Vissza a Főoldalra
 
Egyelőre üres.
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Újdonságaink
Előkészületben
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
A pontgyűjtésről
Akciók
Beholder könyvek (Lista)
Más kiadók könyvei (Lista)
Kártyacsomagok (Lista)
Magazinok (Lista)
Játék-kiegészítők (Lista)
Puzzle játékok (Lista)
PC játékok (Lista)
Társasjátékok (Lista)
Dobókockák (Lista)
Keresés a termékek közt
Chat, üzenõfal
Íróink
Sorozataink
Ajánlók, kritikák, ismertetők
Könyvrészletek
Fantasy borítóképek
Sci-fi borítóképek
Könyv toplisták
Fórumok
Szavazások
Bevásárló kosár
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
Hatalom Kártyái - 11. kiadás július 18.
Alfa pakli – Vérfarkasok április 24.
Alfa pakli – Ősi sárkányok április 24.
A pillanat képe
A morin tigris
Küldd el képeslapként!
A morin birodalom hegyei közt élő tigrisek erősek, gyorsak, bátrak, és sziklánál biztosabb támaszai uruknak. Ugyanezen tulajdonságok igazak egyébiránt Ho Tarasin Mitanára is, a mennyszülte morin császár unokahugának személyi testőrére.
Nézz szét a galériában!
53. Beholder Találkozó - 2020.07.18. szombat

A lista folytatása...
Termékismertető - Kártyaalbum lap (10 darab)
Termékismertető - Alfa pakli – Vérfarkasok
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Elözönlés
Termékismertető - HKK - Zén Legendái: Próféciák

A lista folytatása...
Könyv adás - vétel (615)
Kaland-Játék-Kockázat (149)
Böszörményi Gyula: A bolhedor lovagjai (19)
Harby Riann: Rúvel hegyi legenda (40)
Brian McAllister: Két világ közt (47)
Magyar fantasy könyvkiadás (35)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Az idő kereke - Teljes enciklopédia [N-S]

Adan, Heren -
Byir, Joiya
Cabriana Mecandes -
Éjszaka Pásztora
a Fa -
Jondyn Barran
Kadere, Hadnan -
M'Hael
Nadere -
Szürke Gyilkos
Tai'shar -
Zöld ember

Nadere: [TSZ] Tudós Asszony Elayne és Aviendha anyavérré válásánál.

Naean: [KK] Andori nemes hölgy. Rand elrablása után királynőnek nyilvánítja magát, de Dyelin letartóztatja. [TSZ] Megszöktetik.

Nagoyin, Amico: [ÚS] Aes Sedai, a Fekete ajah tagja. Megszökik Tar Valonból Liandrinnal. Segít elkapni Tearben Nynaeve-éket, de aztán Egwene fogságba ejti. [HÁ] Elfogatása során elcsendesítették. Az árnybarátok megölik.

a Nagy Fertő: Régió messze északon, amit teljesen áthatott a Sötét Úr rontása. Trallokok, Myrddraalok, és más gonosz teremtmények járta terület.

Nagy Hajtóvadászat a Kürtért: Mondaciklus Valere Kürtjének legendás kereséséről, ami a Trallok háborúk vége és a Százéves háború kezdete között folyt. Egyhuzamban elmesélve sok napig tartana, amíg a történetmondó a ciklus végére ér.

Nagy Játék: lásd Daes Dae'mar.

Nagy Kígyó: Az idő és az örökkévalóság szimbóluma. Már a Legendák Kora előtt is ősrégi volt. Egy saját farkát evő kígyóval ábrázolják. Az aes sedai-ok beavatottá emelt novíciáiknak a Nagy Kígyót ábrázoló gyűrűt adnak.

Nalaam Arlen: [TÚ] a Fekete Torony tagja, katona.

Nalesean: [MT] Teari tiszt. Mat csapatának, a Vörös Kéz Bandájának a tagja. [KU] Salidarba, majd Ebou Darba megy Mattel. A gholam megöli.

Nandera: [KU] A Lándzsa Hajadonjainak vezetője. Részt vesz a Dumai Kútjánál lezajlott csatában. [TÚ] Két társával ő nyerte el a jogot, hogy megbüntesse Randet, amiért nem vitte magával a Hajadonokat a seanchanok elleni csatába.

Nap napja: Lakomával és fesztivállal egybekötött ünnep a nyár közepén. Általánosan elterjedt.

Naptrón: Cairhien trónja.

Narishma, Jahar: [KK] A Fekete Torony tagja, Rand testőre. [TÚ] Vele hozatja el Rand a Callandort. Nem teljesen bízik meg Randben, mert azt gondolja, hogy nem mindent mondott el a Callandor védelméről. Valójában az egyik Kitaszított változtatta meg a fonatokat. [TSZ] Taim szökevénnyé nyilvánítja, holott hű maradt Randhez. Cadsuane-nel megy Far Maddingbe. Merise őrzője. Segít megvédeni Randet és Nynaeve-ot, amíg megtisztítják a Forrást.

Naron, Berylla: [MT] a Fekete ajah tagja.

Narvais Maslin: [TSZ] Far Madding Tanácsnoka.

nar'haba: [KK] lásd útidoboz.

Nasin: Caemlyni nemes, a Caeren házfeje. Kissé zavart.

Natael, Jasin: (nat'téjl, dzsézín): [HÁ] Az Aiel-pusztában utazó mutatványos. Lásd Asmodean.

Neald, Fagor: [KK] A Fekete Torony Tagja. Perrinnel megy Altarába.

Nedeal, Corianin: lásd: Képességek.

Negara: [KU] Kisebb házhoz tartozó andori nemeshölgy, aki nem hódolt be Randnek, inkább elment Caemlynből. Most visszatért oda.

Neres: [MT] csempész, ő viszi el hajóján Nynaeve-ékét Ghealdanból Salidarba.

Nerim: [KU] Talmanes szolgája. Elkíséri Matet Ebou Darba.

Nerith: [TÚ] Gille sul'damja volt. Elfogták.

Nesair: [TÚ] A Lándzsa Hajadonja. [TÚ] Két társával ő nyerte el a jogot, hogy megbüntesse Randet, amiért nem vitte magával a Hajadonokat a seanchanok elleni csatába.

Nesta din Reas Két Hold: [KK] Az Atha'an Miere Hajók Úrnője. Nynaeve-ék Ebou Darban találkoznak vele. Alkut kötnek vele, mely szerint a szélkeresők segítenek használni a Viharok Tálját, cserébe az aes sedai-ok mindenre megtanítják éket, amit csak tudnak. [TSZ] A seanchanok karóba húzzák.

Nestelle din Sakura Déli Csillag: [TSZ] Szélkereső, elkapták a seanchanok, és pórázra kötötték. Mat meg akarja szöktetni.

Nesune Bihara: [KU] Barna aes sedai Tar Valonban. Tagja a Randhez küldött, cairhieni követségnek. Részt vesz Rand elrablásában. [TÚ] A Dumai Kútjánál elfogott aes sedai-ok közé tartozik. Verin hallgatja ki, és valamire Készteti. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy beismeri vétkét és hűséget esküszikt Randnek. [TSZ] Cadsuane-nel megy Far Maddingbe. Segít megvédeni Randet és Nynaeve-ot, amíg megtisztítják a Forrást.

Nevarin: [TÚ] Tudós Asszony. Perrinnel megy Ghealdanba.

Niall, Pedron (nájaul, Pédron): A Fény Gyermekei főúrkapitánya. Lásd még: a Fény Gyermekei. [MT] Az a terve, hogy ő fogja össze az országokat az Utolsó csatára, nem pedig az Újjászületett Sárkány. [KU] Gyakorlatilag fogságba ejti Morgase-t, és megpróbálja kicsikarni belőle, hogy beengedje a fehérköpenyeket Andorba. [KK] Omerna megöli, mert nem lépett fel keményen Salidar ellen.

Niande: [KK] Szürke aes sedai, Cadsuane híve.

Nicola: [MT] Ghealdani menekült, javasasszonyféle. Nynaeve-ék magukkal viszik Salidarba. [KU] Képes fókuszálni, novícia lesz belőle. Látja a ta'vereneket és Jövendőmondó, bár a jóslatai nagyon zavarosak. A gyorsabb tanulás érdekében Areinával megpróbálják megzsarolni Egwene-t azzal, hogy korábban aes sedai-nak adta ki magát. Nem járnak sikerrel.

Niella: [KU] Aviendha nővére, gai'shain.

Nisao Dachen: [KU] Sárga nővér Salidarban. Megpróbál segíteni Myrelle-nek Lan meggyógyításában. [KK] Egwene rájön, hogy Myrelle akarata ellenére kötötte meg Lant. Mivel Nisao segített neki, rá is hatalmas büntetés várna. Azért, hogy ezt elkerülje, hűséget esküszik az amyrlinnek. Ráadásul még Siuannak is engedelmeskednie kell.

Nisura úrhölgy (ni'szúra): Shienari nemeshölgy, Amalysa úrhölgy egyik udvarhölgye.

Noal Charin: [TSZ] Egy öregember Ebou Darban, aki kiáltozásával megmenti Matet a gholamtól. Mat beköltözteti a Tarasin palotába.

Noam: [ÚS] Farkasfivér, aki teljesen elvesztette emberi mivoltát. Személye figyelmeztetés volt Perrinnek, aki találkozásuk után még inkább elzárkózott a farkasoktól.

Norley: [TÚ] a Fekete Torony tagja.

Norry, Halwin: [TSZ] Első Írnok Caemlynben. Ő irányítja Elayne birtokait, de az ország gazdaságával, kincstárával is foglalkozik. Sok értesülést szerez a kereskedőktől.

Nőkör: A falu női által választott asszonyok, nők, akik olyan ügyekben hivatottak dönteni, amelyek kifejezetten az ő hatáskörükbe tartozónak számítanak (mint például, hogy mikor kezdjék meg a vetést vagy az aratást). A Falutanáccsal egyenjogú testület. A település ügyeit a két szervezet között előre meghatározott szabályok alapján világosan felosztják. Ennek ellenére gyakran viszálykodnak egymással. Lásd még: Falutanács.

Nynaeve: lásd al'Meara.

Ogier (ogír): 1. nem emberi faj, hatalmas termet (a felnőtt hímneműek átlagos magassága tíz láb), széles orr és hosszú, bojtos fül jellemzi őket. Steddingnek nevezett településeken élnek. Elszigetelődésük a steddingektől a Világtörés után (amelyet az ogierek Száműzetésnek neveznek) okozza az epedésnek nevezett betegséget: ha egy ogier túl sokáig van távol a steddingjétől, megbetegszik, és meghal. Sokan ügyeskezű építészekként ismerik őket, a Világtörés utáni nagyvárosokat többségükben ők építették. Ők maguk az építészetet úgy tekintik, mint egy a Világtörés óta, a Száműzetésben tanult, mellékesen űzött foglalkozást. Ennél sokkal fontosabbnak tartják a fák, főleg a Nagy Fák gondozását. Eltekintve attól, amikor építkezni mennek valahová, ritkán hagyják el steddingjeiket, és csupán kevés kapcsolatot tartanak fenn az emberekkel. Azok sem mindenhol ismerik az ogiereket, sok helyen csupán legendáknak tartják őket. Bár békés, nehezen dühbe jövő lényeknek ismerik, az ogierek állítólag az emberek oldalán harcoltak a Trallok háborúkban, és veszedelmes ellenfélnek bizonyultak. Általában igen kedvelik a tudást, könyveik és történeteik gyakran olyan dolgokat is elmesélnek, amelyeket az emberek már rég elfelejtettek. Egy ogier átlagos életkora legalább háromszor vagy négyszer meghaladja az emberekét. 2. bármilyen személy, aki nem az emberi fajhoz tartozik. Lásd még: Világtörés; stedding; Fadalnok.

Ohr'deg (ordeg): lásd trallokok.

Olver: [KU] Egy kilencéves fiú, akit Mat Maerone-ban szed ki két dühös férfi markából. A férfi apjaként bánik vele, és magával viszi Ebou Darba. [KK] Éppen akkor tűnik el, amikor a Viharok Tálja miatt nagyon kellene sietni. Mat indul a keresésére, de egy sul'dam ráomlaszt egy házat. Tízőves létére egész jól kijön a nőkkel.

Omerna, Abdel: [KU] Látszólag ő a Fény gyermekeinek kémfőnöke. [KK] Megöli Pedron Niallt, mert nem lépett fel keményen Salidar ellen. Eamon Valda leszúrja rögtön ezután.

Ordeith (or'díth): [ÚS] Az Ősi Nyelven: "szúette, szúrágta fa". Így nevezi magát a Fény Gyermekei főúrkapitányának tanácsadója. Szerfelett hasonlít Padan Fainra. [HÁ] Fehérköpenyekkel Folyóközbe megy. Valójában ő maga Padan Fain.

Oroszlános Trón: Andor trónja.

Osan'gar: [KU] Jelentése balkezes párbajtőr. Egy feltámasztott Kitaszított új neve, valószínűleg Aginor.

Osiellin, Amondrid: [TÚ] Támogatta Colavaere-t. Rand magához hívatja a seanchanok elleni csata előtt.

ököl: a trallokok katonai szervezetének alapegysége. A létszáma változó, száz és kétszáz közötti. Az öklöt általában, de nem mindig, egy Myrddraal vezeti.

az Öt Hatalom: Az Egyetlen Hatalom ágakra osztható. Szinte minden a Hatalom fókuszálására képes személy jobban tud irányítani bizonyos ágakat, mint a többit. Ezen Hatalomtípusokat a használatukkal elérhető eredmények alapján nevezték el - Föld, Levegő, Tűz, Víz és Szellem -, és együttesen az Öt Hatalomnak hívják őket. Az Egyetlen Hatalom használója egy, esetleg két típusban is hatékonyabb lehet, míg a többihez kevésbé ért. Néhány, nagyon kevés aes sedai háromban is kitűnhet, de a Legendák Kora óta nem akadt olyan, aki mind az ötben rendkívüli tehetséggel bírt volna. De még akkor is rendkívül ritka volt az ilyesmi. A fókuszálási képesség személyenként erősen változó lehet, egyesek sokkal többre képesek az Egyetlen Hatalommal, mint mások. Bizonyos, a Hatalommal végzett tevékenységekhez egy vagy több megfelelő ág használata szükséges. Például tűz létrehozásához és irányításához Tűzre van szükség, az időjárás befolyásolásához Levegőre és Vízre, míg a Gyógyításhoz Vízre és Szellemre. A Szellem egyformán előfordul nőkben és férfiakban, de a Tűz és/vagy a Föld fókuszálásában sokkal gyakrabban bírnak kiemelkedő tehetséggel a férfiak, míg a Vízében és/vagy a Levegőében a nők. Vannak ugyan kivételek, de egyébként ez a szabályszerűség olyannyira általános érvényű, hogy a Földre és Tűzre gyakorlatilag mint hímnemű Hatalmakra, a Levegőre és Vízre mint nőneműekre tekintenek. Összességében egyik ágat sem tartják erősebbnek a többinél, bár van egy aes sedai mondás, miszerint: "nincs olyan kemény kő, amit a szél és a víz el ne tudna koptatni, nincs olyan tomboló tűz, amit a víz ki ne tudna oltani, a szél el ne tudna fújni." Megjegyzendő, hogy mikor ez a szólás elterjedt, már régen nem voltak férfi aes sedai-ok. Ha volt valaha hasonló, de ellentétes értelmű mondás a férfi Hatalomhasználók között is, az mára rég feledésbe merült.

az Őrület Ideje: A Sötét Úr ellencsapása - mely beszennyezte az Igazi Forrás férfi felét - utáni időszak. Ez alatt sorra őrültek meg a férfi aes sedai-ok, és iszonyú kataklizmát - a Világtörést - okoztak. A pontos időtartam, amíg e periódus tartott, nem ismert, de általában közel száz évre becsülik. Az utolsó férfi aes sedai halálával ért véget. Lásd még: Százak Társasága; Igazi Forrás; Egyetlen Hatalom; Világtörés.

őrző: Egy aes sedai-hoz kötött harcos. A kettőjük közti kötelék az Egyetlen Hatalommal kapcsolatos jelenség. Az őrző számos előnyhöz jut ezáltal. Gyorsabban regenerálódik, gyógyul, hosszú ideig kibírja étel, ital, alvás nélkül, továbbá egy bizonyos távolságon belül megérzi a Sötét Úr rontását. Amíg életben van, az aes sedai, akihez kötődött, tudja, hogy nem halt meg, bármilyen messze legyenek is egymástól. Ha pedig mégis meghal, az aes sedai erről, és a halála körülményeiről azonnal tudomást szerez. Azt már azonban nem árulja el a kötelék, milyen messze van, vagy milyen irányban. Bár a legtöbb ajah úgy tartja, egy aes sedai egyszerre egy őrzőt köthet csak magához, a Piros ajah egyáltalán nem hajlandó ilyesmire, a Zöld viszont úgy véli, mindenkinek annyi őrzője lehet, amennyit jónak lát tartani. Etikai okokból a harcos beleegyezésére is szükség van, mielőtt a kapcsolat létrejöhetne, de ismeretesek esetek, amikor az alany akarata ellenére történt a dolog. Hogy az aes sedai-ok mit kapnak a kötelékből, az szigorúan őrzött titok. Lásd még: aes sedai.

Ősi Nyelv: A Legendák Korában beszélt nyelv. Általában elvárják, hogy a nemesek és a műveltebb emberek megta- nulják e nyelvet, de legtöbbjük csak pár szót beszél belőle. Igen nehéz lefordítani, mivel az Ősi Nyelv kifejezései több, különböző jelentést is hordozhatnak.

Paitar Nachiman: [TÚ] Arafel királya. Kandor, Arafel, Shienar valamint Saldaea szövetséget köt, és titokban haddal indulnak meg Rand ellen.

Paitr do Fearna a'Conn: [TÚ] Nemes úr Murandyból. Az andori sereggel tartott Egwene-ék elé.

Parelean: [TÚ] A Cha Faile nevű harcostársaság tagja. Teari férfi. Meghal a shaido támadásban.

Pecsét: Hét szívkőből készített pecsét zárja le a Sötét Úr börtönét. [VSZ] Az elsőt a Világ Szeme medencéjében rejlő ládában találták meg, összetörve. [NH] A másodikat Bayle Domon vásárolta meg egy műtárgyárustól, de egy seanchan nagyúr, Turak elvette tőle. Turaknál van a harmadik Pecsét is. A falmei csata után mindkettő Moiraine- hez kerül, de összetörve. [ÚS] Tearben Moiraine megtalálja a negyediket, épségben. [HÁ] Moiraine Rhuideanban is rálel egyre, ami, nincs ugyan összetörve, de nagyon sérülékeny. Nynaeve Tanchicóból hoz el egyet. [MT] Mire Salidarba érnek vele, ez is tönkremegy.[KU] Mazrim Taim Randnek ad egy Pecsétet.

Pelivar a Coelan házból: Andori nemes. Korábban Morgase támogatója volt, de Gaebril idején elment Caemlynből, majd A Káosz Ura idején visszatért. [TÚ] Sereggel megy délre, hogy megállítsák Bryne és az aes sedai-ok hadát.

Perrin: lásd Aybara.

Petra: [MT] Valan Luca menazsériájának tagja.

Pevara: [KK] Egy némileg rendhagyó Piros aes sedai. Seaine tőle kér segítséget az árnybarátok utáni nyomozáshoz.

Próféta: Egészen pontosan a Sárkány Nagyúr Prófétája. Ezt a címet találta ki magának Masema Dagar, az egykori shienari zsoldos, aki az Újjászületett Sárkány hírét terjeszti. Ghealdanban és Amadicia északi részén sok követője akadt, egyrészt azért, mert egyre többen tudják, hogy a Sárkány valóban Újjászületett, másrészt pedig azért, mert a követői különös kegyetlenséggel bánnak el azokkal, akik nem fogadják el a tanokat, de még azokkal is, akik kételkednek abban, hogy a Próféta volna az Újjászületett Sárkány hangja és keze.

Raen: [VSZ] Kolompár vezető, akivel Egwene és Perrin találkozott. Aram nagyapja.

Rafela Cindal: [KU] Salidari Kék aes sedai, tagja a küldöttségnek, amely Randhez ment. Tagja lesz annak a kilenc - bár Rand csak hatot engedélyezett - fős csapatnak, amely követi Randet Cairhienbe. Hűséget esküszik az Újjászületett Sárkánynak Dumai Kútjánál. [TSZ] Rand Haddon Mirkbe küldi, hogy tárgyaljon a teari lázadókkal.

Ragan (ra'gan): Shienari harcos. [NH] Ghealdanba megy Masemával, de nem fogékony a Próféta tanaira. [MT] Tagja annak a csapatnak, amely Salidarba kíséri Nynaeve-éket.

Rahvin: [MT] Kitaszított. Gaebril néven kezében tartotta Morgase-t és rajta keresztül Andort. Rand öröktűzzel megöli.

Rainya: [TÚ] Ő a legfiatalabb szélkereső, aki Elayne-ékkel tartott a Vérség tanyájára. [TÚ] Miután használták a Viharok Tálját, megtámadják őket a seanchanok, Andorba menekülnek.

raken: [TÚ] a seanchanok szárnyas hátasa.

Rand: lásd al'Thor.

Raolin Darksbane: Egykori hamis Sárkány. [TSZ] Far Maddingben született.

Rashima Kerenmosa: Más néven a Katona Amyrlin. vu 1150 körül született. A Zöld ajahból emelkedett amyrlinné vu 1251-ben. A Torony haderői a személyes vezetése alatt számtalan győzelmet arattak, melyek közül a legemlékezetesebbek a Kaisin Pass, a Sorelle Step, a Tel Norwin, és a Maighandel, ahol vu 1301-ben életét vesztette. Holttestét a csata után öt őrző, és egy hatalmas csapat trallok és Myrddraal közt találták meg, nem kevesebb, mint kilenc Rémúr tetemével együtt. Lásd még: aes sedai, Ajah, Amyrlin Trón, őrzők, Rémurak.

Reanne Corly: [KK] A Vérség Kötögető-körének vezetője, címe a Legöregebb.

a Remény Árulója: lásd Ishamael.

Renaile din Calon Kékcsillag: [KK] A Hajók Úrnőjének szélkeresője. A Nesta által kötött Alku szerint segítenek Elayne-éknek, de nem hajlandóak elhagyni a vizet, amíg Mat új alkut nem köt vele - működik a ta'verenség. [TÚ] Miután használták a Viharok Tálját, megtámadják őket a seanchanok, Andorba menekülnek.

Renna: [NH] Egwene sul'damja. Kegyetlenül megkínozza a lányt, hogy engedelmességre szoktassa. A végén az ő nyakára is nyakörv kerül. [TSZ] Suroth sul'damja Ebou Darban. Nem a régi, mióta tudja, hogy ő is képes lenne fókuszálni.

Rendra (rendra): [HÁ] Taraboni asszony. A tanchicói Három Szilva Udvar fogadósnője.

Rettenetes Öregember: Sokak által osztott közhiedelem, hogy a Sötét Úr (akit Tearben, Illianban, Murandyben, Altarában és Ghealdanban gyakran neveznek Öregembernek, vagy Rettenetes Öregembernek) éjjelente "fekete kopóival", más néven árnykopóival lelkekre vadászik odakint. Ezt a vadászatot Vad Hajszának nevezik. Az eső távol tarthatja az árnykopókat, ám, ha egyszer már szagot fogtak, áldozatuknak harcolnia kell, máskülönben mindenképpen halál fia. Úgy tartják, pusztán az, ha valaki tanúja lesz a Vad Hajszának, az illető, vagy egy hozzá közel álló személy azonnali halálát jelenti.

Rémurak: Azok az Egyetlen Hatalmat fókuszálni tudó férfiak és nők, akik az Árnyék oldalára álltak a Trallok háborúk alatt. Ők voltak a trallok erők főparancsnokai. A tanulatlanabb népek néha összetévesztik őket a Kitaszítottakkal. Tizenhárom Rémúr és tizenhárom Enyész bármelyik fókuszálót képes a Sötét Úr szolgálatára késztetni.

Rhadan Asuwana: [KU] a Fény Gyermekei közé tartozik, Főinkvizítor.

Rhiale: [KK] Shaido Tudós Asszony. Beleegyezik Desaine meggyilkolásába, de nem hajlandó a Rand megmentésére érkező Tudós Asszonyokra támadni.

Rhuarc ('rhoark): [NH] Aiel férfi. A Taardad aielek törzsfője. Valaha Vöröspajzsos volt.

Rhuidean ('rhuidian): [HÁ] Egy hely az Aiel-pusztában, ahová minden leendő törzsfőnek vagy Tudós Asszonynak el kell látogatnia. A férfiak csupán egyszer léphetnek ide be, a nők két alkalommal. Három közül csak egy férfi éli túl ezt az utat. A nők túlélési aránya mindkét látogatás alkalmával jóval magasabb. A hely hollétét az aielek a legnagyobb titokban tartják. Egy nem aiel behatolását Rhuideanba halállal büntetik, de azokat, akiket egyébként sem bántanak (például a házalókat vagy a mutatványosokat) büntetésképpen csupán meztelenre vetkőztetik, vizestömlőt adnak a kezükbe, és hagyják, hogy elmeneküljenek a pusztából. Asmodean és Rand csatája után a város többé nem védett. [MT] Rand újjáépítteti, s mivel a környékén hatalmas tó jelenik meg, az aielek lassan benépesítik.

Rhyagelle (rája'gel): az Ősi Nyelven "akik hazajönnek" vagy "hazatérők".

Rianna: [ÚS] Aes sedai, a Fekete ajah tagja. Liandrinnal együtt szökik meg Tar Valonból. Részt vesz Nynaeve-ék elfogásában.

Riatin, Toram: [KU] A Riatin ház feje. Caraline Damondreddel együtt sereget gyűjt Rand ellen. Gyűlöli Randet. [KK] Nem ismeri el Colavaere-t Cairhien uralkodójának. Magának akarja a Naptrónt. Mordeth, azaz Padan Fain a tanácsadója. [TÚ] Mordeth állítólag elhagyja, és ő maga is eltűnik. [TSZ] Padan Fainnel Far Maddingben tűnik fel. Lan megöli.

Riatin, Ailil: [TÚ] Toram nővére. Rand magához hívatja a seanchanok elleni csata előtt. Shalonnal, egy szélkeresővel tárgyalt. [TSZ] Cadsuane-nél van. Bevallja, hogy Shalon hálótársa.

Rochaid Manel: [TÚ] Asha'man, Gedwyn helyettese. Baijan'm'haelnek nevezi magát. Valószínűleg benne volt a Rand elleni merényletben. Szökevénnyé nyilvánítják. [TSZ] Mazrim Taim, Moridin és Demandred egymástól függetlenül megbízta Rand meggyilkolásával. Meghal, miközben el akarja kapni Randet.

Rolan: [TSZ] Aiel harcos Sevanna seregében. Mera'din.

Roldran: Murandy királya.

Romanda: [KU] Salidari aes sedai. Magát szívesebben látta volna amyrlinként, de kénytelen volt beletörődni Egwene megválasztásába, nehogy Lelaine legyen az Amyrlin Trón.

Ronaille: [TSZ] Rand elcsendesítette Dumai Kútjánál. Flinn meggyógyította.

Rosana: [TÚ] Teari nagyúrnő. Tagja a Nagytanácsnak. Illianban van.

Rovair Kirklin: [TÚ] Masuri Sokawa őrzője.

röjt: földterület mérésére szolgáló mértékegység. Száz lépésszer száz lépés.

Rubinde: [TÚ] Aes sedai Tar Valonban, Ülnök.

Ryma Galfrey: [TSZ] Suroth damane-je, valaha aes sedai volt. Megtört, ma a Deea névre hallgat.

Saerin Asnobar: [TÚ] Barna aes sedai Tar Valonban, Ülnök.

saidar; saidin (szai'dar; szai'dín): lásd Igazi Forrás.

Saighan, Bertome: [TÚ] Colavaere unokatestvére. Rand magához hívatja a seanchanok elleni csata előtt.

Saldaea (szal'déia): A Határvidékek egyike. Címere sötétkék alapon három ezüst hal.

Salita: [KK] Sárga aes sedai Salidarban. Ülnök.

Samalin: [KK] Zöld aes sedai Salidarban. Ülnök.

Samitsu: [KK] Sárga aes sedai. Cadsuane híve. Megpróbálja meggyógyítani Randet, miután Padan Fain megsebezte, de nem sikerül. Amikor látja, hogy Flinn sikeresebb, bármit megtenne azért, hogy megszerezze a tudását.

Sammael: Kitaszított, férfi. [KU] Brend Nagyúr néven uralja Illiant. [KK] Szövetséget köt Sevannával. Esküpálcát és útidobozokat ad neki. Némelyik útidoboz hamis, és csapdába csalja vele a shaidókat, a többieket nagy területen szétszórja. Hiába menekül Rand elől Shadar Logothba, a Mashadar elkapja, és meghal.

Sanche, Siuan (szancsé, szuan): Egy teari halász lánya, akit a teari törvény szerint rögtön hajóra raktak és Tar Valonba küldtek, amint kiderült, hogy képes a fókuszálásra. Egy korábban a Kék ajah kötelékébe tartozó aes sedai. Úk 985-ben emelték Amyrlin Trónná. Az Amyrlin Trón minden ajahhoz tartozik egyszerre, és egyhez sem. [NH] Húsz évvel ezelőtt Moiraine-nel együtt hallottak egy Jövendölést, mely szerint megszületett a Sárkány. Azóta próbálják megtalálni, hogy felkészíthessék az Utolsó Csatára. Tudja, hogy Rand az, akit kerestek, de elengedi, hogy beteljesíthesse a Próféciákat. [HÁ] Elaida megdönti uralmát, és elcsendesítik. Megszökik Tar Valonból. [MT] Új életcélja a bosszú. Salidarba megy. Egy tűzeset miatt szolgálattal tartozik Gareth Bryne-nek. Mivel még mindig ő irányítja a Kékek kémhálózatát, maradt némi tekintélye. Látszólag gyűlöli Leane-t, sokat veszekednek, de csak azért, mert így könnyebben befolyásolhatják az aes sedai-okat. Nynaeve meggyógyítja az elcsendesítést, Siuan hozzáfér a Forráshoz, bár gyengébb, mint korábban. Ismét a Kék ajah tagja, az új amyrlin, Egwene al'Vere tanácsadója.

Sandar, Juilin (szan'dar, 'dzsujlín): [ÚS] Teari fürkész. Tolvajok után nyomoz. Nynaeve megbízza a Tar Valonból szökött Fekete nővérek felkutatásával. Liandrin az Egyetlen Hatalommal ráveszi, hogy árulja el megbízóit. Lelkifurdalás támad és segít kiszabadítani őket. [HÁ] Tanchicóba megy Nynaeve-ékkel. [MT] Salidarba is elkíséri őket. [KU] Nynaeve-vel tart Ebou Darba. [KK] Olvert keresve lemarad Nynaeve-éktől. [TSZ] Szerelmes Therába, meg akarja szöktetni.

Sandomere, Donelo: [TSZ] A Fekete Torony tagja, Avatott. Logain barátja.

Sarainya Vostovan: [KK] A Kötögető-kör tagja.

Sarein: [TSZ] Barna Ülnök. Ő szedi ki Talene-ből, hogy a Fekete ajah tagja.

Sarene Nemdahl: [KU] Tar valoni Fehér aes sedai. Tagja a Randhez küldött követségnek. Részt vesz Rand elrablásában. [TÚ] Dumai Kútjánál elfogták, és a Tudós Asszonyokra bízták. Verin hallgatja ki, és valamire Készteti. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy beismeri vétkét és hűséget esküszikRandnek. [TSZ] Cadsuane-nel megy Far Maddingbe.

Sareitha Tomares: [KK] Barna aes sedai. A Merilille vezette küldöttség tagja Ebou Darban. [TÚ] Miután használták a Viharok Tálját, megtámadják őket a seanchanok, Andorba menekülnek.

Saroiya: [KK] Fehér aes sedai Salidarban. Ülnök.

Sashelle: [TSZ] Aes sedai, Rand elcsendesítette Dumai Kútjánál. Flinn meggyógyítja.

sa'angreal ('szaan'grial): Rendkívül ritka tárgy, amely messze több Hatalom fókuszálását teszi lehetővé a használója számára, mint amire egyébként biztonságosan, vagy egyáltalán, képes lenne. A sa'angreal hasonló elven működik, de sokkal-sokkal erősebb, mint az angreal. A segítségével irányítható Hatalom úgy aránylik az angreal segítségével fókuszálhatóhoz, mint az az illető aes sedai által segédeszköz nélkül használható mennyiséghez. A Legendák Korának relikviái, készítésük titka nem ismert többé. Külön női és férfi sa'angrealok léteznek, ez a szabály az angrealokra is igaz. Igen kevés maradt fenn, még az angrealoknál is sokkal kevesebb.

Sa'sara (sza 'szára): [HÁ] Szemérmetlen saldaea-i tánc, amelyet Saldaea királynői hiába próbáltak meg betiltani. A saldaea-i történelemben három háborút is számon tartanak, valamint két felkelést, és számtalan nemesi vérbosszút, amelyeket a sa'sarát táncoló asszonyok váltottak ki. Egy lázadást pedig úgy fojtottak el, hogy a legyőzött királynő eltáncolta e táncot a győzedelmes tábornok előtt. A tábornok feleségül vette a királynőt, aki így visszaülhetett a trónjára. E történetet azonban a hivatalos feljegyzések és a saldaea-i királynők tagadják.

Sasszárny Arthur: Legendás király, aki minden, a Világ Gerincétől nyugatra fekvő földet egyesített, de még néhány, az Aiel-pusztán túl fekvő terület is a birodalmához tartozott. Sőt, az Aryth-óceán túlpartjára is küldött erőket, de halálakor, ami a Százéves háború kitöréséhez vezetett, ezekkel végleg megszakadt a kapcsolat. Címere szárnyaló arany sas volt. Lásd még: Százéves háború.

Sasszem Rogosh: számos történet legendás hőse.

Sárkány: Ezen a néven volt közismert Lews Therin Telamon az Árnyék háborúja alatt. A többi férfi aes sedai-hoz hasonlóan az ő elméje is megbomlott. Őrületében mindenkit megölt, akiben egy csepp is volt a véréből, azonkívül mindenkit, akit szeretett. Így kapta a Rokonirtó melléknevet. Lásd még: a Sárkány Próféciái; Újjászületett Sárkány.

Sárkány, hamis: Időnként egy férfi azt állítja, hogy ő az Újjászületett Sárkány. Némelyikük elegendő követőt gyűjt, hogy egy hadseregre legyen szükség a leverésükhöz. Olyan is volt, amelyik szabályos, több országot is érintő háborút robbantott ki. A századok során legnagyobbrészt az Egyetlen Hatalom fókuszálására képtelen állítólagos Sárkányok jelentek meg, de volt egy-kettő, aki még ezzel a képességgel is bírt. Ettől függetlenül mindegyik eltűnt, elfogták vagy megölték anélkül, hogy egyetlen, a Sárkány újjászületésével kapcsolatos próféciát is beteljesíthetett volna. Ezeket hívják hamis Sárkányoknak. A fókuszálásra képesek közül a legerősebbek Raolin Darksbane (vu 335- 36), Kőíj Yurian (kb. vu 1300-1308), Davian (szé 351), Guaire Amalasan (szé 939-43) és Logain (Úk 997) voltak. Lásd még: Újjászületett Sárkány.

a Sárkány Próféciái: Az alig ismert, ritkán említett Próféciák, melyeket a Karaethon-ciklusban találhatunk, megjósolják, hogy a Sötét Úr újra kiszabadul majd, és megérinti a világot. Továbbá hogy Lews Therin Telamon, a Sárkány, a Világtörő, újjászületik, hogy harcoljon a Tarmon Gai'donban, az Árnyék elleni Utolsó Csatában. [TSZ] Fontos lehet, hogy a seanchan változatban a Sárkány térdet hajt a Kristálytrón előtt. Surothnál van egy férfiaknak való a'dam. Lásd még: a Sárkány.

Sárkányagyar: Stilizált jel, általában fekete. Hegyén álló könnycsepphez hasonlít. Ajtóra, vagy házfalra firkálva azt jelzi, hogy az ott lakókat gonoszsággal vádolják, vagy fel akarják hívni rájuk a Sötét Úr figyelmét, ily módon ártva nekik.

Sárkány Légiója: Nagyszámú katonai alakulat, amely csak gyalogosokból áll, és a Sárkány hűségére esküdött. Ki- képzésüket Davram Bashere és Mat Cauthon közösen kidolgozott, és a szokásostól meglehetősen eltérő elgondolá- sai alapján végezték. Bár vannak olyan önkéntesek is, akik jelentkeznek a csapatoknál, a legtöbben úgy kerülnek a légióba, hogy a Fekete Torony toborozta őket, majd később kiderült, hogy nem tudják elsajátítani a fókuszálás tudo- mányát.

Seaine: [KK] Fehér aes sedai, Ülnök. Nem szavazta volna meg Siuan letaszítását - nem volt Tar Valonban a szavazáskor -, de a Toronyban maradt a döntés után. Elaida azzal bízza meg, nyomozzon ki egy árulót. Pevarához, egy Piroshoz fordul segítségért. [TÚ] Rábukkan az első Fekete ajahba tartozó aes sedai-ra, Talene-re.

Seana (szi'ána): [HÁ] Tudós Asszony a Nakai aielek Fekete Szikla klánjából. Álomjáró.

Seanchan: 1. Sasszárny Arthur tengerentúli leszármazottjai, akik annak idején az Aryth-óceán túloldalára mentek, hogy meghódítsák az ottani országokat. Elképzeléseik szerint, a többiek biztonságára való tekintettel, minden fókuszálni tudó nőt ellenőrzés alatt kell tartani, a fókuszáló férfiakat pedig, hasonló okból, meg kell ölni. 2. Az ország, ahonnan a seanchanok származnak

Sedore: [TÚ] Sárga aes sedai Tar Valonban, Ülnök.

Segan do Avharin a'Roos: [TÚ] Nemes úr Murandyból. Az andori sereggel tartott Egwene-ék elé.

Selame: [KK] Egwene szolgálója, Lelaine adta neki, az ő kéme. [TÚ] Aran'gar megölte.

Selande Darengil: [KK] Cairhieni nemes, nő. Az egyik harcostársaság vezetője. [TÚ] A Cha Faile nevű csoportot valójában Faile vezeti.

Selene (sze'lín): [NH] Lélegzetelállítóan szép nő. Rand, Loial és Hurin egy alternatív világban találkozik vele, ahová egy Kapukő viszi őket. Nagyon érdekli Valere Kürtje, és a fókuszálásra próbálja rábeszélni Randet. [HÁ] Később kiderül, hogy Lanfear volt.

Selucia: [TSZ] Tuon dajkája volt, most öltöztetőnője, első szobalánya és testőre. Mat kénytelen őt is elrabolni Tuonnal együtt.

Semaradrid: [TÚ] Cairhieni nemes, katona.

Semirhage: Kitaszított, nő. Örömét leli mások kínzásában.

Senailla: [TÚ] Ethenielle királynő Főtanácsnoka.

Senine din Ryal: [TSZ] Szélkereső, az egyik legkisebb hajón szolgált. Hajdan a Hajók Úrnőjének szélkeresője volt, de miután új Hajók Úrnőjét választottak, neki elölről kellett kezdeni.

Seonid Traighan: [KU] Salidari Zöld aes sedai, tagja a küldöttségnek, amely Randhez ment Caemlynbe. Tagja lesz annak a kilenc - bár Rand csak hatot engedélyezett - fős csapatnak, amely követi Randet Cairhienbe. Hűséget esküszik az Újjászületett Sárkánynak Dumai Kútjánál. [KK] Perrinnel megy Ghealdanba.

Sera: [TSZ] Tuon damane-je.

Serafelle: Barna aes sedai.

Sergase: [KU] Kisebb házhoz tartozó andori nemes hölgy, aki nem hódolt be Randnek, inkább elment Caemlynből. Most visszatért oda.

Seta:: [TSZ] Valószínűleg ő volt Elayne sul'damja. Kegyetlenül megkínozza a lányt, hogy engedelmességre szoktassa. A végén az ő nyakára is nyakörv kerül. Suroth sul'damja Ebou Darban. Nem a régi, mióta tudja, hogy ő is képes lenne fókuszálni. Ő az egyik sul'dam, aki segít Matnek megszöktetni az aes sedai-okat.

Setalle Anan: [KU] A Vándorló Nő tulajdonosa Ebou Darban. [KK] Nynaeve-et és Elayne-t ő vezeti a Kötögető-kör nyomára. [TSZ] Ő bújtatja Joline-t a seanchanok elől. Eladja a Vándorló Nőt, mert nem akar együtt élni a seanchanokkal. Mattel együtt akarja elhagyni Ebou Dart.

Sevanna (sze'vanna): [HÁ] A shaido aielek Domai klánjához tartozó nő. Suladricnak, a shaidók törzsfőjének özvegye, ezáltal a Comrada Erőd házúrnője, amíg új törzsfőt nem választanak. [MT] Feleségül megy Couladinhoz is, így kétszeres özvegy lesz. Többé nem akarja kiadni kezéből a törzs irányítását. [KU] Szövetséget köt Tar Valonnal. Tudós Asszonynak nyilvánítja magát, annak ellenére, hogy sohasem járt Rhuideanban. [KK] Az az álma, hogy a car'a'carn felesége legyen, és ő irányíthasson minden aielt. Dumai Kútjánál a Randet fogva tartó aes sedai- ok ellen vezeti a shaidókat, hogy a hatalmába kerítse Randet. (A shaidók csak azért hajlandóak aes sedai-okra támadni, mert Sevanna elhiteti velük, hogy ők öltek meg egy Desaine nevű Tudós Asszonyt. Kudarcot vallanak, Andorba menekülnek. Elfogják Galinát. Sammaeltől kap egy Esküpálcát és néhány útidobozt. Van köztük hamis is, és Sammael olyan helyre csalja a jumai shaidókat, ahol Al'Thor seregei várják őket, a többieket szétszórja Illian és Ghealdan között. [TÚ] Galina engedelmességet fogad neki és Theravának. Kudarcai miatt meginog a hatalma. A Tudós Asszonyok Theravát rakják mellé tanácsadónak.

Shadar Logoth (sadar logoth): Egy város, amelyet a Trallok háborúk óta mindenki elkerül. Területén rontás ül, egyetlen a falain belülről származó kavics sem veszélytelen. [TSZ] Amikor Rand Shadar Logothba vezeti a rontást, a város elpusztul. Lásd még: Mordeth.

Shai'tan ('séji'tan): A Sötét Úr valódi neve. Lásd Sötét Úr, Sötét Úr néven nevezése.

Shalon din Togara Reggeli Dagály: [KK] A Shodien klán szélkeresője. [TÚ] Ő Harine szélkeresője, azaz az Atha'an Miere nagykövetei közé tartozik. Valamit tárgyalt Ailil Riatinnel. [TSZ] Cadsuane-nél van. Ailil hálótársa. Cadsuane-nel megy Far Maddingbe. Harine nővére, gyakorlatilag ő nevelte fel.

Shara: [KU] A Pusztán túl elterülő föld egyik neve. Ide is eljutott az Újjászületett Sárkány híre, és háborúk törtek ki miatta.

Sharina Melloy: [TSZ] Nagymamakorú novícia Egwene táborában. Nynaeve akkor hallotta ezt a nevet, amikor beavatotti próbát tette le: az egyik alternatív világban a nő aes sedai volt.

Shayol Ghul (séjol gúl): az Átokföldön álló hegy, itt található a Sötét Úr börtöne.

Shemerin: [KU] Sárga nővér, akit Elaida beavatottá fokoztatott le. Elmenekült Tar Valonból.

Sheriam Bayanar (siriam): Egy Kék aes sedai. A Fehér Torony novíciaaszonya. [HÁ] A puccs során Siuan Sanche oldalára áll. [MT] A salidari aes sedai-ok egyik vezetője. [KU] Az egyike volt azoknak, akik kitalálták Egwene amyrlinné választását, remélve, hogy a fiatal lány könnyen irányítható lesz. Miután ez megtörtént, ő lett a Krónikaőr. [KK] Elmondja Egwene-nek, hogy Siuanék Salidarba érkezése előtt tíz nővért küldtek Tar Valonba, hogy csendben elhintsék, a Piros aes sedai-ok tehetnek a Hamis Sárkányokról. Hűséget esküszik az amyrlinnek. [TÚ] Valaki - valószínűleg Aran'gar - megkínozza, hogy kiszedje belőle Egwene terveit.

Shevan: [TÚ] Barna aes sedai Tar Valonban, Ülnök.

Shiaine: [TÚ] Lásd Milli Skane.

Shienar (sáj'nar): Az egyik Határvidék. Címere lecsapó fekete karvaly.

shoufa (súfa): Az aielek ruházatának része. Általában homokszínű. A fej és a nyak köré tekerik. Csak az arcot hagyja szabadon. Ha azt is eltakarják vele, az a harckészség jele.

Shyanda: [TSZ] Tudós Asszony Elayne és Aviendha anyavérré válásánál.

Sibella: [KK] a Vérség Kötögető-körének tagja.

Silviana: [TÚ] novíciaasszony Tar Valonban.

Simaan: [MT] Teari Nagyúr. Rand Cairhienbe küldi. [KU] Fellázad Rand ellen, és Haddon Mirkbe megy.

Soerin: [TÚ] Aes sedai Tar Valonban Ott van, amikor Talene-ről kiderül, hogy a Fekete ajahhoz tartozik.

Soe'feia: [TSZ] seanchan Igazmondó.

Soleine Morgeillin: [TSZ] a Vérség tagja.

Somara: [TÚ] A Lándzsa Hajadonja. [TSZ] Két társával ő nyerte el a jogot, hogy megbüntesse Randet, amiért nem vitte magával a Hajadonokat a seanchanok elleni csatába. Meghal, amikor Randre Dashiváék majdnem rárobbantják a Nappalota tróntermét.

Someryn: [KK] shaido Tudós Asszony.

Someshta: [HÁ] lásd Zöld Ember.

Sorilea: [MT] Shende Hold Tudós Asszony, egyébként Jarra Chareen. Alig tud fókuszálni, de ő a legidősebb élő Tudós Asszony, bár nem olyan öreg, mint sokan hiszik róla. [KU] Ő a Tudós Asszonyok vezetője. Ott van Dumai Kútjánál. [TÚ] Vízesküt köt Cadsuane-nel Rand érdekében.

Sorsháló: Nagy változás egy Kor Mintájában. Középpontjában egy vagy több ta'verenné vált ember áll.

so'jhin: [TSZ] a Vér legmagasabb rangú szolgálói.

Sötét Úr néven nevezése: Aki kimondja a Sötét Úr valódi nevét (Shai'tan), azzal fölhívja magára a figyelmét, ami elkerülhetetlenül balszerencsét hoz az illetőre (a legjobb esetben), de akár katasztrofális következményekkel is járhat. Ezért számos eufémizmust használnak helyette, többek között nevezik Sötét Úrnak, Hazugságok Atyjának, Szemfényvesztőnek, a Sír Urának, az Éjszaka Pásztorának, Szívrontónak, Szívagyarnak, Fűégetőnek, Levélrothasztónak. Aki keresi a bajt, arra is mondják, hogy "néven nevezi a Sötét Urat".

Sötét Úr: Shai'tan leggyakoribb, minden országban használatos neve. A gonoszság forrása, a Teremtő antitézise. A Teremtő a teremtés pillanatában egy Shayol Ghuli börtönbe zárta. Egy a kiszabadítására irányuló kísérlet miatt tört ki az Árnyék háborúja, szennyeződött be a saidin, kezdődött meg a Világtörés, és ért véget a Legendák Kora.

Sötétség Nagyura: ezen a néven említik az árnybarátok a Sötét Urat, azt állítván, igazi nevének használata szentségtörés lenne.

stedding (sztedding): Ogierek (ogír) lakta terület. A Világtörés óta számos stedding elnéptelenedett. A történetekben, a legendákban menedékként írják le őket, és nem ok nélkül. Valamilyen ma már ismeretlen módon le vannak árnyékolva, a határaikon belül az aes sedai-ok nem képesek fókuszálni az Egyetlen Hatalmat, még csak az Igazi Forrás létezését sem érzik. A steddingen kívül az Egyetlen Hatalommal létrehozott jelenségek a stedding területét nem befolyásolják. Határukat egy trallok sem lépi át, hacsak nem hajtják be erőszakkal, de még a Myrddraalok is csak akkor teszik ezt, ha igen komoly szükség van rá, és akkor is csak a legnagyobb undorral, igen kelletlenül. Még az árnybarátok is kellemetlenül érzik magukat a steddingen belül, ha igazán elkötelezett hívei uruknak.

Stepaneos, Mattin: Illian királya. [KU] Sammael parancsol neki. [KK] Eltűnik, valószínűleg Sammael megölte.

Suana Dragand: [TSZ] a Sárga ajah vezetője.

Sulin: [MT] A Hajadonok vezetője. [KU] Arra emlékeztet néhány gai'shaint, hogy azelőtt a Far Dareis Mai-hoz tartozott, ezért eleget kell tennie a jie'tohnak: beáll szobalánynak. Amikor Rand megrémül a 13 főre szaporodott salidari aes sedai küldöttségtől, követi őt Cairhienbe. Miután Randet elrabolják, újra felveszi a cadin'sort és részt vesz Rand kiszabadításában. [TÚ] Perrinnel megy Ghealdanba.

sul'dam ('szúldam): [NH] Szó szerint: "a pórázt tartó". Seanchan elnevezése annak a nőnek, aki az a'dam segítségével irányítani képes a fókuszáló nőket. A fiatal seanchan lányokat ebből a szempontból is megvizsgálják, ugyanabban az életkorban, amikor a fókuszáló képességüket nézik meg. A sul'damok tiszteletre méltó helyet töltenek be a seanchanok között. Jóval több a sul'dam, mint a damane. A sul'damok nagy titka, hogy valamilyen szinten mindannyian meg tudnak tanulni fókuszálni, tehát akár ők is kerülhetnének a póráz másik végére. Lásd még: a'dam, damane, Seanchan.

Sumeko Karistovan: [KK] a Vérség Kötögető-körének tagja.

Suroth Sabelle Meldarath: [NH] Seanchan nagyúrnő. Neki adja át Liandrin Egwene-t, Nynaeve-et és Elayne-t, hogy damane-t csináljanak belőlük. [HÁ] Összeszedi a Falménál vereséget szenvedett seanchan sereg maradékát, és elfoglalja a Tengeri Nép egyik szigetét, Cantorint. Össze akarja szedetni vagy meggyilkoltatni az elszökött sul'damokat. [TÚ] Ő vezeti a seanchan sereget, amely elfoglalja Tarabont és Amadiciát. [TSZ] Valószínűleg tudja, hogy a sul'damok képesek fókuszálni. Egy Kereső nyomoz utána. Tanchico után elkobozta Domontól a férfiaknak való a'damet.

Surlivan Sarat: [TSZ] Tylin palotájának őrparancsnoka.

sursa: vékony pálcikák, amelyeket Arad Domanban villa helyett evésre használnak. Azt mondják, a domani kereskedők azért olyan állhatatosak, mert annyira nehéz enni ezekkel a pálcikákkal. Mások innen származtatják a hasonlóképpen híres domani heves vérmérsékletet.

Sutoma, Calwyn: [TSZ] harangöntő mester Ebou Darban.

súlymértékek: 10 uncia = 1 font; 10 font = 1 kő; 10 kő = 1 százsúly; 10 százsúly = 1 tonna.

Sylaine: [TSZ] tanácsnok Far Maddingben.

Százak Társasága: Száz aes sedai férfi, a Legendák Kora leghatalmasabbjai közül. Lews Therin Telamon vezetésével a végső csapást ők mérték a Sötét Úrra, ami visszakényszeríttette azt a börtönébe, és ezzel véget vetett az Árnyék háborújának. Shai'tan ellencsapása beszennyezte a saidint; a Százak Társasága megőrült, és megkezdte a Világtörést. Lásd még: Az Őrület Ideje; Világtörés; Igazi Forrás; Egyetlen Hatalom.

Százéves háború: Egy sor egymást követő, részben egyszerre is zajló háború állandóan változó összetételű szövetségek között. Kirobbanásának oka Sasszárny Artur halála és az azt követő örökösödési viszály volt. Szé 994- től szé 1117-ig tartott. A folyamatos öldöklés következtében hatalmas földterületek néptelenedtek el az Aryth- óceántól az Aiel-pusztáig, a Viharok tengerétől a Nagy Fertőig. Olyan általános és heves volt a pusztítás, hogy csak töredékes feljegyzések maradtak az időszakról. Végeredményképpen Sasszárny Artur birodalma darabokra szakadt, és kialakultak a jelenlegi időszak országai. Lásd még: Sasszárny Artur.

szelídítés: A fókuszálni képes férfiak Egyetlen Hatalommal való kapcsolatának megszüntetése az aes sedai-ok által. Erre szükség van, mert ha egy férfi megtanul fókuszálni, a saidint beszennyező rontástól hamarosan megőrül, és szinte biztos, hogy rettenetes dolgokat művel az Egyetlen Hatalom segítségével. Akit megszelídítettek, továbbra is érzi az Igazi Forrást, de már nem tudja érinteni. A szelídítés az elme már megindult megbomlását is megállítja, de nem gyógyítja meg. Ha elég hamar sor kerül rá, legalább a halál elkerülhető.

Szemfényvesztő: lásd Sötét Úr.

Szemnélküli: lásd Myrddraal.

Szívagyar; Szívrontó: lásd Sötét Úr.

szívkő: Elpusztíthatatlan anyag. A Legendák Korában hozták létre. Bármilyen ismert erőt vagy energiát próbálnak az eltörésére használni, azt elnyeli, és csak még erősebb lesz tőle. Ebből készültek a Sötét Úr börtönét lezáró Pecsétek.

Szolgálók Csarnoka: a Legendák Korában az aes sedai-ok tanácskozóterme.

Szürke Gyilkos: Olyan ember, aki önként feláldozta lelkét, hogy az Árnyék szolgálatában orgyilkos legyen. A Szürke Gyilkosok olyan köznapi megjelenéssel rendelkeznek, hogy az emberek szeme könnyen átsiklik fölöttük anélkül, hogy észrevennék őket. A Szürke Gyilkosok többsége férfi, de azért akad közöttük nő is.

Adan, Heren -
Byir, Joiya
Cabriana Mecandes -
Éjszaka Pásztora
a Fa -
Jondyn Barran
Kadere, Hadnan -
M'Hael
Nadere -
Szürke Gyilkos
Tai'shar -
Zöld ember

Létrehozás: 2004. március 23. 12:57:33Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:23 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2020
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.