák, ismertetők
Könyvrészletek
Fantasy borítóképek
Sci-fi borítóképek
Könyv toplisták
Fórumok
Szavazások
Bevásárló kosár
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Az istenek csarnoka július 20.
Hatalom Kártyái - Élőholt invázió június 22.
A pillanat képe
Wyvernek
Küldd el képeslapként!
A kép megörökíti, ahogyan a wyvernek lesben állnak a magasban húzódó sziklákon a Vastmarki ütközet című könyvben.
Nézz szét a galériában!
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Végzetúr alappakli
Termékismertető - HKK - Zén Legendái: Látomások
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Élőholt invázió
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Elemi erők

A lista folytatása...
Könyv adás - vétel (614)
Kaland-Játék-Kockázat (149)
Böszörményi Gyula: A bolhedor lovagjai (19)
Harby Riann: Rúvel hegyi legenda (40)
Brian McAllister: Két világ közt (47)
Magyar fantasy könyvkiadás (35)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Az idő kereke kérdések - Kik a kitaszítottak, hol tartózkodnak jelenleg?

[Mark Looi, Erica Sadun, Pam Korda, Leigh Butler]

A Legendák Korában számos aes sedai-t elcsábított a Sötét Oldal. Az Útmutató azt mondja: " A legjobbak közülük olyan hatalommal és tehetséggel rendelkeztek, mely messze túlnőtt társaikén. Úgy nevezték magukat: A Világ Uralására Kiválasztottak vagy egyszerűen csak Kiválasztottak." [Útmutató: 5. A Sötét Úr és a férfi Kitaszítottak] A Harmadik Korban a Kitaszított kifejezést használták tizenhármukra utalva, akiket elkaptak a Vájat lepecsételésekor. Az Útmutató szerint [Útmutató: 5. A Sötét Úr és a férfi Kitaszítottak] ez a tizenhárom volt a legerősebb a Kiválasztottak közül.

A tizenhárom Kitaszított (ábécé sorrendben):

Aginor (férfi): Igazi neve Ishar Morrad Chuain. További nevei: Osan'gar, Dashiva. Mielőtt átállt volna az Árnyék oldalára, híres biológus volt. Ő volt a második leghatalmasabb a férfi Kitaszítottak közül. Ő alkotta a különféle árnyékfattyakat, de valószínűleg sosem vett részt hadműveletekben. (Robert Jordan azt írja az Összefüggések című novellában, hogy a fickónak, aki a trallokokat létrehozta, nem volt harci tapasztalata.) A Világ Szeme kötetben halt meg, mert túl sokat szívott magába az Egyetlen Hatalomból egy Randdal vívott csata során. A Sötét Úr egy középkorú határvidéki testében támasztotta fel, és Osan'garnak nevezte el. Végül leleplezték az álcáját: Dashiva néven férkőzött Rand közelébe. Elza ölte meg a Tél szíve című kötet végén.

Asmodean (férfi): Igazi neve: Joar Addam Nesossin [Mennyei Tűz, 45. Vihar után]. További neve: Jasin Natael. Mielőtt az Árnyék szolgálatába szegődött, zeneszerző és muzsikus volt. Sokak szerint ő a leggyengébb és leggyávább Kitaszított. Rand fogságba ejtette és Lanfear elzárta a Forrástól. [Hódít az Árnyék, 58. Rhuidean csapdái] Meghalt a Mennyei tűz végén, még hozzá rögtön kétszer! Miután a testét nem találták meg, néhányan úgy vélik, nem pusztult el, csupán eltűnt. A Sötét Úr valószínűleg nem akarja vagy nem bírja feltámasztani, mivel AZOK, AKIK ELÁRULJÁK A SÖTÉT URAT, AZ IGAZI HALÁLT HALJÁK. Azért csatlakozott az Árnyékhoz, hogy örökké élhessen, örökké zenélhessen és énekelhessen. Gyilkosa ismeretlen.

Balthamel (férfi): Igazi neve Eval Ramman. További nevei: Aran'gar, Halima. A Legendák Korában, még mielőtt a Sötét Oldalra állt volna, történész volt. Az Útmutató [Útmutató, 5. A Sötét Úr és a férfi Kitaszítottak] utal arra, hogy a Hatalom Háborúja idején kémhálózatot működtetett az Árnyék javára. Közismert volt végletes élvhajhászságáról. A Zöld Ember ölte meg A Világ Szeme II. kötetében. [A Világ Szeme II. 28. Találkozások a Szemnél ] Egy gyönyörű nő testében támadt fel, a neve Aran'gar lett. Beépült a salidari aes sedaiok közé, jelenleg mint Egwene masszőre működik.

Be'lal (férfi): Igazi neve Duram Laddel Cham. További nevei: Hálószövő, Teari Samon Nagyúr. A Legendák Korában jogászként dolgozott. Árulása után tábornokként és kormányzóként szolgálta az Árnyékot. Moiraine öröktűzzel pusztította el Tear Kövében. [Az Újjászületett Sárkány, 55. Ahogy írva vagyon]

Demandred (férfi): Igazi neve Barid Bel Medar. A Legendák Korában a másodhegedűs szerepét játszotta Lews Therin Telamon mögött, egészen addig, amíg át nem állt az Árnyék oldalára, ahol tábornokként szolgált. Gyűlölte és irigyelte Lews Therin Telamont, s ezt az érzést átvitte Randre is.[Hódít az Árnyék, 58. Rhuidean csapdái] Azért választotta az Árnyékot, mert megunta az alárendeltségét Lews Therin Telamonnal szemben [Mennyei tűz, 3. Sápadt Árnyak][ A Káosz Ura, Prológus, Az első üzenet], akit szellemileg alsóbbrendűnek tartott. Talán van köze a Fekete Toronyhoz, esetleg Mazrim Taimnak álcázza magát, bár ezt egyelőre nehéz lenne bebizonyítani. Blokkolni tudja a Kapukat.

Graendal (nő): Igazi neve Kamarile Maradim Nindar. További neve: Lady Basene, Maisia. Ez utóbbi nevet Sammael használta A kardok koronájában. A Legendák Korában Maisia kedvelt kisállatnév volt, nem csoda, hogy Graendal nem igazán örült neki. Szokása elrabolni arisztokratákat és arra kényszeríteni, hogy megalázó módokon szolgálják őt. A Kényszerítés, amit alkalmaz, kiszárítja a nemesek agyát, és életképtelenné teszi őket. Jelenleg Arad Domanban tartózkodik, elfoglalta valakinek a palotáját. Neki dolgozik a világ egyik legnagyobb tábornoka, Lord Rodel Ituralde. Úgy tűnik, Arad Domanban mégsincs akkora káosz, mint amiről a jelentések szólnak. A kívülálló Graendalt erőtlen öreg hölgynek látja. Mielőtt az Árnyék oldalára állt, ünnepelt pszichiáter volt. [A Káosz Ura, 6. Árnyékból font szálak ] Úgy tűnik, a Kitaszítottak alábecsülik őt, kivéve Sammaelt. Egy rövid ideig Sammael az orránál fogva vezette őt, kihasználva azt, mennyire vágyik arra, hogy ő legyen a Nae'blis.

Ishamael (férfi): Igazi neve Elan Morin Tedronai. A Ba'alzamon nevet használta még. Ő a legfilozofikusabb agyú Kitaszított, számtalan teóriával állt elő a Teremtő és a Sötét Úr közti harc természetével kapcsolatban. [A Káosz Ura, 6. Árnyékból font szálak ] A Harmadik Kor idején részben vagy teljesen szabad volt. A többi Kitaszított többé-kevésbé őrültnek tartja. Gyakori használója az Igazi Hatalomnak. Rand ölte meg Tearben [Az Újjászületett Sárkány, 55. Ahogy meg van írva ] Egy magas, fekete, jóképű férfi testében támadt fel, Moridinnek hívja magát. Visszanyerte halála előtti előkelő helyét az Árnyék hierarchiájában, és úgy látszik a legtöbb Kitaszítottat a markában tartja. Érvénytelenítette a parancsot, amely tiltotta Rand megölését.

Lanfear (nő): Igazi neve Mierin Eronaile. További nevei: Selene, Keille, Silvie, Else Grinwell (az Újjászületett Sárkányban) Ő volt a legerősebb női Kitaszított, és Lews Therin Telamon legfontosabb szeretői közé tartozott. Úgy hiszi, durván félrelökték Ilyena kedvéért. A Legendák Korában, amikor is az Egyetlen Hatalmat kutatta, még nem volt széleskörűen ismert. Egyike volt azon aes sedaioknak, akik megnyitották a Vájatot, nyilvánvalóan akaratlanul. Köztudott, hogy szeret beavatkozni mások terveibe, megpróbálja azokat a saját javát javára felhasználni. A Mennyei tűzben Moiraine megragadta, és egy különös ter'angrealon keresztül magával rántotta Finn világába. Új testet kapott, vagy azért mert meghalt és feltámasztották vagy Finntől kívánta ezt. Moridin csapdába ejtette a lelkét. Nyilvánvalóan gyengébb most az Egyetlen Hatalomban, mint korábban.

Mesaana (nő): Igazi neve Saine Tarasind. A Collam Daan (egy vezető kutatóintézet a Legendák Korában) visszautasította, ezért ahelyett, hogy kutató lett volna belőle, tanárként dolgozott egészen addig, amíg rá nem jött, hogyan tudja mindannyiukat megleckéztetni! Jelenleg ő a hatalom az amyrlin trón mögötti hatalom mögött a Fehér Toronyban. Érthetőbben: Alviarin Krónikaőr segítségével befolyásolja Elaidát. Köztudott, hogy szövetkezett Demandreddel és Semirhage-dzsel.Egyike azon Kitaszítottaknak, akiket Moridin nem tart a markában.

Moghedien (nő): Igazi neve Lillen Moiral. További nevei: Gyldin, Marigan. A Legendák Korában gyanús 'befektetési tanácsadó' volt. A Hatalom Háborúja idején kémhálózatot működtetett. Tanchicoban. Nynaeve elkapta, de később kiszabadult. [Hódít az Árnyék, 54. Út a palotába] Őt vélik a legjobbnak a Kitaszítottak közül Tel'aran'rhiod kezelésében. Nynaeve Salidarban újra elfogta, és kényszerítette, hogy tanítsa őt és Elayne-t. Miután Aran'gar kiszabadította, Shayol Gulba hívták, ahol szigorúan megbüntették és csapdába ejtették a lelkét. Most Moridin szolgálója.

Rahvin (férfi): Igazi neve Ared Mosinel. Használta még a Gaebril nevet. Kényszerítéssel rabszolgaságban tartotta Morgase királynőt. A Mennyei tűz végén Rand öröktűzzel pusztította el.

Sammael (férfi): Igazi neve Tel Janin Aellinsar. Használta még az illiani Brend nagyúr nevet. A Legendák Korában sportoló volt. A Sötét Urat tábornokként szolgálta. Lews Therin Telamon megsebesítette, gyűlöli Randot. Mindig magasabb akart lenni. Megpróbált a Legendák Korából maradt tárgyakat szerezni nyugalmi ládákból és Ebou Darból, ahol Kin rejtette el őket. Mashadar ölte meg Shadar Logothban, miközben Randdel csatázott A kardok koronájának végén. Bár a könyvben ez nem egyértelmű, Robert Jordan megerősítette egy CNN beszélgetésben 2000. december 12-én:: "Mashadar megölte Sammaelt, Sammaelnek vége!".

Semirhage (nő): Igazi neve Nemene Damendar Boann. Erős hajlama van a hátborzongató kínzásokra. Gyűlöli Lanfeart. Nagyon magas, sötét a bőre és a szeme. Kedveli a sötét ruhákat. Briliáns gyógyító volt, aki gyönyörűségét lelte a betegei extra fájdalmában. Blokkolni tudja a Kapukat. Szadizmusa miatt kezdte szolgálni az Árnyékot: el akarta kerülni az elcsendesítést vagy ki akarta játszani az Esküpálca megkötéseit. Egyes vélemények szerint ő Anath a Tél szívében.

* Útmutató: Az eredeti írásban Guide-nak nevezik a The World of Robert Jordan's The Wheel of Time című kiadványt.

Vissza a többi kérdéshez

Létrehozás: 2004. március 23. 13:18:53Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:19 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2019
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.