Vissza a Főoldalra
 
Egyelőre üres.
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Újdonságaink
Előkészületben
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
A pontgyűjtésről
Akciók
Beholder könyvek (Lista)
Más kiadók könyvei (Lista)
Kártyacsomagok (Lista)
Magazinok (Lista)
Játék-kiegészítők (Lista)
Puzzle játékok (Lista)
PC játékok (Lista)
Társasjátékok (Lista)
Dobókockák (Lista)
Keresés a termékek közt
Chat, üzenõfal
Íróink
Sorozataink
Ajánlók, kritikák, ismertetők
Könyvrészletek
Fantasy borítóképek
Sci-fi borítóképek
Könyv toplisták
Fórumok
Szavazások
Bevásárló kosár
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Clerebald gyűjteménye szeptember 21.
HKK - Zén Legendái: Az istenek csarnoka július 20.
Hatalom Kártyái - Élőholt invázió június 22.
A pillanat képe
A Mesterek Tornáján
Küldd el képeslapként!
Az Ezüstsólyom Karma című könyv címszereplője, Ezüstsólyom Karma, a Mesterek Tornája kardvívó bajnokságán legyőzi ellenfelét.
Nézz szét a galériában!
Termékismertető - Kártyaalbum lap (10 darab)
Termékismertető - Alfa Pakli - Tűzmágia
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Élőholt invázió
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Elemi erők

A lista folytatása...
Könyv adás - vétel (614)
Kaland-Játék-Kockázat (149)
Böszörményi Gyula: A bolhedor lovagjai (19)
Harby Riann: Rúvel hegyi legenda (40)
Brian McAllister: Két világ közt (47)
Magyar fantasy könyvkiadás (35)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Az idő kereke - Teljes enciklopédia [K-M]

Adan, Heren -
Byir, Joiya
Cabriana Mecandes -
Éjszaka Pásztora
a Fa -
Jondyn Barran
Kadere, Hadnan -
M'Hael
Nadere -
Szürke Gyilkos
Tai'shar -
Zöld ember

Kadere, Hadnan (ka'dír, hadnan): [HÁ] Egy Aiel-pusztában utazó kereskedő. Tehetségesen ad túl a holmiján, ha képes megtalálni a megfelelő árat. [MT] Rég megbánta már, hogy aiel földre tette a lábát. Árnybarát, de nem elég sikeres, ezért Lanfear élve megnyúzza,

Kaf (káf): [NH] A seanchanok itala, amelyet feketére főznek, és forrón isznak meg. Néha édesítik is, de leggyakrabban keserűen fogyasztják. Élénkítő hatása van.

Kairen Stang: [KU] Salidari Kék aes sedai, tagja a küldöttségnek, amely Randhez ment. Amikor Rand megrémül a 13 főre szaporodott salidari aes sedai küldöttségtől, visszatér Salidarba.

Kajima, Welyn: [TÚ] A Fekete Torony tagja, avatott. [TSZ] Logain emberei közé tartozik.

Kalendárium: Egy hét tíz napból, egy hónap huszonnyolc napból, egy év pedig tizenhárom hónapból áll. Számos ünnepnap nem része egyik hónapnak sem, beleértve a Vasárnapot (az év leghosszabb napját), a Hálaadás Ünnepét (négyévenként egyszer a tavaszi napéjegyenlőség napján) és a Minden Holtak Üdvözülésének Ünnepét, más néven Halottak Napját (tízévenként egyszer az őszi napéjegyenlőségkor).

Kalyan Rasmin: [TÚ] Tenobia királynő nagybátyja. Vonzódik Ethenielle-hez. Ő vezeti a saldaea-i sereget Rand ellen.

Kandor (kandor): az egyik Határvidék. Címere halványzöld alapon ágaskodó piros ló.

Kapcsolódás: A fókuszálni tudó nők képessége, mellyel egyesíthetik az Egyetlen Hatalom áramlatait. Bár az egyesített áramlat nem olyan hatalmas, mint az egyes áramlatok összeadott értéke, azt a kapcsolódást vezető személy irányíthatja, és sokkal pontosabban, sokkal nagyobb hatékonysággal használható, mint az egyes áramlatok. Férfiak nők jelenléte nélkül nem tudják összekapcsolni a hatalmukat. Férfi jelenléte nélkül azonban akár tizenhárom nő is kapcsolódhat egymáshoz. Egy férfi csatlakozásával a kör huszonhat nőre bővülhet, két férfi jelenlétében pedig harmincnégyre, és így tovább egészen a hat férfit és hatvanhat nőt számláló határig. Vannak olyan kapcsolódások, melyekhez több férfi és kevesebb nő szükséges, de egy férfi és egy nő kapcsolódását kivéve mindig legalább eggyel több nőre van szükség a körben, mint férfira. A legtöbb körben akár nő, akár férfi is vezetheti a kapcsolódást, de a hetvenkét főből álló kört mindig férfinek kell irányítani éppúgy, mint a tizenhárom főnél kisebb létszámú vegyes köröket. Ugyan a férfiak általában erősebbek a Hatalom használatában, mint a nők, mégis azok a körök a legerősebbek, melyekben a férfiak és a nők száma a lehető legkiegyenlítettebb. Lásd még: aes sedai.

Kapukő: [NH] A Kapukövek alternatív világokba vezetnek, csak nagy hatalmú aes sedai-ok képesek használni.

Kara: [TSZ] Fogoly damane. Tomafőről származik.

Karaethon-ciklus (ka'ríaton): lásd a Sárkány Próféciái.

Kardfőherceg: Andor mindenkori királynője legidősebb fivérének címe, akit gyermekkorától kezdve úgy képeznek, hogy majd vezethesse a királynő hadseregét a háborúban, illetve a tanácsadója legyen békében. Ha a királynőnek nem éri meg fivére a felnőttkort, vagy az utolsó is meghal, kijelöl valakit a tisztségre.

Kardok Koronája: [TÚ] Most más így nevezik az illiani Babérkoronát.

Kasede, Fuyik: [TÚ] A Halottvirrasztó Gárda tagja.

Katona: [KU] a novícia megfelelője a Fekete Toronyban, azaz azokat a fókuszálni képes férfiakat nevezik így, akik a tanulás elején tartanak.

Kayen Yokota: [TSZ] Fal Eisar ura.

Keille Shaogi: ('keyelí sha'ogí): [HÁ] Az Aiel-pusztában utazó kereskedő nő. Tervei még termeténél is terjedelmesebbek. Valójában ő Lanfear.

Kennith: [TSZ] Eldrith őrzője. Rájött, hogy Eldrith a Fekete ajah tagja, és meg akarja ölni. Eldrith elhomályosítja a kötést, hogy ne találja meg.

Kertészek: [TSZ] ogierek seanchan szolgálatban.

Képességek: Annak képessége, hogy az Egyetlen Hatalmat valaki meghatározott területen használja. Ezek közül a legismertebb a Gyógyítás képessége. Mások, mint például az Utazás, amely tulajdonosának lehetővé tette, hogy egyik helyről a másikra eljusson, anélkül, hogy térben kellene utaznia, rég elvesztek. A Jövendőmondás képessége például (képesség a jövőbeli események nagy vonalakban való feltárására) csupán ritkán fordul elő. Sokáig azt gondolták, az Álmodás képessége is kiveszett, amely többek között azt jelenti, hogy a képességgel rendelkező személy álmában látja a jövendőt. Az Álmodók képesek belépni Tel'aran'rhiodba, az Álmok Világába, és úgy mondják, még más személyek álmaiba is. Az utolsó ismert álmodó Corianin Nedeal volt, aki Úk 526-ban halt meg.

Kilenc Hold Udvara: [NH] seanchan császári udvar.

Kin Tovere: Szemüveg- és hadigépkészítő. [KU] Rand cairhieni Akadémiájában dolgozik.

Kinch, Hyam (kincs, hájam): [VSZ] egy gazda, akivel Mat és Rand a Caemlyni úton találkozott.

Kiruna Nachiman: [MT] Előkelő származású Zöld aes sedai. Salidarban van. Az Aiel-pusztába küldik Rand után. [KU] Caemlynben csatlakozik a Salidarból jött aes sedai-okhoz. Tagja, sőt egyik vezetője lesz annak a kilenc - bár Rand csak hatot engedélyezett - fős csapatnak, amely követi Randet Cairhienbe. Hűséget esküszik az Újjászületett Sárkánynak Dumai Kútjánál. [TSZ] Rand Haddon Mirkbe küldi, hogy tárgyaljon a teari lázadókkal.

Kirstian Chalwin: [ÚT] A Vérség Kötögető-körének tagja. [TÚ] Miután használták a Viharok Tálját, megtámadják őket a seanchanok, Andorba menekülnek. Kiderül, hogy szökött novícia. Az aes sedai-ok fehérbe öltöztetik.

Kisman, Raefar: [KU] A Fekete Torony tagja. [TÚ] Mazrim Taim szerint megszökött a Fekete Toronyból. [TSZ] Valójában Mazrim Taim, Moridin és Demandred egymástól függetlenül megbízta Rand meggyilkolásával. Rand után megy Far Maddingbe, de Padan Fain megöli.

Kitaszítottak: A tizenhárom, minden idők leghatalmasabb aes sedai-ai közé tartozó Hatalomhasználó, aki az Árnyék háborúja alatt átállt a Sötét Úrhoz. Utóbbi cserébe halhatatlanságot ígért nekik. Mind a legendák, mind a töredékes korabeli feljegyzések szerint a Sötét Úr mellé zárták őket, amikor sikerült a börtönét újra lepecsételni. Még ma is ismerik a nevüket; kisgyermekek ijesztgetésére használják azokat (Aginor ('aginór), Asmodean (asz'módián), Balt- hamel ('bálthamel), Be'lal ('belal), Demandred ('dímandred), Graendal ('grendal), Ishamael (i'saméjel), Lanfear ('lanfír), Mesaana (me'sana), Moghedien (mo'ghedien), Rahvin ('rávin), Sammael ('szamméjel) és Semirhage ('szemirháhg)). A Kitaszítottak közült többen is meghaltak, amióta kiszabadultak börtönükből. [TÚ] A biztos élet- ben maradottak: Demandred, Semirhage, Graendal, Mesaana, Moghedien, és ketten, akiket a Sötét Úr hatalma visszahozott a halálból. Ok új testben léteznek: Osan'gar és Aran'gar. Nem rég feltűnt egy férfi, aki magát Moridin- nek nevezi, és valószínűleg ő is egyike a halálból visszahozott Kitaszítottaknak, akárcsak a Cyndane néven elhíre- sült nő. Míg Aran'gar eredetileg férfi volt, aki női testben Halima néven az aes sedai-ok közé vegyült, Moridin és Cyndane kiléte egyelőre még nem állapítható meg. [TSZ] Úgy tűnik, Cyndane Lanfear.

kithek: közeli barátok és ismerősök.

ki'sain: [TSZ] festékpötty a homlokon, amelyet a férjezett nők viselnek Lan hazájában.

kolompárok: lásd tuatha'anok.

Korcsipke: A Minta másik neve. Lásd még: Korminta.

Korminta: Az Idő Kereke az emberi életek fonalait a Kormintába szövi, ami az adott kor valóságának szubsztanciáját alakítja végső formájába. Más néven Korcsipke. Lásd még: ta'veren.

Korok Csipkéje: lásd Nagy Minta.

Ko'bal (kobal): lásd trallokok.

Kósza Jain (Dzséin): az északi földek hőse, aki számos vidéket bejárt, messze földekre utazott, és rengeteg kalandban volt része. Több könyvet is írt, de még többnek és számtalan történetnek volt az alanya. Úk. 994-ben tűnt el, miután éppen visszatért egy a Nagy Fertőbe tett utazásról, melynek során egyesek szerint egészen Shayol Ghulig eljutott.

Kötögető-kör: [TÚ] A Vérség vezetői. Mivel a Vérség egyetlen tagja sem tudta, hogy az aes sedai-ok milyen szabá- lyok szerint alakítják ki a belső hierarchiájukat - ezt a tudást csak az utolsó próbán túljutottaknak tanítják meg -, a Kötögető-körben nem az Egyetlen Hatalomban való erő, hanem a kor számít a rangsor eldöntésénél. A Kötögető- kör így mindig az Ebou Darban található tizenhárom legöregebb nőből áll, akiket a Legöregebb vezet. Amikor el- költöznek Ebou Darból, le kell mondaniuk, de addig olyan hatalmuk van a Vérség tagjai fölött, amit minden Amyr- lin Trón megirigyelhetne. Lásd: Vérség.

Kőíj Yurian: Egykori hamis Sárkány. [TSZ] Far Maddingben született.

Kőkutyák: lásd aiel harcostársaságok.

Kő Szíve: lásd: Callandor.

Kő védelmezői: Tear elit katonai alakulata. A jelenlegi kapitányuk Rodrivar Tihera. Az alakulatba csak teariek je- lentkezhetnek, a tisztek pedig szinte kivétel nélkül nemesek - általában kisebb házak szülöttei, vagy a nagyobb há- zak mellékágainak tagjai. A védelmezők látják el a Kő Szíve nevű (lásd ott) hatalmas erőd védelmét, ami Tear váro- sában található, továbbá a város védelme, és a rend fenntartása is feladataikat képezi. Háború idején a védelmezők képezik a hadsereg magvát. Egyenruhájuk arany-fekete ruhaujjal és fekete kézelővel ellátott fekete ruhából, mell- páncélból és karimás sisakból áll. A főkapitány három rövid fehér tollat hord a sisakján, kézelőjén pedig három arany fonat látható. A kapitányok két tollat és egy arany fonatot, a hadnagyok egy fehér tollat és egy fekete fonatot viselnek. Az alhadnagyok egy rövid fekete tollat, és egyszerű fehér kézelőt hordanak, a közlegények pedig arany- fekete kézelőt viselnek.

a Krónikák Őre: A második legmagasabb rangú aes sedai, az amyrlin helyettese. A Torony Csarnoka választja, általában ugyanabból az ajahból, mint az amyrlint. Megbízatása egész életére szól. Lásd még: Amyrlin Trón; ajah.

Kumira: [TÚ] Barna aes sedai, Cadsuane híve. [TSZ] Cadsuane-nel megy Far Maddingbe. Segít megvédeni Randet és Nynaeve-ot, amíg megtisztítják a Forrást. Meghal.

Kurin: [TÚ] Szélkereső.

Kutatás: (1) Annak a képességnek a neve, amellyel az Egyetlen Hatalmat arra lehet használni, hogy valakinek a be- tegségeit és testi állapotát határozzák meg. (2) Elveszett képesség, amellyel lehetséges volt az Egyetlen Hatalmat ar- ra használni, hogy a földben rejlő nagyobb fémteléreket megtalálják.

Kyril Shianni: [TÚ] Paitar Nachiman, az arafeli király tanácsadója.

Kwamesa: [KK] Zöld aes sedai Salidarban. Ülnök.

Lacile Aldornis: [TÚ] A Cha Faile nevű harcostársaság tagja. Cairhieni nő. A shaidók fogságába esik, gai'shainná teszik.

Laman (léjman): Cairhien egy Damodred-házbeli királya, aki az Aiel háborúban vesztette el trónját és életét.

Lamgwin Dorn (lam'gvin 'dorn): [MT] Keménykötésű nehézfiú, aki azonban minden vadsága ellenére hű szolgája királynőjének Valaha Gill mesternek dolgozott. [KU] Elkíséri Morgase-t Ailronhoz. [TÚ] Faile a szolgálatába fogadja.

Lan, al'Lan Mandragoran ('al'lan men'dregoren): Malkier koronázatlan királya, Dai Shan, és az utolsó élő malkieri nagyúr. Tizenhat éves korától egyszemélyes háborút viselt a Nagy Fertő ellen, amit addig folytatott, míg Úk 979- ben Moiraine meg nem kötötte őt, mint őrzőjét. Lásd még: őrző; Moiraine; Malkier; Dai Shan. [NH] Vonzódik Nynaeve-hez, odaadja neki a királyi pecsétgyűrűt. [MT] Moiraine közli vele, hogy ha ő meghal, akkor köteléke átkerül Myrelle-hez, egy Zöld aes sedaihoz. Miután ez bekövetkezik, Lan eltűnik. [KU] Myrelle magához hívja, és megpróbálja kiirtani belőle a halálvágyat. [KK] Siuan és Egwene rájönnek, hogy Myrelle akarata ellenére magához kötötte. Az amyrlin elküldi Ebou Darba, hogy védelmezze Nynaeve-et, ezzel olyan feladatot ad neki, amiért érdemes életben maradnia. Amikor Ebou Darba érkezik, szinte azonnal meg is menti Nynaeve-et: kihúzza a folyóból. [TÚ] Feleségül veszi Nynaeve-et. [TSZ] Far Maddingbe megy Randdel illetve Nynaeve-vel.

Lanfear (Lenfír): Az ősi nyelven az éj leánya. A Kitaszítottak egyike, talán a legnagyobb hatalmú Ishamael után. A többi Kitaszítottal ellentétben ő maga választotta a nevét. Állítólag Lews Therin Telamon szeretője volt. [ÚS] Kiderül, hogy ő Selene és időnként Else Grinwell is. [HÁ] Keille Shaogi képében egy kereskedőkaravánnal utazik a Pusztában. Segít Randnek, hogy megszerezhesse tanárának Asmodeant. Lásd még: Kitaszítottak; a Sárkány. [MT] Rendkívül féltékeny. Moiraine átrántja egy ter'angrealon, s ezzel vesztét okozza. [TSZ] Cyndane néven tér vissza, gyengébb, mint korábban.

Lappangó: lásd Myrddraal.

Laras ('larasz): [ÚS] A Konyha Úrnője a Fehér Toronyban, az aes sedai-ok Tar Valon-i központjában. Meglepő tudású és megdöbbentő múltú asszony. [HÁ] Segít Siuan Sanchének, Leane-nak és Minnek megszökni a Toronyból.

Larille, Jillani: [TSZ] fogoly seanchan damane.

Larissa Lyndel: [KU] Sárga ajahba tartozó aes sedai, Salidarban van.

Laseille Raskovni: [TSZ] Arafeli zsoldos, nő. A Királynő Gárdájának hadnagya.

Latelle: [MT] medveidomár, Valan Luca menazsériájának tagja.

Leane Sharif (li'éne sarif): [NH] A Kék ajahhoz tartozó aes sedai, a Krónikák Őre. Lásd még: ajah; Krónikák Őre. [HÁ] A Toronybeli puccs után elcsendesítik. Megszökik Tar Valonból. [MT] Élete új értelme csak részben a bosszú, részben a domani csábítási hagyományok folytatása, igencsak kedveli a férfiakat. [KU] Salidarba megy, és valamennyi megbecsülést szerez azzal, hogy még mindig működtetni tudja kémhálózatát. Siuannal azt játsszák, hogy gyűlölik egymást, és látszólag állandóan veszekednek. Így könnyebb befolyásolni az aes sedai-okat. Nynaeve meggyógyítja az elcsendesítést, Leane újra hozzáfér a Forráshoz, bár gyengébb, mint korábban. A Zöld ajah tagja.

Leányörökös: Andor trónörökösének megnevezése. A királynőt legidősebb lánya követi a trónon. Ha egy lány sem marad életben, a legközelebbi nőrokon lesz az uralkodó.

Ledrene ay Ellan ay Carlon: Manetheren utolsó királynője. Lásd Manetheren.

Legendák Kora: Az Árnyék háborújával és a Világtöréssel véget ért éra. E régmúlt korban az aes sedai-ok csodákra voltak képesek, amikről ma már legfeljebb álmodnak az emberek. Lásd még: az Idő Kereke; Világtörés; az Árnyék háborúja.

Lelaine: [KU] Salidari aes sedai, Ülnök. Magát szívesebben látta volna amyrlinként, de kénytelen volt beletörődni Egwene megválasztásába, nehogy Romanda legyen az Amyrlin Trón. Ő akar parancsolni Egwene-nek.

Lemai: [TÚ] Piros aes sedai, akit Toveine-nel küldtek a Fekete Torony ellen. Elfogták.

Lemore: [TSZ] Fogoly damane. Tanchicóból származik.

Levélrothasztó: lásd Sötét Úr.

A Levél Útja: a kolompárok életfilozófiája. Ahogy a levél sem áll ellen az őt leszakasztó szélnek, a kolompárok sem védekeznek fegyverrel, ha rájuk támadnak. Ha lehetséges, elmenekülnek, ha nem, megadják magukat a sorsnak. Ezt a végletes pacifizmust itt-ott terjeszteni is próbálják, emiatt nem mindenhol látják szívesen őket.

Leya: [ÚS] Kolompár nő. Egy Enyész ölte meg. Szembeszállt gyilkosával, meg akarta akadályozni, hogy Perrinre lesújtson.

Lews Therin Telamon; Rokonirtó Lews Therin: lásd a Sárkány.

Lélekcsapda: [KK] Egy kristály, amelyre ha rákenik az áldozat testnedveit, akkor magába szívja azt, és teljes hatalmat biztosít az áldozat felett a hordozójának. Ősi nyelven cour'souvra.

Lélektelen: lásd: Szürke Gyilkos.

Liah: [KU] A Lándzsa Hajadonja. Eltűnik Shadar Logothban. [KK] Amikor Rand Sammaelt üldözve megjelenik Shadar Logoth-ban, harcol a trallokokkal. Rand megöli, mert elkapta a Mashadar.

Liandrin (li'andrin): Egy Piros ajahhoz tartozó aes sedai, Tarabonból. [NH] Átadja Egwene-t, Nynaeve-et és Elayne-t a seanchanoknak, hogy damane-t csináljanak belőlük. [ÚS] Kiderül, hogy a Fekete ajah tagja. Nyneve-ék visszatérésének hírére tizenkét társával elmenekül Tar Valonból, miután elloptak néhány ter'angrealt. A nyomok arra mutatnak, hogy Tearbe mentek. Elkapja Nynaeve-éket, akik a Fekete ajah után nyomoznak. [HÁ] Tanchicóba megy, hogy megszerezzen egy tárgyat, amellyel uralni lehet Randet. Nynaeve-ék megakadályozzák a tervét. [MT] Kétszer is megtámadja Moghedient, aki végül elvágja a Forrástól, és szolgálóul adja azoknak, akiket korábban megkínzott. [TÚ] Suroth da'covale-ja, de nem csináltak belőle damane-t.

Lidya: [TSZ] Tuon damane-je. Megmondja Tuon jövőjét, de a lány nem örül neki.

Lini ('lini): [HÁ] Elayne gyermekkori dajkája, előtte pedig Elayne anyjának, Morgase-nek a dajkája volt. [MT] Erős akaratú, jó meglátással bíró nő, aki rengeteg közmondást ismer. A királynővel megy Amadiciába. [TÚ] Faile a szolgálatába fogadja.

Lisaine: [TÚ] Der'sul'dam Suroth nagyúrnő seregében.

Logain Ablar (lo'géjn): [VSZ] Fókuszálni tudó hamis Sárkány [NH] Úk. 972-ben, Ghealdanban látta meg a napvilágot. Újjászületett Sárkánynak kiáltotta ki magát, ám miután felégette Ghealdant, Murandyt és Altarát, az aes sedai-ok elfogták, a Fehér Toronyba szállították, és megszelídítették. Lásd még: hamis Sárkány, szelídítés. [HÁ] Siuan Sanchével együtt szökik el Tar Valonból. [MT] Salidarba megy, de a szelídítés miatt az életkedve jelentősen megcsappan. Ennek ellenére Min szerint dicsőség és nagyság vár rá. [KU] Logain sok magas rangú nemesnek azt meséli, őt a Piros ajah tette Hamis Sárkánnyá. Nynaeve meggyógyítja az elcsendesítést - ez volt az első eset, hogy ezt a visszavonhatatlannak hitt sérülést valaki helyre tudta hozni. Az aes sedai-ok őrizetbe vették, ám ismét megszökött. [TÚ] Belép a Fekete Toronyba. Nem kedvelik egymást Taimmal. [TSZ] Magához köt két aes sedai-t. Saját emberei vannak az asha'manek között.

Loial (lojal): [VSZ] Egy kalandvágyó, fiatal - alig kilencven éves - stedding Shangtai-i ogier. A caemlyni A Királynő Áldásában találkozott Randdel, és megkérte, hadd tarthasson velük. Ő vezette őket az Átjárón keresztül Fal Darába. [ÚS] Rand után megy Tearbe. [HÁ] Perrinnel megy Folyóközbe.[KU] Visszatér Caemlynbe. Amikor Rand megrémül a 13 főre szaporodott salidari aes sedai küldöttségtől, követi őt Cairhienbe. Részt vesz Dumai Kútjánál lezajlott csatában.

Lopin: [KU] A Vörös Kéz Bandájának tagja. Nalesean szolgája. Ebou Darba megy Mattel.

Luc; Luc nagyúr a Mantear-házból (lúk, mentiar): Tigraine bátyja. Tigraine trónra lépésekor eredetileg ő lett volna a kardfőherceg. Nyoma veszett a Nagy Fertőben. Ez és Tigraine későbbi eltűnése sokak szerint összefügg egymással. Címere egy makk volt.

Luc nagyúr a Chiendelna házból: Állítása szerint Murandy-ból származik, és kürtvadász. A fehérköpenyekkel egy időben érkezik Folyóközbe, trallokokat és Enyészeket öl. Valójában ő a Mészáros: rengeteg állatot öl meg a valóságban és az Álmok Világában is. Perrin megsebzi az Álmok Világában, ami a valóságban is megmarad. Elmenekül Folyóközből. [TSZ] Félig-meddig ő Isam.

Lugard: [TSZ] Murandy Fővárosa.

Luhhan, Haral: Folyóközi kovács, Emondmező Falutanácsának tagja. Felesége, Alsbet a Nőkör tagja.

Luthair: lásd: Mondwin, Luthair Paendrag.

Lyrelle: [KK] Kék aes sedai Salidarban. Ülnök.

Machera, Elyas (ma'csíra i'lájasz): [VSZ] Egy férfi, akivel Perrin és Egwene az erdőben találkoznak. Elyas Machera őrző volt, de amikor elkezdte érteni és érzékelni a farkasokat, kénytelen volt elmenekülni. Valamilyen módon segített Perrinnek, hogy képessége a farkasokkal kapcsolatban kiteljesedjen. [TÚ] Ghealdanban futnak össze Perrinnel. Egykori aes sedai-át Rinának hívják. Ad néhány tanácsot Perrinnek a feleségével kapcsolatban.

Machin Shin: lásd Fekete Szél.

Macura, Ronde (ma'kjúra ronde): Amadiciai varrónő, aki túl sok embert próbált kiszolgálni anélkül, hogy tudta volna, kik is ők pontosan. [MT] A Torony ügynöke, Megpróbálja visszavitetni Nynaeve-et és főképp Elayne-t Tar Valonba. Megbüntetik kudarcáért. [TSZ] A seanchanokat, vagyis Tuont szolgálja, hogy bosszút állhasson az aes sedai-okon.

Maeric: [KK] Shaido férfi, a Seia Doon harcostársaság vezetője. Hűséges Sevannához. El szeretne menni Rhuideanba, hogy a törzs főnöke lehessen. [TSZ] Rossz helyre megy a nar'habával, egyenesen egy ellenséges sereg karjaiba.

Mahdi (mahdi): az Ősi Nyelven "Kereső". A tuatha'an karaván vezetőjének címe.

Mahiro Shukosa: [KU] Rafela őrzője, kedveli Mint.

Maighande (mé'ghande): A Trallok háborúk egyik legnagyobb csatája, az emberek itt győzelmet arattak, és ezzel elkezdődött a trallokok lassú visszaszorítása a Fertőbe.

Maighdin Dorlain: [TÚ] Morgase álneve.

Maisia: [KK] Graendal másik neve. Nem szereti.

Malind: [KK] Zöld aes sedai Salidarban. Ülnök.

Malin din Toral Törőhullám: [KK] az Ebou Darban horgonyzó Szélfutó nevű hajó hullámúrnője.

Malkier (mal'kír): Valaha ország volt, az egyik Határvidék, mára elnyelte a Fertő. Címere szárnyaló aranydaru volt.

Mandarb (mandarb): az Ősi Nyelven "Penge".

Manetherendrell: a Fehér-folyó ősi neve,

Manetheren (manetheren): A Tíz Nemzet egyike, amelyek a Második Szövetséget alkották. Fővárosa ugyancsak Manetheren. Mind a város, mind az ország teljesen megsemmisült a Trallok háborúk alatt. Moiraine elbeszélése erről a következő: Ekkor már 200 éve tartott a Trallok háború. Manetheren vörös sasos zászlaja mindig a csata sűrűjében lengett. A hír, hogy a gonosz egyenesen az otthonukra támad, Manetherentől messze, Bekkar mezején, egy csata közepén érte őket. Mégis, mire az ellenség odaért, véresen, porosan, de ott álltak a határon, Tarendrell partján, készen arra, hogy megvédjék hazájukat. Ígéretet kaptak, hogy ha három napig kitartanak, akkor segítséget kapnak. Hatalmas sereg támadt rájuk, Rémurak parancsnoksága alatt, de kitartottak három, hat, kilenc napon keresztül. A tizedik napon Aemon király rádöbbent, hogy becsapták őket, nem jön felmentő sereg. Átkeltek a Tarendrellen, lerombolták a hidakat és a király üzenetet küldött a népének, hogy meneküljön. Eldrene királynő megszervezte az evakuálást a hegyekbe, de nagyon sokan csatlakoztak a sereghez. A Sötét Úr seregét azonban nem lehetett legyőzni: Manetheren katonáit a mai Emondmező területén bekerítették és lemészárolták. Eldrene magára maradt a Ködhegységben, a kiürült Manetheren városában. Amikor megérezte, hogy Aemon meghalt, kinyúlt az Igazi Forrás felé, és az Egyetlen Hatalommal elpusztította a Rémurakat és az összes tábornokot. A trallokok fejvesztetten menekültek, és hamarosan írmagjukat is kiirtották. Ám a királynő túl sokat szívott magába a saidarból és nemcsak magát pusztította el, hanem Manetheren városát is. Azonban a népe megmenekült, s bár Manetheren kultúrája, városai megsemmisültek, az Ősi Vér még most is nagyon erős Folyóközben.

Marac: [TÚ] az illiani Kilencek Tanácsának tagja.

Maraconn: [HÁ] Teari Nagyúr. Rand Cairhienbe küldi. [TÚ] Rand magához hívatja a seanchanok elleni csata előtt.

Maradon (maradon): Saldaea fővárosa.

Marah: [TSZ] Setalle Anan lánya.

marath'damane (Marathda'mani): [NH] Az Ősi Nyelven "akiket pórázra kell kötni". Ezt a kifejezést a seanchanok használják az olyan fókuszálni képes nőkre, akiket még nem sikerült elfogniuk és nyakörvet tenni rájuk. Lásd még: damane; a'dam; seanchan.

Marcolin, Demetre: [TÚ] A Társak Első Kapitánya. A Kilencek Tanácsát szolgálják.

Marigan: Egy asszony, aki két gyermekéből elmenekült Ghealdanból. Nynaeve-ék magukkal viszik Salidarba. [MT] Valójában Moghedien. Nynaeve-ék elkapják, és egy a'dammel magukhoz kötik.

Marii: [TSZ] fogoly sul'dam.

Marline: [TÚ] Tudós Asszony. Perrinnel ment Ghealdanba.

Masema (ma'szíma): Shienari katona, aki gyűlöli az aieleket. [NH] Benne van Ingtar csapatában, amit Fain és a Kürt után küldtek. Eleinte gyűlöli Randet, mert hasonlít az aielekre, de a falmei csata után hűséget esküszik neki. [ÚS] Ghealdanba megy, ahol a Sárkány újjászületését hirdeti. [MT] Elvakult prófétaként hirdeti, hogy a Sárkány újjászületett, és a társadalom alapjaiban változik meg. Rengeteg követője van, gyakorlatilag ő uralja Ghealdant, bár ő maga aszkétaként él. [TÚ] Perrinék magukkal akarják vinni Randhez, de ő nem hajlandó Kapuval menni. Titokban tárgyal a seanchanokkal. [TSZ] 3-4 ezer emberrel csatlakozik Perrinhez.

Mashadar: a megtestesült gyűlölet Shadar Logothban. Lásd még Mordeth.

Masuri Sokawa: [KU] Salidari Barna aes sedai, tagja a küldöttségnek, amely Randhez ment. Tagja lesz annak a kilenc - bár Rand csak hatot engedélyezett - fős csapatnak, amely követi Randet Cairhienbe. Hűséget esküszik az Újjászületett Sárkánynak Dumai Kútjánál. [KK] Perrinnel megy Ghealdanba.

Mat: lásd Cauthon.

Mayene: (maj'en) Városállam a Viharok tengerén, amelynek gazdagsága és függetlensége az olajos szardíniák vonulási útvonalának ismeretéből ered. Ezzel a termékükkel versenytársai Tear, Illian és Tarabon olíva termelőinek. A lámpaolajat szinte kizárólag olívából és szardíniából gyártják. Mayene mostani uralkodója Berelain, Mayene Úrnője. Mayene uralkodói Sasszárny Artúr leszármazottainak vallják magukat. Mayene jelképe egy repülő arany héja.

Mazrim Taim ('mazrim ta'ím): Hamis Sárkány, aki Saldaeában pusztított, míg le nem győzték, és el nem fogták. Képes fókuszálni, mégpedig a hírek szerint igen erős. Lásd még: hamis Sárkány. [KU] A fókuszálni képes férfiak számára adott amnesztia hírére Caemlynbe ment. Rand elé vezetik és behódol az Újjászületett Sárkánynak. Rand rábízza a fókuszálni tudó férfiak kiképzését, és Mazrim - a Fehér Torony ellentéteként - létrehozza a Fekete Tornyot. Lews Therin Telamon utálja, folyton arra biztatja Randet, hogy ölje meg. A Fekete Torony gyorsan erősödik, de tagjai Mazrim Taimhoz kötődnek inkább, mint Randhez. [TSZ] Asha'maneket küld Rand ellen, és a Randhez hű asha'maneket szökevénynek bélyegzi.

Második Sárkány háborúja: A háború (szé 939-43), amit a hamis Sárkány, Guaire Amalasan ellen vívtak. Amalasan megostromolta Far Maddinget is. E háború alatt lett híres egy fiatal király, Artur Tanreall Paendrag, akit később Sasszárny Arthur néven ismertek.

Második Szövetség: lásd Tíz Nemzet Szövetsége.

Medore: [TSZ] A Cha Faile tagja. Teari nő.

Meilan: (méj'lan), a Mendiana-házból: Tear egyik sokra vágyó Nagyura, tehetséges tábornok, de gyűlölködő, öntelt ember. [KK] Bebizonyosodik, hogy Colavaere ölette meg.

Meira: [KK] Shaido Tudós Asszony.

Melaine (me'léjn): [HÁ] Tudós Asszony a Goshien aielek Jhirad klánjából. Álomjáró. [MT] Meglehetősen erős az Egyetlen Hatalomban. Bael felesége, aki a goshienek klánfőnöke. Dorindhának, a Füstös Forrás Erőd házúrnőjének asszonytársa.

Melindhra (me'lindra): A shaido aielek Jumai klánjához tartózó nő, a Lándzsa Hajadonja. Egy nő, aki két irányba is elkötelezte magát.[MT] Mat szeretője lesz, aztán a cairhieni csata után megpróbálja meggyilkolni. Mat megöli. Árnybarát volt.

Mellar, Doilin: [TSZ] A Királynő Gárdájának tagja. Megmenti Elayne életét. Kapitánnyá nevezik ki, ő vezeti Elayne testőrségét. Valójában Daved Hanlon, és az egész merénylet a meghiúsításával együtt előre meg volt tervezve.

Mennyei Öklök: Könnyű fegyverzettel és páncéllal ellátott seanchan katonai alakulat, akiket a to'raken nevű szár- nyas állatokon visznek csatába. Az öklök egytől egyig alacsony férfiak és nők, leginkább az állatok teherbíró képes- ségének véges volta miatt. Az egyik legkeményebb egységként tartják számon őket. Feladataik főleg portyázásokra, meglepetésszerű támadásokra, és az ellenség vonalai mögötti akciókra terjednek ki.

mera'din: Az Ősi Nyelven "árvák". A kifejezést azokra az aielekre alkalmazzák, akik elhagyták törzsüket és klánju- kat, hogy csatlakozzanak a shaidókhoz, mert nem tudták elfogadni, hogy Rand al'Thor, egy vízföldi lenne a car'a'carn, vagy visszautasították az aiel népek történetéről szóló kinyilatkoztatásokat. Mivel az aielek között a törzs és klán elhagyása a legnagyobb bűnnek számít, még a shaidók is csak vonakodva fogadták be őket, ezért ala- kították ki ezt a szervezetet maguknak.

mérföld: lásd hosszmértékek.

Meralda: [TÚ] A Cha Faile nevű harcostársaság tagja. Teari nő.

Merana Ambrey: [KU] Hivatalosan ő a vezetője a Randhez, Caemlynbe küldött salidari aes sedai követségnek. Amikor Rand megrémül a 13 főre szaporodott salidari aes sedai küldöttségtől, követi őt Cairhienbe. Tagja lesz annak a kilenc - bár Rand csak hatot engedélyezett - fős csapatnak, amely követi Randet Cairhienbe. Hűséget esküszik az Újjászületett Sárkánynak Dumai Kútjánál. [TSZ] Rand Haddon Mirkbe küldi, hogy tárgyaljon a teari lázadókkal.

Meri: [KK] Egwene szolgálója, Romanda adta neki, az ő kéme. [TÚ] Aran'gar megölte.

Merrilin, Thom (merrilin, tom): Egy mutatványos. [VSZ] Emondmezőn volt a trallokok támadásakor, Moiraine- ékkel, majd Randdel és Mattel együtt utazott. Fehérhíd városában szembeszállt egy Enyésszel, hogy Rand és Mat elmenekülhessen. A fiúk halottnak hiszik. Gill mester elárulja, hogy valamikor udvari bárd volt Caemlynben, s elég bizalmas viszonyban volt Morgase királynővel. Unokaöccse bajba került az aes sedai-okkal, és Thom nem tudta megmenteni. Emiatt összeveszett Morgase-zel, s ha nem vonul száműzetésbe, akár a fejét is elveszthette volna. Állítólag emiatt segít Randéknek. [NH] Rand Cairhienben találkozik Thommal. Rájön, Owyn, Thom unokaöccse tudott fókuszálni, ezért előbb kissé őrülten kezdett viselkedni, majd miután megszelídítették, meghalt. Thom nem akar több kalandot, ráadásul nem is jön rá, hogy Rand tud fókuszálni, ezért nem megy Randdel. Denát, a szerelmét, akivel új életet kezdhetne, a Házak Játéka miatt megölik. Vannak rá utalások, hogy bosszúból megöli Galldrian királyt. Mat Tar Valonban szedi össze, ahol hetek óta áztatja magát alkoholban. Nem tudni, Dena halála vagy a király elleni merénylet után kirobbant cairhieni polgárháború miatt tört össze. Mattel előbb Caemlynbe, aztán Tearbe megy. [HÁ] Beszáll a Házak Játékába, hogy segítse Randet, aztán elkíséri Tanchicóba Nynaeve-éket. [MT] Egészen Salidarig elkíséri őket, és az életüket is megmenti. Elayne-nel nagyon közel kerülnek egymáshoz. [KU] Elkíséri Elayne-t Ebou Darba. [TÚ] Olver keresése miatt lemarad Elayne-éktől.

Merilille Ceandevin: [KU] Szürke aes sedai, akit azért küldtek Ebou Darba, hogy megszerezze a királynő támogatását Salidarnak. Nem örül Nynaeve-ék érkezésének, és nem tartja őket teljes jogú aes sedai-oknak. [TÚ] Miután használták a Viharok Tálját, megtámadják őket a seanchanok, Andorba menekülnek. Az alku értelmében ő kezdte el tanítani a szélkeresőket, akik szolgaként ugráltatják. [TSZ] Ő kezd tárgyalásba a határvidékiekkel.

Merise: [TSZ] Aes sedai. Cadsuane-nel megy Far Maddingbe. Megkötötte Narishmát.

Mervin: [KU] Tudós Rand cairhieni Akadémiáján. A gőzmotorral kísérletezik.

Merwyn: [TSZ] Mat embere Ebou Darban.

Mesaana: [KU] Kitaszított, nő. A Fehér Toronyban rejtőzik.

Milli Skane: [KK] Fiatal orgyilkosnő, árnybarát. Ebou Darban Shiaine úrnőnek nevezi magát. Tizenöt évesen elment Tar Valonba, de elzavarták, mert nem tud fókuszálni. Ezután lett orgyilkos, méghozzá igen sikeres. Randet és Matet mégsem tudta megölni - ez jóval korábban történt, amikor Rand épp csak elkezdte használni az erejét. Carridin ráállítja Cauthonra. [TÚ] Cairhienben van. Az inkvizítor kudarcai miatt megöleti Carridint. Moridinaz ő kezére adja Faliont, és Daved Hanlon is neki engedelmeskedik. [TSZ] Gemalphin aes sedai is a csapatába tartozik.

Min Farshaw (min 'farsó): Fiatal nő, aki olvasni tud az aurából, amit időnként az emberek körül lát. [NH] Tar Valonba viszik, hogy az aes sedai-ok tanulmányozhassák, innen Falméba megy. Vonzódik Randhez. [ÚS] Moiraine Tar Valonba küldi [MT] Segít megszöktetni az egykori amyrlint és Krónikaőrt. Egy véletlen károkozás miatt ő is esküt tesz Bryne-nek, hogy szolgálni fogja. Szerelmes Randbe. Salidarba megy. [KU] Bevallja Elayne-nek, mit érez Rand iránt, de barátok maradnak. Tagja a Randhez induló követségnek. Amikor Rand megrémül a 13 főre szaporodott salidari aes sedai küldöttségtől, követi őt Cairhienbe. Elaida aes sedai-ai őt is elkapják Randdel együtt. Dumai Kutjánál kiszabadul. [KK] Lefekszik Randdel. [TSZ] Elayne neki is megköti Randet. Far Maddingbe megy Randdel.

Miraj, Kennan: [TÚ] A seanchan had katonai vezére. Meghalt.

Moad: [TSZ] Cadsuane-nel megy Far Maddingbe. Harine pengemestere.

Modara: [KK] shaido Tudós Asszony.

Moghedien: [MT] Az Álmok Világában, majd a valóságban is összeütközésbe kerül Nynaeve-ékkel. Marigan néven a bizalmukba férkőzik, de leleplezik, és egy a'dammel magukhoz kötik. [KU] Tanítja Nynaeve-et és Elayne-t. Aran'gar kiszabadítja. [KK] Shaidar Haran lélekcsapdát készít róla, amely Moridinhez kerül, vagyis neki kell engedelmeskednie. Megpróbálja megölni Nynaeve-et. [TSZ] Megpróbálja megakadályozni Randet a saidin megtisztításában, de inkább csak meglapul.

Moiraine (mua'rén): A Kék ajahhoz tartozó aes sedai. [VSZ] Damodred házából született, bár nem trónörökösi vérvonalból, a cairhieni királyi palotában nevelkedett. Miután Úk 972-ben novíciaként a Fehér Toronyba került, emelkedése üstökösszerű volt. Alig három év után beavatottá emelték, majd újabb három év telt el, míg aes sedai lehetett. Ekkoriban kezdte el keresni azt a fiatalembert, aki (Gitara Morose szavai alapján, aki rendelkezett a Jövendőmondás képességével) a Sárkánybérc lábainál születik meg a Ragyogó Falak háborújának idején, és akiből az Újjászületett Sárkány lesz. Ő volt az, aki Rand al'Thort, Mat Cauthont, Perrin Aybarát és Egwene al'Vere-t a Folyóközből Tar Valonba akarja vinni. A körülmények alakulása miatt a Határvidéken, Fal Darában kötnek ki, ahonnan A Világ Szeméhez mennek. [ÚS] Követi Randet Tearbe, öröktűzzel megöli Be'lalt. [HÁ] Randdel megy az Aiel-pusztába, és maga is bemegy Rhuideanba. [MT] Igyekszik mindenfélét megtanítani Randnek, mert tudja, nincs sok ideje. Feláldozza magát, és magával rántja Lanfeart egy ter'angrealba, ami eltünteti, és valószínűleg megöli őket.

Monaelle: [TSZ] vezető Tudós Asszony Elayne és Aviendha anyavérré válásánál.

Mondwin, Luthair Paendrag (luthér 'péen'dreg monduin): Sasszárny Artur fia. Ő volt a Sasszárny által az Aryth- óceánon túlra küldött seregek főparancsnoka. Címere széttárt szárnyú, karmai közt villámokat markoló, arany sas volt. Lásd még: Sasszárny Artur.

morat'raken: [TÚ] a raken pilótája, felderítő.

Mordeth, Jeraal (murdef): Tanácsadó, aki elérte, hogy Aridhol városállamának lakói az árnybarátok módszereit alkalmazzák az árnybarátok ellen. Aridhol ekkor a Második Szövetség tagja volt. A várost annyira átitatta a gyanú és a gyűlölet, hogy az érzés testet öltött, és mindenkit elpusztított Mordeth kivételével. Aridhol romjait Shadar Logoth-nak nevezik (A hely, ahol az árnyak lesben állnak). A megtestesült gonosz, amit Mashadarnak hívnak, ma is ott van a városban, és elpusztítja, akit csak elér. Mordeth kétezer éven át a város foglya maradt; várta, hogy jöjjön valaki, akinek elnyelheti a lelkét, és így új testet szerezhessen magának. [NH] Megpróbálta elfoglalni Padan Fain testét, de tökéletesen nem sikerül neki, Fain Sötét Úrhoz kötödése miatt. Egy különös, de rendkívül gonosz keveréklény alakul ki. Lásd Padan Fain.

Morgase (mur'géz): A Fény kegyelméből Andor királynője, a Trakand-ház (trakand) kegyelmes asszonya. Címere három aranykulcs. A Trakand-ház címere ezüstszín zárókő. [ÚS] Elayne eltűnése miatt összevész a Fehér Toronnyal. Új tanácsadót, nevez ki, Gaebrilt, aki erősen befolyásolja. [MT] Megtöri a kényszert, amit Gaebril - valójában Rahvin - alkalmazott vele szemben, és elmenekül Caemlynből. Mivel szeretője hatására minden hű barátját maga ellen fordította, néhány alacsony rangú emberen kívül nem maradt támogatója. [KU] Ailrontól próbál segítséget kérni, de a fehérköpenyek kezébe kerül. Aláírja a szerződést a fehérköpenyekkel, miszerint a Fény Gyermekei a segítségükért cserébe támaszpontot létesíthetnek Caemlynben. [KK] Miután Niall meghal, Asunawa megkínozza, és bebújik Eamon Valda ágyába, hogy a további szenvedést elkerülje. Miután a seanchanok elfoglalták Amadort, Morgase nem tette le az Esküt. Titokban lemondott trónjáról Elayne javára, hogy ne kényszeríthessék. Sebban Balwer segítségével megszökik Amadorból. Szerelmes Tallanvorba. [TÚ] Perrin megmenti őket a Próféta csőcselékétől. Faile a szolgálatába fogadja, az ő szobalánya lesz. A shaidók fogságába esik, Sevanna gai'shainjává teszik. Therava arra kényszeríti, hogy kémkedjen Sevanna után.

Moria: [KK] Kék aes sedai Salidarban. Ülnök.

Moridin: [KK] Valószínűleg ő a feltámasztott Ishamael. Az Igazi Hatalmat használja, amelyet a Sötét Úrtól kapott, és amely rendkívül veszélyes. [TÚ] Megtudja, hogy Elayne-ék megtalálták a Viharok tálját. Megpróbálja megtalálni és megakadályozni őket a használatában. Ő a Naeb'lis. Nála van Moghedien cour'souvrája. [TSZ] Cyndane-nek is ő parancsol.

Morr, Fedwin: [KK] A Fekete Torony tagja. Rand Caemlynben hagyja, hogy üzenni tudjanak vele. [TÚ] Rand asha'manné teszi. [TÚ] Megőrült, ezért Rand kénytelen megölni.

Morvrin: [MT] Barna aes sedai Salidarban. [KU] Egwene amyrlinné választása mellett volt.

Musenge: [TSZ] A Halottvirrasztó Gárda tagja. Tuon testőreinek kapitánya.

mutatványos: Utazó történetmondó, zenész, zsonglőr, akrobata, és általában, szórakoztató. Mestersége címere sokszínű rojtokkal, foltokkal telivarrt köpenye. Elsősorban a falvakban és kisvárosokban lép fel.

Mylen: [TSZ] Tuon damane-je Aes sedai volt.

Myrddraal (murdraal): A Sötét Úr teremtményei, a trallokok parancsnokai. Elfajzott trallokszülöttek, akikben az emberi külső vonások, testfelépítés újra felbukkant, illetve felerősödött (ugyanis a trallok faj megteremtéséhez embereket használtak), ámde a trallokokat eltorzító gonosz rontás is erősebb bennük. Külsőleg teljesen embernek tűnnek, eltekintve attól, hogy nincs szemük. Ennek ellenére jobban látnak, mint a sas, és ebben még a sötétség sem akadályozza őket. Egyfajta természetfölötti hatalommal is bírnak, ami a Sötét Úrtól ered. Többek között dermesztő félelmet tudnak okozni a pillantásukkal, és bárhol képesek eltűnni, ahol sűrű árnyékok vannak. Kevés ismert gyengeségük egyike, hogy nem szívesen kelnek át folyóvízen. A különböző országokban számos néven ismerik őket, többek között mint Félemberek, Szemnélküliek, Árnyékemberek, Lappangók és Enyészek.

Myrelle: [MT] Zöld aes sedai Salidarban. Moiraine halála után Lan hozzá kötődik. [KU] Egwene amyrlinné választása mellett volt. Megpróbálja meggyógyítani Lant, kiirtani belőle a halálvágyat. [KK] Egwene rájön, hogy akarata ellenére kötötte meg Lant. Azért, hogy elkerülje az iszonyatos büntetést, hűséget esküszik az amyrlinnek. Ráadásul még Siuannak is engedelmeskednie kell.

M'Hael: [TÚ] Jelentése a vezér. Mazrim Taim szólíttatja magát így.

Adan, Heren -
Byir, Joiya
Cabriana Mecandes -
Éjszaka Pásztora
a Fa -
Jondyn Barran
Kadere, Hadnan -
M'Hael
Nadere -
Szürke Gyilkos
Tai'shar -
Zöld ember

Létrehozás: 2004. március 23. 12:57:20Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:08 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2019
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.