Vissza a Főoldalra
 
Egyelőre üres.
Feliratkozás Hírleveleinkre!
Adatvédelmi Tájékoztató
Ország Boltja 2011 Népszerűségi díj Egyéb kategória II. helyezett Ország Boltja 2012 Népszerűségi díj Hobbi és kellék kategória III. helyezett

Újdonságaink
Előkészületben
ÁSZF
Adatvédelmi tájékoztató
A pontgyűjtésről
Akciók
Beholder könyvek (Lista)
Más kiadók könyvei (Lista)
Kártyacsomagok (Lista)
Magazinok (Lista)
Játék-kiegészítők (Lista)
Puzzle játékok (Lista)
PC játékok (Lista)
Társasjátékok (Lista)
Dobókockák (Lista)
Keresés a termékek közt
Chat, üzenõfal
Íróink
Sorozataink
Ajánlók, kritikák, ismertetők
Könyvrészletek
Fantasy borítóképek
Sci-fi borítóképek
Könyv toplisták
Fórumok
Szavazások
Bevásárló kosár
Most ingyen kezdhetsz el játszani a Túlélők Földjén!
Kattints ide a részletekért...
Nézz be kártyaboltunkba!
HKK - Zén Legendái: Az istenek csarnoka július 20.
Hatalom Kártyái - Élőholt invázió június 22.
A pillanat képe
A Csíkos Vadász akció közben
Küldd el képeslapként!
A Csíkos Vadász nevű, egyébként csinos, kedves nő, ezúttal akció közben, mikor megmutatja a "foga fehérjét" és igazi alakját.
Nézz szét a galériában!
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Élőholt invázió
Termékismertető - Hatalom Kártyái - Végzetúr alappakli
Termékismertető - Kártyaalbum lap (10 darab)
Termékismertető - HKK - Zén Legendái: Az istenek csarnoka

A lista folytatása...
Könyv adás - vétel (614)
Kaland-Játék-Kockázat (149)
Böszörményi Gyula: A bolhedor lovagjai (19)
Harby Riann: Rúvel hegyi legenda (40)
Brian McAllister: Két világ közt (47)
Magyar fantasy könyvkiadás (35)

További témák...
Doomlord online game
Mágia Mesterei Online Játék
Pókerjáték
Szerkesztőség:
honlap@beholder.hu
Készítők:
Farkas Zsolt (Speedz)
Szeitz Gábor (Talbot)
Mazán Zsolt (Maci)
Webdesign:
Szirják Csaba (Chaar-Lee)
Szegedi Gergely (GerY5)
Ha hibát találsz a honlapon:
Írj nekünk!
Ajánlott böngésző, felbontás:
Internet Explorer, 1024x768
 

Az idő kereke - Teljes enciklopédia [F-J]

Adan, Heren -
Byir, Joiya
Cabriana Mecandes -
Éjszaka Pásztora
a Fa -
Jondyn Barran
Kadere, Hadnan -
M'Hael
Nadere -
Szürke Gyilkos
Tai'shar -
Zöld ember

a Fa: lásd avendesora.

fadal: lásd fadalnok.

fadalnok: Olyan ogier, akiben megvan a képesség, hogy a fáknak énekeljen (az ilyen éneket "fadal"-nak nevezik), és ezzel meggyógyítsa azokat, vagy segítsen nekik nőni, virágba borulni, illetve fa tárgyakat nyerjen belőlük, anélkül, hogy a növénynek sérülést okozna. Az ilyen módon készült tárgyakat dalolt fának hívják, és igen értékesek. Ma már nagyon kevés ogier fadalnok akad, úgy tűnik, ez a Tehetség kihalóban van.

Faeldrin Harella: [KU] Salidari Zöld aes sedai, tagja a küldöttségnek, amely Randhez ment. tagja lesz annak a kilenc - bár Rand csak hatot engedélyezett -fős csapatnak, amely követi Randet Cairhienbe. Hűséget esküszik az Újjászületett Sárkánynak Dumai Kútjánál.

Fagyilkosok: a cairhieniek aiel neve, amit mindig borzadállyal és undorral telve ejtenek ki.

Faigain: [KK] Fehér aes sedai, Cadsuane híve.

Faile (fa'íl): Jelentése az Ősi Nyelven: "sólyom". Zarine Bashere, fiatal, saldaea-i nő által használt név.

Fain, Padan (féjn, padan): Valaha házaló volt, aki a Folyóközben kereskedett, és árnybarát, akit úgy alakítottak át Shayol Ghulban, hogy ne csak képes legyen megtalálni azt a fiatalember, aki majdan az Újjászületett Sárkány lesz, de erre kikerülhetetlen kényszert is érezzen. Az ezáltal okozott fájdalom miatt Fain egyként gyűlöli a Sötét Urat és Rand al'Thort. Ő hozta a trallokokat Emondmezőre. Belső kényszer hajtja, hogy kövesse Randéket, még Shadar Logothba, sőt az Átjárókon keresztül Fal Darába is, ahol elkapják és bebörtönzik. Moiraine úgy érzi, valami mélyebb gonosz is rejlik benne, és a személyisége is megváltozott, mióta elhagyta Emondmezőt, de nincs ideje kideríteni a rejtélyt. [NH] Enyészek és trallokok törnek be Fal Darába, és kiszabadítják az egykori házalót. Moiraine-nek igaza volt: Miközben Fain követte al'Thort, összeakadt a Shadar Logothban csapdába esett Mordeth lelkével, aki megpróbálta megkaparintani Fain testét. Amiatt, amivé az egykori házaló vált, ez azonban egyfajta felemás összeolvadás lett, ami nagyobb részt Fain volt, de olyan képességekkel, melyekkel egyetlen halandó sem rendelkezhetne, bár ezek pontos mibenlétével még ő sincs tisztában. A legtöbb ember félelmet érez a myrddraalok szem nélküli tekintete előtt; a myrddraalok Fain tekintetétől félnek. Magukkal viszik Valere Kürtjét és a Shadar Logoth-i tőrt. Megfenyegeti Randet, hogy ha nem megy utána, Emondmezőn áll bosszút. A seanchanoknak adja a Kürtöt és a tőrt tartalmazó ládát, mert nem tudja kinyitni. [HÁ] Ordeith néven Folyóközbe megy a fehérköpenyekkel, hogy otthona fenyegetésével maga után csalja Randet. Kudarcot vall. [MT] Tar Valonba már az eredeti nevén érkezik. Ellopja a Shadar Logothból származó tőrt. [KU] Követi Randet Caemlynbe. [TÚ] Jeraal Mordeth néven Toram Riatin nagyúr tanácsadójaként szervezte meg az Újjászületett Sárkány elleni lázadást. Majdnem megöli Randet: megsebzi a tőrrel. [TSZ] Far Maddingbe megy. Megöli Torvalt, Kismant és Gedwynt, de Randet elhibázza.

Faisar: [KU] Pedron Niall kéme Ebou Darban.

Faiselle: [KK] Zöld aes sedai Salidarban. Ülnök.

Falutanács: A falvak nagy részében férfiak egy csoportja, akiket a falu lakói választanak. Elnöke a polgármester. Az ő feladatuk döntést hozni az egész települést érintő kérdésekben, továbbá más helységek falutanácsaival tárgyalni olyan ügyekben, amelyek több falut is érintenek. Annyi településen állnak konfliktusban a Nőkörrel, hogy ez az ellentét már-már hagyományosnak számít. Lásd még: Nőkör.

Famelle Juarde: [KK] A Vérség Kötögető-körének tagja. [TÚ] Miután használták a Viharok Tálját, megtámadják őket a seanchanok, Andorba menekülnek.

Faolin: [KK] Fekete ajahba tartozó aes sedai. Moghedien megbízásából Ebou Darban kutat angrealok után. Ispannal megtalálják a Vérség által összegyűjtött angrealokat, egy részét elviszik. Közben megküzdenek Nynaeve-vel. [TÚ] Moridin Shiaine úrnőnek adja. El van szigetelve.

Faolain Orande: [ÚS] Beavatott, aki utálja a vadakat. [KU] Egwene aes sedai-já emeli. A többi aes sedai nem igen ismeri el, és ez nagyon bántja. Hűséget esküszik Egwene-nek.

Far Dareis Mai (far daráz máj): Szó szerint "A Lándzsa Hajadonjai". Az aielek számos harcostársaságának egyike. A többitől eltérően azonban ebbe kizárólag nők léphetnek be. Egy Hajadon nem házasodhat meg, ha a szervezet tagja akar maradni, továbbá nem harcolhat, amíg terhes. Ha gyermeke születik, azt más nőnek adják, oly módon, hogy senki ne tudja, ki volt az anyja. ("Nem lehetsz férfié, sem férfi nem lehet tiéd, sem gyermek. A lándzsa a te szeretőd, gyermeked, életed.") Az ilyen gyermeket nagyra értékelik, mert egy jóslat szerint egy Hajadon gyermeke egyesíti majd a törzseket és teszi újra nagy nemzetté az aieleket, amilyenek a Legendák korában voltak. Lásd még: aielek, aiel harcostársaságok.

Far Madding: [TSZ] Egykor a Maredo királyság főváros, nevezték Aren Madornak és Fel Moreinának is. Egy vagy több ter'angreal miatt nem lehet érinteni a Forrást, és fegyvert sem szabad rántani. Több Hamis Sárkány és aes sedai is itt született. Egy különleges ter'angrealból ("kútból") itt is lehet varázsolni.

Fekete Szél: Más néven Machin Shin. A Fekete Szél az Átjárókban tenyészik, minden élő pusztulására vágyik. Nem lehet pontosan tudni, hogy parazita-e vagy a saidin rontásából ered.

Fertő: lásd a Nagy Fertő.

fehérköpenyek: lásd Fény Gyermekei.

Fehér Oroszlánok: [KK] egykor Gaebril katonái, most Daved Hanlon vezeti őket, aki Toram Riatin zsoldosa.

Fehér Torony: Az Amyrlin Trón palotája Tar Valonban. Ugyanitt képzik az aes sedai-okat.

Fekete Torony: [KU] Mazrim Taim így nevezte el a férfi fókuszálókból létrehozott szervezetet. A Dumai Kútjánál lezajlott csata során megmutatja félelmetes erejét.

Fen: [TSZ] Joline Maza őrzője.

Feraighin: [KK] Tudós Asszony, Dumai Kútja után ő mesélte el a visszatérő Randnek, mi történt Cairhienben a távolléte alatt.

Fergin: [TSZ] Mat embere Ebou Darban.

Félember: Lásd Myrddraal.

Fény Erődje: A Fény Gyermekeinek Amadorban, Amadicia fővárosában található, annak hatalmas erődje. Amadiciának van egy királya, valójában azonban a Fény Gyermekei uralkodnak. Lásd még: a Fény Gyermekei.

a Fény Gyermekei: Szigorú aszkéta életmódot követő szervezet. Céljuk legyőzni a Sötét Urat és elpusztítani minden árnybarátot. A Százéves háború alatt alapította Lothair Mantelar (lotér 'mantil'ar), hogy az egyre növekvő számú árnybarát ellen prédikáljanak az embereknek. A háború során aztán lassan teljesen katonai szervezetté alakultak át. Fanatikusan hisznek rendjük tanításaiban, teljességgel bizonyosak benne, hogy egyedül ők tudják, mi a helyes, csak ők ismerik a világ igazságait. Gyűlölik az aes sedai-okat, árnybarátoknak tekintik őket, és mindenkit, aki támogatja őket vagy barátkozik velük. Gúnynevük "fehérköpenyek". Címerük fehér alapon arany napkorong

Fionda: [KU] Teari Úrhölgy.

Flinn, Damer: [KU] Öreg, sánta férfi, kiképző Rand tanyáján. Képes fókuszálni. Ott volt Dumai Kútjánál. [KK] Rand egyik testőre. Ideiglenesen meggyógyítja Rand sebét, amelyet Padan Fain okozott a Shadar Logothból származó tőrrel. [TÚ] Rand asha'manné teszi. [TSZ] Taim szökevénnyé nyilvánítja, holott hű maradt Randhez. Kitalálja, hogyan kell meggyógyítani az elcsendesítést. Tökéletesen meggyógyítja Irgaint és másik két nővért. [TSZ] Cadsuane-nel megy Far Maddingbe. Corele őrzője lesz. Segít megvédeni Randet és Nynaeve-ot, amíg megtisztítják a Forrást.

fókuszálni: Az Egyetlen Hatalom folyását irányítani. Lásd még: Egyetlen Hatalom.

Frielle: [KK] Setalle Anan lánya.

Furen Alharra: [TÚ] Seonid őrzője.

Gabrelle: [TSZ] Barna nővér. A Fekete Torony foglya, Logain megkötötte.

Gaebril: [ÚS] Morgase tanácsadója és szeretője. Titokban meg akarja öletni Elayne-t a leányörököst. A királynő valósággal csügg rajta. [MT] Valójában ő Rahvin, az egyik Kitaszított. Morgase-t kényszerítéssel tartja maga mellett. Rand öröktűzzel öli meg.

Gaidin (dzsájdín): Szó szerint "Csaták fivére". Az aes sedai-ok által őrzők megnevezésére használatos cím. Lásd még: őrző.

gai'shain ('dzsajsain): Az Ősi Nyelven: "Harcban békére kötelezett". Amikor egy aiel csatában legyőz egy másik aielt, akkor a legyőzöttnek a ji'e'toh követelménye szerint szolgálnia kell legyőzőjét, mégpedig pontosan egy éven és egy napon át. Eközben nem érinthet fegyvert, és nem cselekedhet semmi erőszakosat. Csupán a Tudós Asszonyok, a kovácsok, a gyerekek és a tíz éven aluli gyermeket nevelő nők nem lehetnek gai'shainok

Galad (galad): lásd Damodred, Galadedrid nagyúr.

Galina Casban: [KU] Tar Valoni Piros aes sedai. A Fekete ajah tagja. A Randhez, Cairhienbe küldött követség vezetője. Megpróbálja megtörni Randet, le akarja gyilkoltatni a shaidókkal Gawynt és a Csemetéket. Dumai Kútjánál lezajlott csata után eltűnik. [KK] A shaidók fogják el. Da'tsanggá nyilvánítják. [TÚ] Egy Esküpálcával engedelmességet fogad Sevannának, Theravának és a többi shaido Tudós Asszonynak. Gai'shain lesz belőle. [TSZ] Faile-t azzal zsarolja, hogy elárulja Sevannának, Perrin Aybara felesége. El akarja lopatni a foglyokkal az Esküpálcát.

Galldrian su Riatin Rie (Galdrían szú Rájatin Rí): Szó szerint fordítva Galldrian a Riatin-házból, király. Cairhien királya. [NH] halála után polgárháború tör ki Cairhienben. [ÚS] Vannak rá utalások, hogy Thom ölte meg, amiért meggyilkoltatta szerelmét. Lásd még: Cairhien.

Ganderan: [TSZ] Mat embere Ebou Darban.

Garenia Rosoinde: [KK] A Kötögető-kör tagja. [TÚ] Miután használták a Viharok Tálját, megtámadják őket a seanchanok, Andorba menekülnek. Kiderül, hogy szökött novícia, igazi neve Zarya Alkaese. Az aes sedai-ok fehérbe öltöztetik.

Gaul: Aiel férfi, a Shaaradok Imran klánjának tagja. Shae'en M'taal, vagyis Kőkutya. Perrin kiszabadítja néhány kürtvadász fogságából. [HÁ] Szerelmes Chiadba. Részt vesz a folyóközi harcokban. [KU] Perrinnel együtt megy Caemlynbe. Amikor Rand megrémül a 13 főre szaporodott salidari aes sedai küldöttségtől, követi őt Cairhienbe. Ott van Dumai Kútjánál. [KK] Perrinnel megy Altarába.

Gawyn a Trakand házból (gavin): Morgase királynő fia, Elayne bátyja. Kardnagyherceg lesz, ha Elayne örökli a trónt. Címere fehér vaddisznó. [NH] Tar Valonba ment kardforgatást tanulni az őrzőktől. [HÁ] A Toronyban zajló harcok idején Elaida oldalára áll, és maga is számos őrzőt öl meg. Suhancok - más fordításban Csemeték - néven csapatot szervez a Tar Valonban maradt fiatal férfiakból. [KU] Ő vezeti a katonákat, akik az aes sedai-okat kísérték Cairhienbe Tar Valonból. Szerelmes Egwene-be, rendszeresen találkoznak. Randdel és az aes sedai-okkal együtt indul vissza Tar Valonba. Galina meg akarja öletni Gawynt és a Csemetéket a shaidókkal. Gawyn részt vesz a Dumai Kútjánál lezajlott csatában, de Egwene-nek tett ígérete szerint nem bánthatja Randet. A Csemeték egy részét sikerül kimenekítenie a csatából.

Gedwyn, Charl: [KK] Asha'man. [TÚ] Ő vezeti az asha'maneket, akiket Taim Randnek küldött. Tsorovan'm'haelnek, azaz viharvezérnek hívja magát. Valószínűleg benne volt a Rand elleni merényletben. Szökevénnyé nyilvánítják. [TSZ] Far Maddingbe megy Rand után. Padan Fain megöli.

Gelb, Floran: egykori tengerész, akinek oka van arra, hogy elkerülje Bayle Domont.

Gemalphin, Marillin: [ÚS] Aes sedai, a Fekete ajah tagja. [HÁ] Tanchicóban volt Liandrinnal. [TSZ] Moghedien Shiaine úrnő szolgálatára utasítja.

Get Ayliah: [TSZ] Folyóközi katona, jó nyomkereső.

gholam: [KK] Magas, karcsú férfinak néz ki. Érzékeli a fókuszálást, és nem árt neki az Egyetlen Hatalom. A Legendák Korában azzal a céllal készítették, hogy aes sedai-okat öljön. Valójában nincs csontjuk, és egy csukott ablak alatt is át tudnak folyni, ha kell. Hat gholam létezett hajdanán, most nem tudni, mennyi. Az egyik azt a parancsot kapta, hogy ölje meg Mat Cauthont és Elayne-éket. Elayne-t majdnem megöli, de Mat megmenti. A rókafejes medál megsebzi.

Gill, Basel: Fogadós Caemlynben, a Királynő Áldása tulajdonosa. Thom Merrilin barátja. Nála szálltak meg Randék, itt találkoztak Loiallal. [MT] Amikor Morgase megszökik Gaebriltől, segít neki, sőt vele megy. [KK] Fogva tartják őket a fehérköpenyek. Sebban Balwer megszökteti őket. [TÚ] Faile a szolgálatába fogadja. Faile és Perrin shambayanja lesz, ami afféle gazdasági igazgatót jelent.

Gille: [TÚ] Damane. Meghalt Rand első támadásakor.

Gitara Moroso: Aes sedai volt, rendelkezett a Jövendőmondás képességével. Ő indította el Moiraine-t és Siuant a Sárkány keresésére, és az ő jövendölése után tűnt el ugyanitt Tigraine és Luc.

Goaban (goaban): Egy, a Sasszárny Arthur birodalmának szétesése után, a Százéves háború alatt létrejött ország. Lassan elgyengült, és Úk 500 körülre teljesen megszűnt. Lásd még: Sasszárny Artur; Százéves háború.

Gode, Howal: árnybarát, Négykirályban, a Táncoló Kocsisban ölte meg Rand. Rand az Egyetlen Hatalmat használta, hogy kiszabadulhasson egy reménytelennek tűnő helyzetből.

Grady: [KU] Asha'man, részt vesz Dumai Kútjánál lezajlott csatában. [KK] Perrinnel megy Altarába.

Graendal: [MT] Kitaszított, nő. Szereti kényszeríteni az embereket. [KU] Sammael szövetségese. [TÚ] Hamis levelet küld Ituralde nagyúrnak. Moridinnek elé rendelik. [TSZ] Megpróbálja megakadályozni Randet a saidin megtisztításában.

Gregorin den Lushenos: [TÚ] Az illiani Kilencek Tanácsának tagja. [TSZ] Rand távollétében Illian helytartója.

Guenna, Ailhuin: [ÚS] Gyógyító asszony Tearben. Segít Nynaeve-éknek, és meggyógyítja Thomot,

Gueyam: [HÁ] Teari Nagyúr. Rand Cairhienbe küldi. [TÚ] Rand magához hívatja a seanchanok elleni csata előtt.

Haddon Mirk: [KU] jól védhető terep, ide menekültek a teari lázadók.

Hailene (háj'líne): Az Ősi Nyelven "azok, akik előbb jönnek", vagy "előfutárok". Azt a seanchan sereget nevezik így, amelyik először szállt partra az Aryth-óceán innenső oldalán. [TÚ] Jelenleg Suroth nagyúrnő parancsnoksága alatt állnak. A csapatot kiegészítették a meghódított földek seregeivel, és a Hailene céljai messze túlmutatnak már az eredeti elképzeléseken. Elfoglalják Tarabont, Amadicia nagy részét, Ebou Dart. Rand megtámadja őket egy mindössze ötezres sereggel és asha'manekkel. A Callandorral visszaszorítja őket egy időre.

Halima Saranov: [KU] lásd Aran'gar.

Halottvirrasztók: [TÚ] A Seanchan Birodalom elit katonai alakulata, amelyben az emberek mellett ogierek is szol- gálnak. Az emberek mind da'covale-ok (lásd ott), akiket kora gyermekkorukban választanak ki a Császárnő szolgá- latára. Hírhedten kemények és vakmerőek. Egyenruhájuk, vértezetük és sisakjaik sötétzöld és vérvörös színekben pompáznak, akárcsak pajzsaik, dárdáikra pedig fekete bojtot kötnek.

Haman Vén: [KU] Loial tanítója. Eljön a steddingből, hogy visszavigye tanítványát. Elárulja Randnek az általa ismert Átjárókapuk helyét.

Han: az aiel tomanelle törzs főnöke.

Hardan: Az egyik, Sasszány Artur Birodalmából létrejött ország. Rég feledésbe merült már. Cairhien és Shienar között terült el.

Hardlin: [TÚ] a Fekete Torony tagja.

Harfor asszony: Rene [KU] a caemlyni palota Első Szobalánya.

Hari: [TÚ] Masema embere. Perrinék Maighan megmentésekor találkoznak vele először.

Harine din Togara Két Szél: [KK] A Shodien klán hullámúrnője. Alkudni akart Randdel, azaz a Coramoorral, de végül beleegyezett abba, hogy a Tengeri Nép szolgálja őt. Az Alku köti az egész Tengeri Népet. [TÚ] Az Alku szerint nagykövetként Rand mellett tartózkodhat Pengemesterével és szélkeresőjével. [TSZ] Cadsuane-nel megy Far Maddingbe.

Hatalom Háborúja: lásd az Árnyék Háborúja.

Határvidék: a Nagy Fertőt határoló országok: Saldaea, Arafel, Kandor és Shienar, együttesen és külön-külön is.

Havien Nurelle: [KU] A mayene-i Szárnyas Őrség tisztje. Részt vesz Dumai Kútjánál lezajlott csatában. [KK] Perrinnel megy Ghealdanba. [TÚ] Gallene helyettese, címe az Első Hadnagy.

Hazugságok Atyja: lásd Sötét Úr.

Három Eskü: Ezekre esküsznek fel azok a beavatottak, akiket aes sedai-okká szentelnek. Az eskü elmondása közben egy ter'angrealt, a Fogadalmi Pálcát tartják a kezükben, amely megszeghetetlenné teszi az esküt. A Három Eskü: 1. Nem ejteni ki egyetlen szót sem, ami nem igaz, 2. Nem készíteni fegyvert, amellyel egyik ember megölheti a másikat, 3. Sosem használni az Egyetlen Hatalmat mások ellen, kivéve az árnyfattyakkal szembeni küzdelmet, vagy ha a saját, az őrző, vagy egy másik aes sedai életét kell megvédeni. A Három Esküt valaha nem kellett letenni, de a Világtörés óta bekövetkezett különböző események szükségessé tették. A Hatalom Háborúja hatása alatt elsőként a Második Esküt fogadták el. Állítólag az utolsó két eskü megszeghetetlen.

Házak Játéka: lásd Daes Dae'mar.

Hearne: [HÁ] Teari Nagyúr. Rand Cairhienbe küldi. [KU] Fellázad Rand ellen, és Haddon Mirkbe megy.

Herid Fel: [KU] Történelemtudós és filozófus Rand iskolájában. Valami fontosat akar mondani Randnek, de mielőtt megtehetné, brutálisan megölik.

hossz: lásd hosszmértékek.

hosszmértékek: 10 hüvelyk = 3 kéz = 1 láb; 3 láb = 1 lépés; 2 lépés = 1 hossz; 1000 hossz = 1 mérföld.

Hu Marwin: [TSZ] Folyóközi katona, jó nyomkereső.

Hullámok Figyelői: [NH] Egy csoportosulás, melynek tagjai hisznek benne, hogy a Sasszárny Artur által az Aryth- óceán túlpartjára küldött hadseregek egy nap visszatérnek, ezért őrséget tartanak fenn Falme (falmé) városában, Tomafőn, a partraszállók felbukkanására várva. A seanchanok nem bántak kimondottan kedvesen velük.

Hurin (hjurin): [NH] Shienari férfi, aki szaglás útján meg tudja határozni, hol történt erőszakos cselekmény, és követni tudja a tettes nyomát. A hozzá hasonlókat "szaglász"-nak nevezik. A király igazságszolgáltatását szolgálja a shienari Fal Darában. Faint követi Ingtar és Rand csapatában. Hűséget esküszik az Újjászületett Sárkánynak. [ÚS] Elkíséri Matet Tar Valonba, de aztán visszatér Shienarba, hogy elvigye az Újjászületett Sárkány hírét.

az Idő Kereke: Az idő hétküllőjű kerék, minden küllője egy Kor. Ahogy a Kerék forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, amelyek lassan legendává, majd mítosszá halványulnak. Végül teljesen megfeledkeznek róla, mielőtt újra elérkeznének. Az adott Korhoz tartozó Korminta a Kerék minden egyes fordulatánál változik kissé, esetenként akár nagymértékben is, de ettől függetlenül ugyanaz a Kor marad.

Időszámítás: A Világtörés óta három időszámítás terjedt el általánosan. Az első a dátumokat a Világtörés után (vu) számította. Minthogy a Világtörés alatt, de a közvetlenül utána következő években is szinte teljes volt a világban a káosz, és a naptárt csak jó száz évvel később alkották meg, a kezdőpontját önkényesen választották meg. A Trallok háborúkban számos feljegyzés semmisült meg, olyannyira, hogy az utolsó háború végére már azt is vitatták, pontosan milyen évben járnak a régi rendszer szerint. Ezért új naptárt vezettek be, ami a háború végétől számította az éveket, a világ a trallok fenyegetéstől való, feltételezetten végleges megszabadulását ünnepelendő. Ez szabad évként (szé) jelölte a dátumokat. A Százéves háború okozta zűrzavar, halál és pusztulás után egy harmadik időszámítás lépett életbe. Ez, az Újkor (Úk) naptára, jelenleg is használatban van.

Idrien Tansin: [KU] Rand cairhieni Akadémiájának vezetője. Rand az iskolát afféle tudásmentő helynek hozta létre.

Ieine: [KK] A Vérség tagja. [TÚ] Miután használták a Viharok Tálját, megtámadják őket a seanchanok, Andorba menekülnek.

Igaz Forrás: Az univerzumot hajtó erő, ami az Idő Kerekét is forgatja. Egy hímnemű (saidin) és egy nőnemű (saidar) félre oszlik, amelyek egyszerre dolgoznak egymás ellen és egymás mellett. A saidint csak férfiak, a saidart csak nők tudják használni. Az Őrület Idejének kezdete óta a saidin szennyezett, a Sötét Úr rontása ül rajta. Lásd még: Egyetlen Hatalom.

Igazság Keresői: [NH] A seanchan császári trón rendőrsége illetve hírszerző szolgálata. Bár tagjainak többsége a császári család személyes tulajdona, mégis nagyon hatalmas emberek. Még egy Vérből valót (seanchan nemest) is letartóztathatnak, ha nem tud megfelelni egy Kereső kérdésére, vagy nem működik vele együtt. Ez utóbbit maguk a Keresők dönthetik el, és döntésüket csupán maga a császárnő bírálhatja felül.

Igazság Kupolája: A Fény Gyermekei nagy audienciaterme. Amadorban (amadór) található, Amadicia ('ama'díszia) fővárosában. Amadiciának királya is van, de gyakorlatilag a Gyermekek uralják az országot. Lásd még: Fény Gyermekei.

Ihvon: [KU] Alanna őrzője. [TSZ] Cadsuane-nel megy Far Maddingbe.

Illeisien: [TÚ] Tenobia királynő aes sedai tanácsadója.

Illian (illian): Nagy kikötőváros a Viharok tengerének partján; az azonos nevű ország fővárosa.

illuminátorok céhe: Céh, amely a tűzijáték készítésének titkát őrzi. A titok megtartásáért még gyilkolni is képesek. Az illuminátorok uralkodók, néha pedig magas rangú nemesurak megrendelésére nagyszabású előadásokat rendeznek. A többieknek is árulnak kisebb tűzijátékokat, ám arra mindig figyelmeztetik az embereket, hogy tilos kibontani a petárdákat, és megnézni, mi van bennük, mert az hatalmas pusztítást idézne elő. A céh székhelye Tarabon fővárosában, Tanchicóban van. Egy központot Cairhienben is létesítettek, ám ez mára már nem működik. [TSZ] A seanchanok véletlenül felrobbantották a rendházukat, és összeszedtek minden illuminátort, akit csak lehetett, és da'covale-lá tették, mert azt hitték az Egyetlen Hatalmat használták.

Ilyena: Lews Therin Telamon felesége, akit őrületében megölt.

Indirian: az aiel coddara törzs főnöke.

Ingtar; Ingtar nagyúr a Shinowa-házból (ingtar, si'nova): Shienari harcos. Címere szürke bagoly. [NH] Ő vezeti a csapatot, amely Fain után ered. Shienar védelmét előbbre tartja más országokénál, s azt hiszi, az Árnyék oldalán ezt könnyebben elérheti. Falmében kilép a Fényre, feltartja a seanchanokat, hogy Randék elmenekülhessenek.

inkvizítorok: A Fény Gyermekei egy szerzetesrendje. Arra esküsznek fel, hogy vitás kérdésekben mindig megtalálják az igazságot, és felkutassák az árnybarátokat. Az igazság és a Fény (ahogy ők értelmezik) keresésében még a többi Gyermeknél is megszállottabbak. Rutinszerűen kínzással próbálják szóra bírni a gyanúsnak tartott személyeket. Ilyenkor úgy tesznek, mintha már eleve mindent tudnának, és csak azt szeretnék elérni, hogy az áldozatuk is elismerje a bűneit. Az inkvizítorok a Fény kezének nevezik magukat, a kéznek, ami előássa az igazságot. Időnként úgy viselkednek, mintha teljesen függetlenek lennének a Gyermekektől és a Felkentek Tanácsától, a Fény Gyermekei vezető testületétől. Vezetőjük a főinkvizítor, aki a Felkentek Tanácsának is tagja. Jelük egy vérvörös pásztorbot.

Innina Darenhold: [TSZ] A Dumai Kútjánál elfogott aes sedai-ok közé tartozik. Hűséget esküszik Randnek.

Irgain Fatamed: [TÚ] Egyike a Dumai Kútjánál elcsendesített aes sedai-oknak. [TSZ] Damer Flinn meggyógyítja. Hűséget esküszik Randnek.

Isam: [NH] Lain Madragoran feleségének, Breyannak a fia. Azé a Breyané, aki meg akarta szerezni a trónt a férjének, és ezzel Malkierre szabadította a trallok hordákat. Az invázió alatt csecsemő fiával együtt eltűnt. Isam amellett Lan vérrokona. [HÁ] Árnybarát. Ő küldte a Folyóközbe a trallokokat. [TSZ] Feladata Fain kiirtása. Luc-ké tud változni, ők ketten valahogy eggyé forrtak. Megölt egy férfit és egy nőt, valószínűleg Randet és Mint akarta megöletni vele Moridin.

Isendre (iszendre): [HÁ] Titokzatos, gyönyörű nő, aki az Aiel-pusztában utazik. [MT] Szerencsétlenségére feldühített egy másik nőt (Lanfeart). Életében először mondott igazat, amikor tagadta, hogy lopott. Ennek ellenére az aielek csúnyán megbüntették. Hadnan Kadere megöli, amikor többé már nincs hasznára.

Ishamael (i'shaméjel): Az Ősi Nyelven "a Remény Árulója". Az egyik Kitaszított. Azon aes sedai-ok vezetője volt, akik az Árnyék Háborújában átálltak a Sötét Úr oldalára. Azt mesélik, ő maga is elfelejtette már az eredeti nevét. Valójában Elan Morin Tedronai-nak hívták. Lásd még: Kitaszítottak. [ÚS] Egwene kideríti, hogy voltaképp ő Ba'alzamon. Valószínűleg nem sikerült bezárni a Vájat lepecsételésekor.

Ishara: Andor első királynője. Sasszárny Artúr halálakor rávette férjét, aki Sasszárny egyik híres tábornoka volt, hogy minél több katonával dezertáljon, és vonuljanak olyan messze a zűrzavartól, amennyire az csak lehetséges volt. Amíg mások megpróbálták a teljes birodalmat uralmuk alá hajtani, és elbuktak, Ishara egy részére terjesztette ki hatalmát, és győzött. Ma minden nemes ház rokoni kapcsolatban áll Isharával, az Oroszlános Trón utódlásánál fő szempont, hogy a jelöltek mennyire közeli rokonai az első királynőnek.

Ishigari Tenasian: [TÚ] Paitar Nachiman, az arafeli király tanácsadója.

Ispan: [KK] Fekete ajahba tartozó aes sedai. Moghedien megbízásából Ebou Darban kutat angrealok után. Falionnal megtalálják a Vérség által összegyűjtött angrealokat, egy részét elviszik. Közben megküzdenek Nynaeve-vel. Ispant elfogja Nynaeve, és egy főzettel megakadályozza, hogy elérje a Forrást. [TÚ] Valaki megöli a Caemlynbe vezető úton.

Jaem: [KK] Vandene őrzője.

Janine Pavada: [TSZ] A Dumai Kútjánál elfogott aes sedai-ok közé tartozik. Hűséget esküszik Randnek.

Janira: [KK] A Vérség tagja. A gholam megölte.

Janya: [KU] Barna aes sedai Salidarban.

Jarid a Sarand házból: caemlyni nemes, Eleina férje.

Jasfer Anan: [KK] A Vándorló Nő tulajdonosának férje. Hajótulajdonos.

javasasszony: (1) Egyes vidékek falvaiban a Nőkör által választott nő, aki a gyógyítói, időjósi tudása, illetve józan gyakorlatias esze miatt ül a Körben. Nagy felelősséggel és mind nyílt, mind burkolt hatalommal járó pozíció. Álta- lában a polgármesterrel tartják egyenrangúnak, mint ahogy a Nőkör a Falutanáccsal azonos hatalmú. A polgármes- terrel ellentétben a javasasszonyt azonban egész életére választják. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a halála előtt el- távolítják a helyéről. Szinte hagyományosan konfliktusban áll a polgármesterrel. Más vidékeken is létezik hasonló pozíció más elnevezéssel, például vezető, gyógyító, bölcs asszony vagy jós.

javasasszony: (2) Ebou Dar híres gyógyítóinak egyike, akiket a hagyományos vörös övről lehet felismerni. Gyógy- növényekkel és egyéb főzetekkel olyan csodákra képesek, hogy azt még a távoli Határvidéken is emlegetik. Köz- mondásos, hogy náluk többet már csak egy aes sedai tehet a betegekért. Bár Ebou Dar forgalmas nagyváros, és számtalan idegen fordul meg falai között, sokan felfigyeltek már arra a megmagyarázhatatlan tényre, hogy az ebou dari javasasszonyok között meglepően kevés a helyi születésű.

Javindhra: [KU] Piros aes sedai. Ő és társai fedezték fel Logain képességeit, és tették Hamis Sárkánnyá.

Jenare: [TÚ] Aes sedai, akit Toveine-nel küldtek a Fekete Torony ellen. Elfogták.

Jendai próféciák: a Tengeri Nép jövendölései a Coramoorról.

Jeodwyn Samaris: [TÚ] az illiani Kilencek Tanácsának tagja.

Jesse Bilal: [TSZ] a Barna ajah vezetője Tar Valonban.

Jheran: az aiel shaarad törzs főnöke.

Jhondar, Eldrith: [HÁ] Fekete ajahba tartozó aes sedai.

Jisao: [KU] Nagyon fiatal Suhanc, de már kiérdemelte a veterán címet. Harcolt Dumai Kútjánál.

ji'e'toh (dzsíjetoh): Ősi Nyelven: tisztesség, becsület, illetve ragaszkodás a becsülethez. Bonyolult szabályrendszer, amely szerint az aielek élnek. Kötetekre rúgna, ha valaki teljesen ki akarná fejteni a jelentését. Néhány példa: számos úton lehet becsületet szerezni a csatában. A legkisebb értékű becsület, ha sikerül valakit megölni, hiszen ölni mindenki képes. A legnagyobb tisztesség megérinteni a fegyveres, élő ellenséget anélkül, hogy megsebesítenénk. Valahol középen foglal helyet az az eset, amikor az ellenséget sikerül gai'shainná tenni. A szégyen, amely szintén a ji'e'toh része, rosszabb, mint a fájdalom, a sebesülés, sőt, maga a halál. A tohnak, vagyis a kötelességnek rengeteg fokozata létezik, ám a legkisebb toh betartása is becsületbeli ügy. A toh felül áll minden egyéb megfontoláson, olyannyira, hogy egy aiel még a szégyent is inkább elfogadja, ha ez elkerülhetetlen, csak hogy betartsa a tohot, amely egy kívülálló szemében esetleg jelentéktelennek látszik. Lásd még: gai'shain.

Joline Maza: [KK] Tar valoni Zöld aes sedai, Elaida Ebou Darba küldi követnek. Nem rajong Elaidáért. [TSZ] Sokáig bujkál a seanchanok elől, aztán Setalle Anan megtalálja. Mat ki akarja szöktetni a városból.

Jonan Adley: [KK] A Fekete Torony tagja. Weiramon seregével tart Illianba. Eben Hopwillel együtt szembeszállnak Sammaellel, de persze jóval gyengébbek nála. [TÚ] Rand asha'manné teszi. Rand véletlenül megöli a Callandorral.

Jondyn Barran: [TSZ] folyóközi katona, jó nyomkereső.

Adan, Heren -
Byir, Joiya
Cabriana Mecandes -
Éjszaka Pásztora
a Fa -
Jondyn Barran
Kadere, Hadnan -
M'Hael
Nadere -
Szürke Gyilkos
Tai'shar -
Zöld ember

Létrehozás: 2004. március 23. 12:57:00Utolsó frissítés: 2015. május 20. 10:44:23 Küldd el a cikket másoknak Nyomtatási forma


Főoldal | Túlélők Földje | Ősök Városa | Kalandok Földje | Sárkányölő | Puzzle | Hatalom Kártyái Kártyajáték | Álomfogó Kártyajáték | Káosz Galaktika Kártyajáték | Könyvesbolt | Alanori Krónika | Shadowrun | Battletech | Íróink | Könyvsorozataink | Fórum | Galéria és képeslapküldő | Sci-fi és fantasy novellák | Regisztráció | A Beholder Kft.-ről | Adatvédelmi tájékoztató

© Beholder Kft., 2003 - 2019
1680 Budapest, Pf. 4 | E-mail: beholder{kukk}beholder{ponty}hu | Tel.: (06-1)-280-7932

Az oldalon megjelent szöveges és illusztrációs anyagok átvétele, másolása, illetve bármilyen módon történő felhasználása csak a Beholder Kft. engedélyével lehetséges.